Afyon iftarı

Afyonkarahisar mutfağı geleneksel lezzetleriyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir.

Haberin Devamı

Afyon iftarı

Özellikle hamur işlerinde haşhaş ve haşhaş yağı kullanımı yaygındır, yemeklerde ise etin özel bir yeri vardır. Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü (ince çekilmiş bulgur) çokça kullanılmaktadır. Afyonkarahisar mutfağında 20’den fazla çeşitte yemeği yapılan patlıcanın özel bir önemi vardır. “Patlıcan böreği” ise Afyonkarahisar’a özgüdür. Özel günlerde kurulan meydan sofralarında toplu yemek yenir ve bu yemeğe “sıra yemeği” adı verilir. Sıra yemeğinde yemek çeşidi, verilen davetin özelliğine göre 10-15 çeşit yemekten 40 çeşit yemeğe kadar çıkabilmektedir. Sıra yemeğinin sonunda, sindirimi kolaylaştırması için “bamya” verilmesi de Afyonkarahisar’a özgüdür.

Haberin Devamı

Afyon iftarı

SAKALA ÇARPAN ÇORBASI
MALZEMELER

* 2 su bardağı yeşil mercimek * 1 büyük boy kuru soğan * 4 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 çay kaşığı tuz, karabiber * 1 yemek kaşığı kuru nane

Hamuru için:

* 3 su bardağı un * 1 yumurta * Yeteri kadar un * Tuz

(Hamur yerine 1 su bardağı arpa şehriye veya hazır erişte kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI

Mercimeği sıcak suda 15 dakika bekletin. Daha sonra akan suyun altında bir süzgeçte iyice yıkayıp süzdürün. Hamur için unu yoğurma kabına aktarıp yumurtayı kırın. Tuzu atıp yeteri kadar su ilave ederek yoğurun. Sert ama ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. Hamurdan eşit büyüklükte iki beze yapın. Bezeleri yufka şeklinde yarım santimetre kalınlığında açın. İnce uzun erişte şeklinde ya da küçük üçgenler halinde kesin. Kurumaları için kâğıt havlu üzerinde bekletin. (İsterseniz hamur açmak yerine arpa şehriye veya hazır kurutulmuş erişte kullanabilirsiniz.) Diğer taraftan, zeytinyağını bir tencereye koyun. Yemeklik incecik doğradığınız soğanı tencereye aktarıp 2-3 dakika kavurup süzülmüş mercimekleri ilave edin. Karıştırarak 5 dakika daha kavurup 7-8 su bardağı su ya da et suyunu ekleyip kaynatın. Tuz ve karabiberini ilave edin. Mercimek pişmeye başlayınca erişteyi tencereye aktarın ve 10 dakika daha kaynatın. İsterseniz bir tavada tereyağı kızdırın ve üzerine nane atıp çorbanın üzerine gezdirin. Ya da sadece nane serpiştirerek çorbayı servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları