İşte benim bayram sofram!

İçindeki kuşüzümleri sayesinde hafif bir tatlılığı olan, cevizi ve tavuğu bol, nar gibi kızarmış bir börek... Yeşil mercimek, nohut, yarma, bulgur ve yeşilliklerle hazırlanan yaprak sarması... Bu iki nefis tarif damaklarınıza da bayram ettirecek!

Haberin Devamı

SAPANCA BÖREĞİ
(6-8 kişilik)

İşte benim bayram sofram

NE LAZIM?

  • 2 adet hazır yufka

İç harcı için:

  • 3 parça tavuk göğsü (haşlanıp iri parçalar halinde didiklenmiş)
  • 1 orta boy soğan (yemeklik doğranmış)
  • 1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
  • 2 yemek kaşığı dolmalık kuşüzümü
  • 2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
  • 2 diş sarımsak (minik minik doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 7-8 dal dereotu 
  • Tuz, karabiber

Sos için:

  • 1/2 su bardağı ayçiçeğiyağı
  • 1 su bardağı su

Üzeri için:

  • 2 yumurtanın sarısı
  • Susam

NASIL YAPARIM?

  • İç harç için soğanı ve cevizi 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla 5 dakika kadar tavada çevirin.
  • Tavuk etlerini, dolmalık üzümü, incecik kıyılmış dereotunu, tuz ve karabiberi de katıp birkaç dakika daha kavurun.
  • Harcı soğutun, sonra rendelenmiş kaşar peyniriyle karıştırın.
  • Sosu için su ve sıvıyağı ayrı bir kapta çırpın.
  • Yufkaları 8’e bölün, üçgenler elde edin. Bir yufka parçasının üzerine fırçayla yağlı sostan sürün, üzerine bir yufka parçası daha yerleştirip tekrar sos sürün.
  • İki katlı yufkanın geniş kenarına tavuklu harçtan koyup kenarlarını katlayın ve rulo şeklinde sarın. Diğer yufka parçalarına da aynı işlemleri uygulayın.
  • Büyük bir kâseye 4 bardak içme suyu koyun. Böreklerinizi suya batırıp 5’e kadar sayın ve çıkarın.
  • Hafif sulu börekleri yağlı kâğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin.
  • Börekleri önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın sarısı oluncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

MERCİMEKLİ VE NOHUTLU YAPRAK SARMASI
(6 kişilik)

İşte benim bayram sofram

NE LAZIM?

  • 500 gr asma yaprağı
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1 çay bardağı yarma (aşurelik buğday)
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 demet taze nane
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  •  2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon

NASIL YAPILIR?

  • Yarmayı bir gece önceden bol suyla ıslatın.
  • Bir tencerede yeşil mercimeği, ayrı bir tencerede nohudu hafif yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
  • Yıkanmış yarma, bulgur, haşlanmış mercimek ve nohudu karıştırın. İnce ince kıydığınız yeşillikleri, zeytinyağının yarısını, baharat ve salça çeşitlerini ekleyip tüm malzemeyi yoğurun.
  • Hazırladığınız harcı asma yapraklarına sarın, sarmaları bir tencereye alın.
  • Üzerini örtecek kadar ılık su ekleyin, kalan zeytinyağını da üzerine gezdirip pişmeye bırakın. Dilerseniz sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları