İkisi de derin ve zeki

Arkadaşım Gülenay Börekçi’nin edebiyat ağırlıklı internet sitesi egoistokur.com’dan öğrendim. Geçen hafta kaybettiğimiz ünlü oyuncu, şarkıcı, stil ikonu, fotomodel Jane Birkin, büyük İngiliz düşünür Bertrand Russell’la aynı aileden geliyormuş.

Haberin Devamı

İkisi de derin ve zeki

Hiç şaşırmadım, ikisi de derin, zeki ve duyarlı insanlar çünkü.
Gülenay’ın yazısında Birkin’le ilgili enfes başka ayrıntılar da vardı.
Mesela eski eşi Serge Gainsbourg’la beraber söyledikleri “Je t’aime moi non plus” şarkısının ‘fazla seksi’ olduğu gerekçesiyle İtalya, İspanya ve İngiltere radyolarında yasaklandığını bilmiyordum. Papa’nın bu şarkıyı dinlemenin günah olduğunu açıkladığını da...
Neyse ki yasaklar işe yaramamış ve “Je t’aime moi non plus”nün bulunduğu albüm satış rekorları kırmış.
Jane Birkin’i güzelliğiyle, şarkıları ve filmleriyle, moda devi Hermes tarafından yaratılan Birkin Bag’leriyle ve sıkı bir eylemci olarak dünyanın hemen her yerindeki adaletsizliklerin karşısında durmasıyla hatırlayacağız. 

Haberin Devamı

Ayvalık’ta kitaplı otel

İkisi de derin ve zeki

Geçen hafta üç gün boyunca Ayvalık’taydım.
Hanole Guest House’un odalarında kitaplar vardı.
Geçmişin özlenen sessizliği, huzurlu bahçesi hep aklımda kalacak.
Burada Ayvalık yeniden keşfediliyor.
Evinizden uzakta, anılar biriktirmeniz çok anlamlı. Hande-Oleg çifti yeni bir tatil anlayışına hizmet vermek amacıyla ziyaretçilerini Ayvalık’a bekliyor.
Yıl boyu açık kalacak 5 odalı butik otel yıllarca iletişim sektöründe çalışmalar sürdüren Hande Harmandalı ve Digital Marketing Uzmanı Oleg Ermuraki çiftinin girişimleri sayesinde kurulmuş.
Hande’nin annesi Sibel Hanım’ın kahvaltısında da birden fazla lezzet var. Gerçekten...

Ernest Miller Hemingway biyografisi

İkisi de derin ve zeki

Destek Yayınları Biyografi Serisi’nin yeni kitabında Berker Okan, Nobel ve Pulitzer ödüllerini aynı anda almış eşsiz bir hikâyeci olan Ernest Miller Hemingway’i anlatıyor: “Dünya Herkesi Kırar ve Sonrasında Çoğu Kişi Kırılan Yerlerinden Güçlenir.”
Çağının en güçlü yazarı olarak kabul edilen, “Silahlara Veda” kitabının sonunu kusursuz bir hale getirmek için 39 farklı şekilde yazan Hemingway, kendi hikâyesine kendi tüfeğinden çıkan bir kurşunla son verdi.
“Vazgeçmeden Önce Deneyin-Ernest Hemingway” kitabıyla ünlü yazarın, eğitim hayatı, katıldığı savaşlar, yaralanmaları, evlilikleri, geçirdiği kazalar, hastalıklar, kısacası yazmasına hizmet eden ve onu çağın edebiyat devi yapan bütün detayları bulacaksınız.

Haberin Devamı

Sinemaseverler için bir başucu kitabı

İkisi de derin ve zeki

Akademisyen Rıza Oylum’un hazırladığı “Dünya Yönetmenlerinden Sinema Dersleri” İnkılâp Kitabevi’nden çıktı.
Yönetmen adayları ile sinemaseverleri heyecanlandıracak bu çalışma, Akira Kurosawa’dan Asghar Farhadi’ye geniş bir coğrafya ve farklı ekollerden pek çok ismi bir araya getiriyor.
Hepsinin kendine özgü bir stili olan dünyaca ünlü bu ustalar, sinemaya olan sınır tanımaz tutkuda buluşuyor.
Ingmar Bergman, Bernardo Bertolucci, Michael Haneke, Kim Ki-duk gibi isimlerin de aralarında yer aldığı 23 yönetmenin hayatlarına, en gözde filmlerine ve mesleki deneyimlerine yer verilen kitapta sinemaya dair hemen her şeye değiniliyor.

Haberin Devamı

Sahici yazarlara saygı duruşu

İkisi de derin ve zeki

Zülfü Livaneli’nin “Konstantiniyye Oteli” romanında yer alan “Edebi ve Ebedi Gölgeler” başlıklı bölümün zenginleştirilmesiyle ortaya çıkan “Gölgeler”, ismi deryaları aşmış şair, yazar ve düşünürleri bir İstanbul akşamında bir araya getiriyor. Aslında bir araya gelen o şairler, yazarlar ya da düşünürler de değil, onların müstearları yani ismi var cismi yokları. Fakat edebiyatın büyüsü bu isimlerin cisme kavuşmasına olanak sağlıyor...
Mustafa Kemal Atatürk’ten Fatih Sultan Mehmet’e, Nâzım Hikmet’ten Halide Edip Adıvar’a, Yahya Kemal’den Yaşar Kemal ve Ülkü Tamer’e kadar pek çok ünlü ismin kendisine yer bulduğu uzun hikâyede edebiyat tarihine ilişkin pek çok ayrıntı da yer alıyor.
Aykut Aydoğdu’nun çizimleriyle değer kattığı “Gölgeler”in gözden geçirilmiş yeni baskısı İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Haberin Devamı

Değişmek üzerine

İkisi de derin ve zeki

Psikanalitik teorinin önde gelen isimlerinden Adam Phillips’in “Değişmeyi İstemek Üzerine” adlı kitabı, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.
Hayatlarımızı değiştirmeye yönelik evrensel dürtüyü odağına alan Phillips, yeni kitabında değişimle ilgili eğilimlerimizi, değişmeyi isterken gerçekte ne yönde değiştiğimizi, ne ölçüde istediğimiz yönde değişebileceğimizi keşfe çıkıyor.
Adam Phillips’in “Değişmeyi İstemek Üzerine” adlı yeni kitabı, yazarın daha önce yayımlanan “Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma Üzerine”, “Akıl Sağlığı Üzerine”, “İyilik Üzerine” ve “Kreşteki Yabani”yle birlikte Ayrıntı Yayınları’nın Lacivert Kitaplar’ı arasındaki yerini aldı.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Oyuncu Bülent Alkış, Şule Gürbüz’ün “Kıyamet Emeklisi” adlı eserini okuyor.
◊ Oyuncu Taner Rumeli, Özgür Ağaoğlu’nun “Yine” adlı eserini okuyor.
◊ Oyuncu Ergül Miray Şahin, Virginia M. Axline “Oyun Terapisi” adlı eserini okuyor.
◊ Gazeteci Efnan Atmaca, Tuna Kiremitçi’nin “Tehlikeli Şarkılar” adlı eserini okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları