Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta

Dostum Öner Ciravoğlu, Hıfzı Topuz’un editörü. Kendisi Remzi Kitabevi’nin önemli bir neferi aynı zamanda.

Haberin Devamı

Onun sayısız anısı var ama çok özel bir anısını benimle paylaştı:
“Yıl 2017. Hıfzı Topuz’la Nazım’ı konuşuyoruz. Onu tanıyan ünlü kültür insanlarını saydım. Örneğin Yaşar Kemal aramızda değil. Hıfzı Bey’e dedim ki, ‘Yaşayan ve Nazım’ı yakından tanıyanları bir araya getirelim.’ ‘Tamam’ dedi. Telefona sarıldı. İbrahim Balaban ve Orhan Karaveli daveti kabul ettiler. Esentepe’deki evde buluşuldu. Tarihi bir buluşmaydı. Ayakta şiirler okundu ve Nazım’a seslenildi. Önemli bir tanıklıktı bu... Şimdi üçü de aramızda değil. Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta...”

Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta

Komşu ülkeler edebiyatlarını Atina’da Konuştu!

Haberin Devamı

Yunanistan, Almanya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’den yayıncı ve ajanslar geçtiğimiz günlerde Atina’da gerçekleşen önemli bir yayıncılık toplantısında bir araya geldi. Temel amaç olarak bölgedeki yayınevi profesyonellerinin iletişim ve paylaşım ağlarını desteklemeyi misyon edinen Let’s Talk programı, kıymetli bir görev üstlenmiş durumda. İngilizce kitapların ağırlıklı olarak yayınlandığı çeviri dünyasına yeni dilleri katmak, farklı coğrafyaların edebiyatlarını okurla buluşturmak için Goethe Institut Atina ile iş birliği yapan Frankfurt Kitap Fuarı’nı ve Hellenic Foundation’ı kutluyorum.

Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta

Yunan edebiyatının pek çok önemli yazarı ülkemizde yayınlandı, Markaris’in romanları, Kavafis’in şiirleri başucumdadır ancak daha anlatılacak çok hikâye, okunacak çok çağdaş yazar var. Umuyorum ki Atina’da gerçekleştirilen Let’s Talk programı komşularımızla edebiyat ve kültür alışverişimizi hızlandıracak sonuçlar getirir.

Bu dünya, emeğin dünyasıdır!

91 yaşındaki bir devrimcinin hayatını anlatan “Sınıf Mücadelesine Adanmış Bir Ömür-Memet Turhan Kitabı”, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Yurdanur Demir’in hazırladığı kitap, Memet Turan’ın 1940’lı yıllarda başlayan mücadelesinin kısa bir özetini sunuyor ve Türkiye’de gündeme gelen açık-gizli, modern-postmodern tüm darbelere tanıklık, bazılarına da sanıklık etmiş ve yargılanmış bir devrimcinin yaşamını göz önüne seriyor.

Haberin Devamı

Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta

Kitapta, ülkenin içinden geçtiği zor yılların kapılarını aralarken farklı kaynaklara başvuran ve tanıklar dinleyen Yurdanur Demir, okuru Memet Turhan’la birlikte bir yakın tarih yolculuğuna çıkarıyor.
Kitapta, anlatılara Turhan’ın hayatından fotoğraflar da eşlik ediyor. İyi okumalar...

Karadeniz 8. Kitap Fuarı Samsun’da açıldı

Bölgenin en önemli kitap fuarı; Karadeniz Kitap Fuarı sekizinci kez okurlara, yazarlara, yayıncılara, çevirmenlere kapılarını açıyor. Dokuz gün boyunca okurlarla yazarları buluşturacak fuarda pek çok ilgi çekici etkinlik var.
Şehrin fuarına sahip çıkması çok önemli, Samsun ve bölge halkının heyecanla fuara katılması okuma kültürümüz açısından son derece sevindirici.
Samsun Vali Yardımcısı Şevket Cinbir fuarın açılış konuşmasında, “Birbirimizi anlamanın en güzel yolu kitap okumaktan geçiyor” demişti, kendisine katılıyorum ve kitap şenliğinin başarıyla daha pek çok uzun seneler devam etmesini diliyorum.
Bu kitap fuarı, 8 Ekim 2023 Pazar günü saat 19.30’da kapanıyor.

Haberin Devamı

Bodrum’da Türk Filmleri Haftası

Bodrum’da 11 yıldır Türk Filmleri Haftası yapılıyor. Bu platformda Türk sinemasının önemli filmleri tanıtılıyor. Festival de Kos-Bodrum iş birliğiyle. Kos’la kardeş etkinlikler yapılıyor. Bu festivalle birlikte, hem birçok sanatçıyla bir araya gelme şansı buluyorsunuz, hem de hayatınıza yeni şeyler katıyorsunuz.

Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta

Festival başkanı Cenk Sezgin’le de yıllardır tanışıyoruz. Bodrum’da Cenk Sezgin ile de küçük bir sohbet etme fırsatı buldum, bakın neler söyledi: “Her yıl bir öncekinden fazla ne yapabiliriz, ne değişiklik katabiliriz diye düşünüyor ve üzerine çalışıyoruz. Ortaya çıkan şeyle de mutlu oluyoruz, emeklerimizin karşılığını alabiliyoruz çünkü.”
Sinema sektörüne anlamlı bir katkısı olan bu festivalin, önümüzdeki yıllarda daha iyi olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Ferzan Özpetek, Hanya Yanagihara’nın “Değersiz Bir Hayat” adlı eserini okuyor.
◊ Serdar Akar, Cem Kalender’in “Çürüme” adlı eserini okuyor.
◊ Büşra Bilginer, Joanne Greenberg’in “Sana Gül Bahçesi Vadetmedim” adlı eserini okuyor.
◊ Ceren Taşçı, Ottessa Moshfegh’in “Dinlenme ve Rahatlama Yılım” adlı eserini okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları