Evde eşya bırakmadım Tablo, kilim, vazo... Ne varsa buraya taşıdım

Sahrap Soysal’ın yıllarca televizyon ekranlarından ve Kelebek sayfalarından tarif ettiği yemekler, artık birinci elden, sahibinin lezzetinden. Beyoğlu Şişhane’de açtığı kendi adını taşıyan restoranında İstanbul’un ve Anadolu’nun her yerinden gelen hayranlarını ağırlıyor. Fakat bu kadının yemekleri mi daha nefis, sohbeti mi daha leziz karar vermek zor. Müşteriler ona bayılıyor, dükkâna adımını atan dışarı sarmaş dolaş çıkıyor.

Haberin Devamı

"Savaşçım gel, direkt mutfağa gel, sana siron yapıyorum, parmaklarını yiyeceksin. Her şeyi emanet ediyorum şeflerime, bir tek bu sironu edemiyorum. Sipariş geldiği zaman mutlaka kendim dalıyorum mutfağa...”

 

Sahrap Abla’nın ‘siron’ dediği, bir çeşit Gümüşhane mantısı.

 

Tavanın içindeki sarma yufkalara kurutulmuş yoğurt döküyor, piştikten sonra üzerine naneli bir sos gezdiriyor.

 

Öyle kendiniz yemek yok. İlla elleriyle yedirecek size. Bir kaşık alıyorum...

 

Yoğurdu ve yağlı sosu emen yufkalar öyle yumuşamış, öyle bir kıvama gelmiş ki daha çiğnemeden ağızda dağılıyor.

 

Haberin Devamı

Ben “Immmmh ımh ımh” diye sesler çıkardıkça onun mutluluktan gözleri parlıyor.

 

Böyle bir kadın Sahrap Soysal. Daha önce birlikte seyahate çıkmışlığımız falan da var, oradan biliyorum, sadece bana karşı değil, yanına sokulan, yamacında dolaşan herkese karşı aynı sıcaklıkta, aynı tatlılıkta.

 

Sarılıyor/dokunuyor, size sarıyor/kendisine dokunduruyor; ne şakası bitiyor, ne fıkrası, ne hikâyesi...

 

Ama mevzu ne olursa olsun laf dönüp dolaşıp hep yemeğe bağlanıyor, ya çok özel bir malzemeyi ya da ilginç isimli bir yemeğin ortaya çıkış öyküsünü anlatıyor.

 

Restoranına gelenler de galiba en çok onun bu tatlı haline vuruluyor.

 

Hele de kadınlar!

 

Gözlerimle görmesem inanmazdım, bir tanesi Sahrap Abla’nın suratını iki elinin arasına aldı, gözlerinin içine baka baka “Sen bizim gururumuzsun anladın mı gururumuz. Yemek bahane. Buraya asıl senin tatlılığın için geliyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

Kim, ne yiyor?

 

-Okan Bayülgen: Kuru fasulye-pilav, üstüne yoğurt boca ediyor.
-Demet Evgar: Bir çeşit Gümüşhane mantısı olan siron.
-Ertuğrul Özkök: Hamsikuşu şeklinde pişirilmiş sarıkanat.
-Erol Evgin: Siron da siron. Bayılıyor!
-Melek Baykal: Taze sebzeli enginar salatası.

 

Mönüden seçmece

 

- Kayakoruklu ahtapot salatası 22 lira

- Meyhane usulü barbunya fasulyesi 12 lira
- Uzun bacaklı erişte perişka 22 lira
- Kuzukulaklı mercimek çorbası 11 lira
- Terbiyeli paça çorbası 12 lira
- Sahrap’ın yeşil salatası 16 lira
- Ege otlu mücver 15 lira
- Midyeli salma pilavı 26 lira
- Anadolu köfteleri tabağı 29 lira

 

NEREDEN, NE ALINIR?

Sahrap Soysal’la çarşı-pazar

- Akhisar - Hisar Zeytincilik’ten zeytinyağı
- Mısır Çarşısı - Cankurtaran Gıda’dan peynir
- Antakya - Uzun Çarşı Evren Baharat’tan kuru nane ve nar ekşisi
- Bodrum - Cıngıllıoğlu Gıda’dan lor peyniri
- Eminönü - Elmas Baharat’tan karabiber ve kimyon
- Gümüşhane - Gökçe Yufka’dan siron ve erişte

 

Haberin Devamı

Sevdim: Sahrap Abla’nın restoranın balkonunda oturup, sokaktan gelip geçene laf atmasını...

Sevmedim: Tatlıların salona bakan bir vitrinde sergilenmesini...

 

Yenilerden yeni beğen

* Karaköy’de Sebastian: Hande Yener Bodrum’daki beach’ini kulüp yaptı Karaköy’e taşıdı. Şimdilik cuma ve cumartesileri açık. Full Türkçe!
* Maçka’da Les Ambassadeurs: Şehrin ‘jazzy’ tiplerinin yeni adresi. Swissotel’deki kulübün açılışını perşembe akşamı Kerem Görsev yaptı.
* Beyoğlu’nda Şamdan Meyhane: Roxy bile meyhane açar da Park Şamdan geri kalır mı? Rixos Pera’nın tepesinde çöp şişte çıtır mantı tadın.
* Etiler’de Toy Room Club: Londra, Dubai, Mykonos ve şimdi İstanbul... Gitti Super Club, geldi Toy Room Club. Performansları için gidilir.

Haberin Devamı


Dersaadet’te yaşıyorsun peki bunları biliyor musun?

* Babylon’daki önemli konserlerin artık Babylon TV’den yayımlandığını... Biletleri satışa çıkar tükenen Oscar & The Wolf’un 27 ve 28 Ocak konserlerinin livestraem’den izlenebileceğini...

* Bugün Chef’s Table Mutfak Akademisi’nde et atölyesinin olduğunu... 165 liraya ağır ateşte pişmiş sebzeli kuzu incik pişirmeyi öğrenip, yiyebileceğinizi...

* Karaköy’deki Banksy sergisinin çıkışındaki hediyelik eşya bölümünün eleştirildiğini... Kaderin cilvesi ki sanatçının ‘Exit Through The Gift Shop-Hediye Dükânından Çıkış’ adında film yönettiğini...


Bu akşam sen neredesin?

Teoman Maslak TİM Show Center’da, Aydilge Eskişehir SPR Pub’da, Cem Adrian Atakent Hayal Kahvesi’nde, Levent Yüksel Ankara Jolly Joker’de, Yüksek Sadakat Kadıköy Dorock XL’de,

Haberin Devamı


#sezenliyıllar

Sezen Aksu’nun bu akşam 21.00’de Volkswagen Arena’daki konserinin hashtag’i

33TL

Bu akşam Babylon Bomonti’de David Bowie anısına yapılacak Radyo Eksen partisinin bilet fiyatı

 

Yazarın Tüm Yazıları