Göbeklitepe gezisi

Mr. Dosso Dossi kimliğiyle DJ setinin başına geçerek on binleri müziğin büyülü dünyasında buluşturan iş insanı Hikmet Eraslan, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde izlenmeye değer bir performans sergiledi.

Haberin Devamı

Bu konser vesilesiyle Göbeklitepe’yi de görme fırsatım oldu. Dünyanın en eski tapınağı, uygarlığın başlangıcı olarak kabul edilen Göbeklitepe’yi tanıtmak çok önemli.

Göbeklitepe gezisi

Yonca Eldener’in de “Göbeklitepe Muhafızı” adlı bir romanı var.
Göbeklitepe Müzesi’nin rafında bu kitabı göremeyince şaşırdım. Çünkü bu kitap, Göbeklitepe’yle ilgili yazılmış ilk kurgu romanlardan birisi.
Günümüzden 12 bin yıl önce inşa edildiği ortaya çıkan Göbeklitepe’nin insanlık tarihi için önemi tartışılmaz. Bu kitabı orada çok görmek isterdim...

Hemşerimiz Herodot Haftası

Göbeklitepe gezisi

Haberin Devamı

Geçen hafta “Hemşerimiz Herodot Haftası” kapsamında düzenlenen “Uluslararası Bodrum Heredot Çalıştayı” için Bodrum’daydım.
Herodot, Halikarnas’ta dünyaya gelmiş ve 30 yaşına kadar burada yaşamış bir filozof.
“Herodotos-Tarih” adlı eseriyle de tüm dünyaya ışık tutmuş. Bodrum’un tüm dünyaya “Tarihin babası Herodot’un doğduğu yer” olarak tanıtılması, Bodrum’un Herodot’a sahip çıkması önemli bir gelişme...
Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde dünyaca ünlü tarihçilerin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaya 8 ülkeden 23 ünlü bilim insanı katıldı.
Bu vesileyle Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’la da buluştum, kendisiyle hem bu etkinliği hem de Bodrum’un sorunlarını konuştuk.
Halikarnas Balıkçısı, Herodot için “Yalnız Anadolu’nun değil, dünyanın ilk ve en büyük turisti” demişti, bunu da hatırlatmak istedim.
Umarım bu etkinlikler önümüzdeki yıllarda da etkili bir şekilde devam eder.

Her köşesi bir başka mucize: Bursa

Göbeklitepe gezisi

Bir tarih ve kültür diyarı olan Bursa, beni hep heyecanlandırmıştır. Bursa’ya yaptığım son seyahatte de aynı duyguları yaşadım. Bursa’nın dağı da var, denizi de... Tarımı da var, sanayisi de... Ulaşımı kolay. Ayrıca büyük şehir.
Yolculuğunuza içinden Bursa geçen bir kitap da eşlik ederse şahane olur.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir”i okuyabileceğiniz kitaplara güzel bir örnek. Koza Han, ferah ferah çayınızı, kahvenizi içip mutlu olabileceğiniz bir yer. Çok güzel ipekler satılmakta. Bursa’ya gitmişken Koza Han’a uğramamak olmaz. Türkiye’nin dört bir yanından lezzetler sunan Bursa, gastronomisini de geliştirmiş durumda.
“Mutlaka gidin” diyeceğim beş lezzet adresini sıralamak istiyorum size...
1) Bursa’da iskender kebap Uludağ Kebapçısı’nda yenir. Mekân, Kent Meydanı’nda.
2) Bursa simidi ve tahinli pideyi Tarihi Taş Fırını’nda tatmalısınız.
3) 1967’den bugüne ayakta olan Abidin Usta’ya uğramayı sakın unutmayın.
4) ‘Eskimeyen lezzet’ Acı Dayı Pide ve Cantık Salonu’na mutlaka uğrayın.
5) Nev-i Çeşni, henüz 2.5 yıl önce açılmış olmasına rağmen Bursa’nın en tanınan ve en çok tercih edilen restoranlarından biri olmuş durumda.
Rotanızda olsun.

Haberin Devamı

The New Yorker dergisinden Pamuk’a övgü

Göbeklitepe gezisi

Orhan Pamuk’un Mart 2021’de Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan romanı “Veba Geceleri”, birkaç hafta önce ABD’de Ekin Oklap’ın çevirisiyle “Nights of Plague” adıyla yayımlandı. Amerika’da 1.5 milyon satan ve 9 milyon dijital abonesi bulunan The New Yorker’ın baş eleştirmeni James Wood, bu hafta çıkan dergide roman hakkında uzun bir yazı kaleme aldı. Yazısında romandan övgüyle bahseden Amerika’nın en etkili eleştirmenlerinden Wood, “Veba Geceleri”ni “Üç boyutlu bir masal” ve “Uzun, ezici ama kolay okunan çok olaylı bir roman” diye tanımladı.

Liberalizm Neden Çöktü

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), Patrick J. Deneen’in yazdığı “Liberalizm Neden Çöktü” adlı kitabı yayımladı. Deneen, kitabında 20’nci yüzyılın en uzun soluklu ideolojisinin vadettiklerini nasıl yerine getiremediğini ve liberalizmi çöküşe taşıyan dinamikleri okurla paylaşıyor.

Haberin Devamı

Göbeklitepe gezisi

Amerikalı siyaset bilimi profesörü Patrick J. Deneen, bu eserinde liberalizmin başından beri bireysel özgürlüğü yanlış bir şekilde yüceltmesi sebebiyle reformdan geçirilmesi yerine artık emekli edilmesi gerektiğini ve aradan geçen zamanın bu yanlışlığı daha da belirgin hale getirdiğini savunuyor.

Aşkı Bulmanın Yolu

Alain de Botton öncülüğünde kurulan ve en kalıcı sorunlarımızın kendimizi yeterince anlayamamaktan, şefkat ve iletişim eksikliğinden kaynaklandığına inanan The School of Life’ın (Hayat Okulu) amacı; duygusal zekâyı geliştirmek, okurları eğlendirmek, eğitmek, avutmak ve değiştirmek.

Göbeklitepe gezisi

The School of Life, “Aşkı Bulmanın Yolu” kitabıyla da hayat arkadaşlarımızı seçerken yaptığımız yanlışları ortadan kaldırmayı, bize daha gerçekçi ve sürdürülebilir mutluluğa yönelik bir yol haritası çizmeyi hedefliyor. Kendimizle yüzleşirken ilişkilerimizdeki sorunları ortadan kaldıracak ufuk açıcı bir rehber.

Haberin Devamı

Kim ne okuyor?

◊ Hande Yener, Engin Avcı’nın “Evrenin Sırrı-Sayılar” adlı kitabını okuyor.
◊ Simge Fıstıkoğlu, Zadie Smith’in “İnci Gibi Dişler” adlı romanını okuyor.
◊ Mimar Aslı Özgüner, Nobelli yazar Annie Ernaux’un “Babamın Yeri” adlı kitabını okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları