En sevilen mantı hangisi?

*

Haberin Devamı

KIZARMIŞ MANTI

(4-6  kişilik)

NE LAZIM?

3 su bardağı un

1 yumurta

1 tutam tuz

1 su bardağı su

İç harcı için;

300 gr kıyma

1 soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Domates sosu için;

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tereyağı

Yoğurt sosu için;

Yoğurt

2 diş sarımsak

Kızartmak için;

Zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

Su hariç hamur için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir yoğurma kabına alın. Suyu azar azar ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 20 dakika dinlendirin.

İç harcı için soğanı rendeleyin. Rendelenmiş soğan ve kıymayı bir karıştırma kabına alın. Tuz ve karabiberi ekleyip yoğurun.

Dinlenen hamuru 2 bezeye ayırıp incecik olacak şekilde açın ve bıçak yardımıyla küçük kareler kesin. Karelerin ortasına kıymalı harçtan koyun ve klasik mantı şeklinde kapatın.

Haberin Devamı

Mantıları kızgın yağda ara ara çevirerek kızartın. Kızarınca kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.

Domates sosu için bir tavada tereyağını eritin, salçayı katıp kokusu çıkana kadar pişirin.

Yoğurt sosu için ezilmiş sarımsak ve yoğurdu bir kâsede çırpın.

Mantıları bir servis tabağına alın. Sarımsaklı yoğurt ve domates sosunu ister yanına koyun, isterseniz mantıların üzerine gezdirip servis edin. Afiyet olsun.

En sevilen mantı hangisi

HAŞLANMIŞ MANTI

(6 kişilik)

NE LAZIM?

Mantı hamuru için;

6 su bardağı un

2 yumurta

1 su bardağı su 

2 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

250 gr yağsız dana kıyma

1 büyük soğan

1 çay kaşığı toz biber

1 çay kaşığı tuz

Karabiber

Sosu için;

50 gr tereyağı

2 yemek kaşığı domates salçası

1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası

3 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyundan da kullanabilirsiniz)

1 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

2 su bardağı yoğurt

4 diş ezilmiş sarımsak

Pul biber, kuru nane, sumak

NASIL YAPARIM?

İç harcı için, soğanı incecik doğrayıp bir kaba alın, üzerine tuz, karabiber ve toz biberi ekleyin. Elinizle ovarak soğanı yumuşatın. Kıymayı da ekleyip iyice karıştırın.

Haberin Devamı

Hamuru için yumurta, su ve tuzu derin bir kapta karıştırın. Unu azar azar ekleyip un serptiğiniz tezgâhta 5-6 dakika kadar yoğurarak pütürsüz ve sert bir hamur elde edin. Üzerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin.

Dinlenen hamuru 4 eşit parçaya ayırın. Bezelerden birinin üzerine un serpiştirip oklava yardımıyla 1 milim kalınlığında açın.

Açtığınız yufkayı tezgâha serip bıçakla kenar uzunluğu 2-3 santim olan kareler elde edecek şekilde kesin. Kare hamurların içlerine hazırladığınız kıymalı harçtan nohut büyüklüğünde koyup uçlarını kapatın.

Kalan bezelere de aynı işlemleri uygulayın. Mantıları bir tepside biriktirin.

Haberin Devamı

Sosu için, tereyağını küçük bir tencerede eritip domates ve biber salçalarını katın, sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar pişirin. Et suyu ve tuzu ekleyip kısık ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın. Ocaktan alın ama sosun sıcak kalmasını sağlayın.

Büyük bir tencereyi suyla doldurun, su kaynayınca bir-iki tutam tuz atın.

Mantıları kaynayan suya aktarıp yüksek ısılı ateşte, tencerenin kapağı yarı açık vaziyette, mantılar suyun yüzüne çıkıncaya kadar pişirin. Mantıyı süzüp tabağa alın.

Üzeri için yoğurt ve ezilmiş sarımsağı bir kaba aktarıp çırpın, mantıların üzerine dökün. Salçalı sostan kaşık yardımıyla gezdirip nane, pul biber ve sumak gibi baharat çeşitleriyle tatlandırın.

Yazarın Tüm Yazıları