100 yıl sonra Beyaz Saray köpeksiz... Acaba değişecek mi

Haftaya ABD Başkanlık seçimini eda edeceğiz, tüm dünyanın merak ve endişeyle beklediği sonuç belli olacak.

Haberin Devamı

100 yıl sonra Beyaz Saray köpeksiz... Acaba değişecek mi

Joe Biden ve Donald Trump arasındaki yarışta konu bir şekilde köpeklere de geldi. Çünkü Donald Trump, 100 yıl sonra Beyaz Saray’da köpeği olmayan ilk ABD Başkanı. Joe Biden’ın ise Champ adında bir Alman çoban köpeği var. Biden için sosyal medya kampanyasında, “İnsanınızı akıllıca seçin” ifadesiyle, eski bakan yardımcısı için oy isteniyor. ABD halkına sandıklara sahip çıkmasını önerirken bir not: “Siyasilerin kedi-köpek sevgileri, iyi yönetici olacakları anlamına gelmiyor” şerhini, Türkiye’de uzun süre siyasetin içinde yer alan kedi fanatiği siyasetçimizi anarak düşeyim.

100 yıl sonra Beyaz Saray köpeksiz... Acaba değişecek mi

Haberin Devamı

BİZİM DUYGULARIMIZ VAR, PEKİ KEDİLERİN

CAHİT Kayra’dan kedilerin ruh dünyası üzerine harika bir pasaj paylaşacağım. 103 yaşındaki yazarımız, -Allah başımızdan eksik etmesin- 1999’da Boyut Kitaplar’dan çıkan ‘Çiçekleri Unuttular’ kitabında, ‘Kedi Hakları’ başlıklı bölümde şöyle demiş: “Biz kendi ilişkilerimize sevgi, aşk, özlem, hicran, elem falan filan gibi adlar takıyoruz. Şairler şiirler yazıyor, kemanlar ezgiler ağlıyor, ressamlar, resimler... Romantik ve kutsal aşklar... Feylesofların ve psikologların derin, gizemli açıklamaları... Derin ve anlaşılması güç teoriler... Neler neler (...) Ama üçüncü katın balkonundan aşağıda, bahçedeki tosun kafa tekire, heyecanlı, özlemlerle dolu melodiler inleten bizim kedinin saf, temiz duygularına gelince... İçgüdü... Oysa bu iki masum yaratığın ilişkisinde o tür uydurmaların hiçbiri yok. Her şey doyurucu hazlar ve gerçekten kutsal sonuçlarla biter bu oyunda... Tam feylesofların dedikleri gibi... Zındık mındık ama ne demiş Spinoza: ‘Doğada uygun olan şey iyidir!’” (Kaynak: Kedi Kitabı, Gökhan Akçura, OM Yayınevi)

100 yıl sonra Beyaz Saray köpeksiz... Acaba değişecek mi

Haberin Devamı

KARA KEDİ MUAMMASI

KARA kedi ülkemizde de uğursuz addediliyor. Ama dünyanın bazı yerlerinde öyle değil. Chloe Rhodes, ‘Kara Kediler, Kem Gözler, Modası Geçmiş Batıl İnançlar Kitabı’ isimli eserinde, Ortaçağ’da kara kedilerin genellikle cadıların yakın dostu olarak tasvir edildiğini belirtirken, ABD’de de insanların önünden kara kedi geçmesinin uğursuzluk olduğunu, çünkü bunun şeytanın o insanı fark ettiği anlamına geldiğini anlatıyor. Ama Almanya’da kedi soldan sağa yürürse uğursuz, sağdan sola yürürse şans getiriyor. İskoçya’da evin dışında yabancı bir kara kedi görmek zenginliğin kapıda olduğuna delalet, Çin’de açlık ve yoksulluk, İtalya’da hasta birinin yatağına çıkıp uzanırsa o kişinin ölümünün yakın olduğunu işaret ediyor. İngiltere’deyse kişiye doğru yürüyen kara kedi, inanışa göre uğur getiriyor.

Haberin Devamı

100 yıl sonra Beyaz Saray köpeksiz... Acaba değişecek mi

KÖPEĞİNİZİN YAŞLANMASINI YAVAŞLATMANIN YOLLARI

KÖPEKLER insanlardan daha hızlı yaşlanıyorlar. O nedenle gözünüz hep üzerinde olmalı.

Düzenli aralıklarla muayeneye götürüp veterinerin koruyucu hekimlik önerilerini uygulamalısınız.

Mümkün olan en erken zamanda kısırlaştırın. Özellikle tekrarlayan hamilelikler nedeniyle erken yaşlanma olabilir.

Köpeğinizin yaş dönemine uygun mamayla beslenmesini sağlayın.

Veterinerinizden, köpeğinizin sağlık durumuna göre takviye vitamin ya da mineral isteyin.

Her gün düzenli olarak hareket etmesini sağlayın. Koşmak ya da yüzmek obeziteden korur.

Düzenli olarak tüylerini kesin ve yıkayın. Olası enfeksiyonların önüne geçersiniz.

Haberin Devamı

Dişlerini profesyonel olarak temizlettirin. İyi bir ağız sağlığı uzun bir yaşamın anahtarıdır.

Özellikle soğuk havalarda barınacağı yerin düzgün ve uygun olmasına dikkat edin. Soğuk ve sert zeminlerde uyuması eklem ağrılarına ve tutulmalara yol açabilir.

Pasif içicilik, diğer hayvanların tavizi, gürültü ya da kalabalık gibi çevresel faktörlerden koruyun.

Ona sevgi gösterin. Sizinle bağı kuvvetlenirse yapmak istediğiniz aktivitelere istekli olarak katılacaktır.

Kireçlenme emarelerine dikkat edin. Erken fark ederseniz tedavi ederek ona kaliteli bir yaşam sağlayabilirsiniz.

Kaynak: How To Do Just About Everything, Courtney Rosen

100 yıl sonra Beyaz Saray köpeksiz... Acaba değişecek mi

OKUR FOTOĞRAFI
KEDİLER KİMİ SAHİPLENECEĞİNİ İYİ BİLİR

OKURUMUZ Salih Ova, kedisi Pofi’nin fotoğrafını, “Kedimiz apartmanda o kadar dairenin içinde bizim kapımıza yaralı bir yavru olarak geldi. Tedavisini yaptırdık, sahiplendik. O şimdi evin üçüncü bir çocuğu gibi oldu” notuyla paylaştı. Kediler kimi sahipleneceğini iyi bilir diye ekleyeyim ve mutluluklar dileyeyim ben de. Sizden de kedi ya da köpeğinizin fotoğrafını bekliyoruz.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları