Karikatür dünyası karıştı

Şikâyetçilerin iddiası şu: Sosyal medyada, blog’da, ticari olmayan sitelerde paylaşılmış karikatürler için sıradan insanlara yüklü tazminat davaları açılıyor, davanın geri çekilmesi için yine yüklü miktarda para isteniyor.

Haberin Devamı

Ünlü karikatürist Erdil Yaşaroğlu sosyal medyadan bir açıklama paylaştı.

Açıklamada “biz” deniliyor, buradan kendisiyle birlikte Serkan Altuniğne ve Selçuk Erdem adına da yapıldığı anlaşılıyor, çünkü suçlamalar bu üç sevilen karikatüriste birden yapılıyor.

Gelin önce açıklamayı okuyalım, özetle şöyle diyor:

Haklı olduğumuz bir konuda suçlanmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Karikatürlerimizden kazanç sağlayanlar, kendi çıkarları doğrultusunda bize saldırıyor. Fakat telif haklarını sonuna kadar koruma ve emeğimizi savunma çabasındayız. Sadece ve sadece izinsiz karikatür yayınlayan internet sitelerine dava açılıyor. Ticari amaç gütmediğini iddia eden onca siteye baktığımızda, siteye ya reklam alıyor ya da kendi işini pazarlamak üzere kurulmuş.”

Buraya kadar her şey normal. Telif hakkı kutsaldır, kimse kimsenin emeği üzerinden kazanç sağlayamaz, eğer yaparsa cezasını çekmelidir.

Ama iş orada bitmiyor.

Haberin Devamı

Şikâyetçilerin iddiası şu:

Sosyal medyada, blog’da, forumlarda, ticari olmayan hatta yıllardır inaktif sitelerde paylaşılmış karikatürler için alakalı alakasız sıradan insanlara yüklü tazminat (30 bin lira gibi) davaları açılıyor, davanın geri çekilmesi için yine yüklü miktarlarda para (7 bin lira gibi) isteniyor.

Bunun için bir de hashtag açmışlar: #KarikatürDavalarıİncelensin

İşte Erdil Yaşaroğlu’nun telif hakkı açıklamasına gelen yorumlardan bazıları:

◊ Erdil Bey, müzik öğretmenleriyiz. Dediğiniz gibiyse cezama razı olacağım. 1200 yazının içinde sadece bir karikatür var, o da müzik dersiyle alakalı diye koymuştum.

 (@merpola)

◊ Erdil Bey burada böyle söylüyorsunuz ama sitemize bir kullanıcının eklediği içerik yüzünden bize de dava açıldı.

(@suffagah)

◊ 2014’te sporcularımıza komik karikatürlerinizden paylaşmıştık, eğlensinler diye, kâr amaçlı olmayan bu paylaşımımızdan dolayı dava açmışsınız, üzüldük.

(@sefergunes_)

◊ 58 yaşındaki kayınvalidem Kurban Bayramı ile ilgili bir karikatürünüzü paylaştı diye dava açtınız.

(@acliksiniri6nda)

◊ Ben bir sağlıkçıyım. Beni de mahkemeye verdiniz. Ne istediğiniz parayı verecek ne de avukat tutacak gücüm var. Vücudumun her yerinde küçük yaralar çıkıyor. Doktor strese bağlı egzama dedi.

(@nevzatsay)

Haberin Devamı

Çözüm bulunması gerek

Ben Erdil Yaşaroğlu’nun da diğer karikatürist arkadaşlarının da bilerek, isteyerek sıradan insanları bu müşkül duruma sokmak isteyeceklerine inanmak istemiyorum. Belli ki ortada çok vahim bir yanlışlık var.

Elbette ki bu yazılanların bazıları manipülasyon amaçlı olabilir.

Ama ya kurunun yanında yaş da yanıyorsa?

Bunca insanın hepsi yalan söylüyor olamayacağına göre, avukatlarını çağırıp “Gel bakalım arkadaş, sen bugüne kadar kime, ne dava açtın, şunu bir gözden geçirelim” diye ayıklama yapması gerek belki de.

Siz siz olun, bu olay netleşip açıklığa kavuşana kadar sosyal medyada falan karikatür marikatür paylaşmayın. 

Bir flört kataloğu olarak Instagram

Haberin Devamı

Real Madrid ve Bayern Münih’in eski yıldızı James Rodriguez, Miss Fashion 2020 güzeli Elif Yılmaz’ı sosyal medyadan takibe alıp mesajlaşmış.

Everton’da forma giyen Kolombiyalı futbolcu, ünlü modeli Instagram’dan Madrid’e davet etmiş falan...

Belli ki futbol alemi Instagram’a bir nevi katalog gözüyle bakıyor. Karıştırıyor karıştırıyor, beğendiğine mesajı basıyor.

İnsan merak ediyor tabii. Sosyal medya yokken n’apıyorlardı?

Dünya’ya yaklaşan asteroidler

NASA’ya göre boyutları 10-24 metre arasında değişen beş göktaşı büyük bir hızla Dünya’ya doğru yaklaşıyor. Yahu NASA...

Biz naçizane 2020’yi yaşamış bir gezegeniz. Asteroid sayısı 50’nin altındaysa hiç açıklama yapma, böyle tırıvırı şeylerle gündem olamazsın.

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları