Evdeki kedi dışarı çıkarsa

Kedilerle aynı evi paylaşanlar arasında önemli bir konu bu: Kediniz evden dışarı çıkmak istiyorsa, onun bunu yapmasına izin vermeli misiniz, onu bunu yapmaya yönlendirmeli misiniz?

Haberin Devamı

Bu tartışma esasında bahçeye erişimi olan evler için daha önemli çünkü oralarda yaşayan kediler için bahçe özgürlüğü daha fazla görülüyor. Benim gibi sık sık apartmanı kolaçan etmeye çalışan bir kediyle de aynı evi paylaşıyorsanız sorun sizi de ilgilendirir. Bu konuda artılar ve eksiler mevcut.

Evdeki kedi dışarı çıkarsa

Frontiers in Ecology and Evolution dergisine göre kazanan açık ara kedinizi iç mekânda tutma kararı. Dergideki araştırmaya göre kedilerin serbestçe dolaşmasına izin vermek, kendilerini ve sahiplerini riske atabiliyor.

HASTALIKLARA MARUZ KALIYOR

Detaylara geçelim. Araştırmada Washington, D.C.’de 1500 farklı konumda 60 adet hareketle aktif hale gelen kameralar kullanarak serbest gezen kedilerin geliş gidişleri kaydedilmiş. Üç yıl süren, “D.C. Kedi Sayımı Anketi”nin bulguları, büyük iç mekânları tercih etmek için ezici miktarda neden ortaya koydu.

Haberin Devamı

Öncelikle serbest dolaşan kediler tehlikeli hastalıklara çok daha fazla maruz kalıyor. Çalışmanın baş yazarı olan Maryland Üniversitesi’nde Çevre Bilimi ve Teknolojisi doktora öğrencisi Daniel Herrera, bu kedilerin kuduzla karşı karşıya gelme tehlikesi yaşadığını söylüyor: “Kedilerimizi dışarı çıkararak sağlıklarını ciddi şekilde riske atıyoruz. Serbest dolaşım sadece kedileri enfeksiyon riskine sokmuyor. Onlar sıklıkla kuduz veya toksoplazma gibi sahiplerine de bulaşabilecek hastalıklara maruz kalabilecekleri yüksek maruziyet alanlarına dolaşıyorlar.”

Bu araştırmadan “Sokaklardaki kedileri toplayalım” o zaman gibi bir anlam çıkmasın lütfen. Burada bahsettiğimiz artık bir kapalı ortamda yaşamaya alışmış, burada insanlarla beraber yaşayan kediler. Yine de kedinizin serbest dolaşıp dolaşmamasına izin vermek sizin kararınız.

KÖPEKLER NEDEN KEMİRİR

Köpeklerin özellikle küçüklüğünde başlayan ve daha sonrasında devam eden, bulduğu birçok şeyi kemirmeleriyle alakalı araştırmalarda Sydney Veteriner Okulu’ndan Profesör Paul McGreevy evcil köpeklerde kemirme ve çiğneme işlevinin anlamını keşfetmek için bir çalışma yürütüyor. Prof. McGreevy: “Kemirme, köpek davranış repertuarının yaygın bir unsuru. Yabani köpekler avlanmaktan çok daha fazla zamanı çiğneyerek geçiriyor. Dolayısıyla, kemirmenin evcil köpek refahı üzerindeki etkisi muhtemelen oldukça önemli” diyor ve ekliyor: “İlk bakışta, bu aktivitenin köpeklerin dişlerini temiz tuttuğu hissini alıyoruz. Ancak köpeklerin kemirmeye verdiği öneme rağmen, bu aktivite bilim tarafından büyük ölçüde göz ardı ediliyor.”

Evdeki kedi dışarı çıkarsa

Haberin Devamı

Veterinerler davranışlara baktıklarında kemirmeyi sıkıntı ve kaygıyla ilişkilendiriyor. Prof. McGreevy, çiğnemenin öneminin anlaşılması, kaygılı köpeklere yardımcı olacak yeni tekniklerin geliştirilmesine yol açabilir.

Araştırmacılar bir anket oluşturdular. Köpeklerine çiğnemek, koparmak ve kemirmek için verdikleri çiğnenebilir eşyalar hakkında her şeyi anlatmalarını bekliyorlar. Böylelikle kemirmenin sebebini öğrenecekler. Merakla bekliyoruz.

OKUR FOTOSU
KEYİF SEVER KARAOĞLAN

İstanbul’dan okurumuz Gonca Büke Aydın, kedisinin şahane bir fotoğrafını şu notla paylaşıyor: “10 yaşında dünya tatlısı oğlumuz elimizde doğdu. Annesi Angel da bizimle beraber. En sevdiği pozisyon göbek açmaktır. ‘Anne’ diyerek buzdolabının önünde cilve yapar. Hem sakar hem şekerdir. Komiklikleriyle kızımı ve beni güldürür.” Karaoğlan’a upuzun sağlıklı bir ömür diliyor, sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Evdeki kedi dışarı çıkarsa


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’ten bahsederek sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları