Aydın: Dağından yağ, ovasından bal

Aydın, doğası ve denizinin yanı sıra inciriyle, narenciyesiyle de ilgi çekiyor. Böyle bir yerin mutfağının da zengin olması kaçınılmaz. Şehre özgü dolmayı ve nohutlu böreği denediniz mi?

Haberin Devamı

OP KABAK DOLMASI

(4-6 kişilik)

Aydın: Dağından yağ, ovasından bal

NE LAZIM?

650-750 gr top kabak

İç harcı için;

100 gr dana kıyma

1 kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 domates (küp küp doğranmış)

1 Türk kahvesi fincanı kadar pirinç (yıkanmış)

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak (isteğe bağlı)

Tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Kabağın kabuklarını soyup kapağını karpuzun tepesini keser gibi kesin. Kenarlarının kalınlığı 1 santim kalıncaya kadar içini oyup çekirdeklerini çıkarın. 1 çay kaşığı tuz ve biraz karabiberi karıştırıp kabakların içine serpin.

Dolmanın iç harcı için derin bir kaba kıyma, soğan, domates, pirinç, zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve incecik doğranmış sarımsağı koyup karıştırın. Hazırladığınız bu içi kabağa doldurun, kestiğiniz kapakları da üzerlerine yerleştirin.

Haberin Devamı

Kabakları derin bir tencereye oturtup üzerine yarısını biraz geçecek kadar içme suyu koyun. Yaklaşık 40-45 dakika, orta ateşte pişirin. Sıcak ya da ılık olarak yiyebilirsiniz.

NOHUTLU DOLAMA BÖREK (KOLBÖREĞİ)

(4 kişilik)

Aydın: Dağından yağ, ovasından bal

NE LAZIM?

1 hazır yufka

İç harcı için;

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 demet maydanoz

1 kuru soğan

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

Karabiber, pul biber, kimyon

Sosu için;

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı su

NASIL YAPARIM?

Böreğin iç harcı için haşlanmış nohudu robotta çekin, büyük bir kâsenin içine alın. Soğanı da robotta kuru fasulye tanesi büyüklüğünde olacak şekilde, irice çekin; nohudun üzerine ekleyin.

Soğan ve nohutlu karışımın üzerine tuzu, baharat çeşitlerini ve çok ince kıyılmış maydanozu da katın. En son zeytinyağını da ekleyip iyice karıştırın.

Tezgâha yufkayı serin. Hazırladığınız nohutlu harcı yufkanın her tarafına dağıtarak yayın. Sonra yufkayı 3 eşit parçaya kesin. Her bir parçayı uzun ve düz kenarından başlayarak, sıkıca rulo şeklinde sarın.

Haberin Devamı

Ufak bir tepsiyi zeytinyağıyla yağlayın. Birinci ruloyu kendi etrafında gül gibi sararak tepsinin ortasına koyun.

Diğer parçaları da yine rulo şeklinde sarıp ortadaki böreğin etrafına dolayın (Aslında bu
kolböreğiyle aynı teknik. Aydın, Bergama yöresinde dolama börek olarak da adlandırılır).

Sos içinse ufak bir kâsede su ve zeytinyağını çatalla iyice çırptıktan sonra fırçayla böreğin üzerine sürün.

Isınmış 200 derece alt-üst ayarlı fırında en az 30 dakika, üzeri kızarıncaya dek pişirin. Sıcakken servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları