Örtülü alerjiye dikkat...

Kronik, can sıkıcı ve sebebi bir türlü belirlenemeyen sorunların arka planında, farkına varılmamış bir alerji ya da intolerans problemi olabiliyor. Ama örtülü bir alerjinin yani besinsel duyarlılığın söz konusu olduğu durumlarda sorunun alerjiden kaynaklandığı düşünülmediği için problem bir türlü çözülemez.

Haberin Devamı

Sık karşılaşılan, can sıkıcı bazı sağlık sorunlarının arkasında örtülü alerji veya intolerans (duyarlılık) sorununun olabileceğini biliyor musunuz?
Mesela tekrarlayıp duran ishaller, aşırı gaz sorunu. Mesela kronik yorgunluk hali veya bir türlü düzelmeyen eklem, kas ağrıları, tekrarlayıp duran bağırsak spazmları, kronik baş ağrıları ve kaşıntılar.
Bütün bu kronik, can sıkıcı ve sebebi bir türlü belirlenemeyen sorunların arka planında farkına varılmamış bir alerji ya da intolerans problemi de olabiliyor.
Hatta araştırmalar, bazı kişilerde yıllardır tekrarlayıp duran migren veya baş dönmesi ataklarının sorumlusunun da yine gözden kaçmış bir alerji veya intolerans problemi olabileceğini gösteriyor.
Kısacası “gıda intoleransı” konusu önemlidir. Çünkü tipik alerjik reaksiyon semptomlarıyla ortaya çıkan vakalarda daha işin başında alerjiye yol açan besin maddesi bulunur ve o maddeden uzak durulduğunda problem de ortadan kalkar. Ama örtülü bir alerjinin yani besinsel duyarlılığın söz konusu olduğu durumlarda sorunun alerjiden kaynaklandığı düşünülmediği için problem bir türlü çözülemez.
Bu yüzden nedeni anlaşılamayan ve yukarıda bahsettiğim tür sağlık problemlerinde akla olası bir intolerans sorununun da gelmesi yerinde olacaktır.

Haberin Devamı

Gri alan önemlidir

Sağlıklı hâl “beyaz”ı, hastalık durumu “siyah”ı ifade etseydi eğer ikisi arasındaki “gri alan” yani beyazı siyaha çeviren süre genelde çok uzundur.
Bu özellikle “kronik hastalıklar” olarak bilinen sağlık sorunları için söz konusudur.
Örneğin bazı istisnalar dışında kimse durduk yerde ve 3-5 gün içinde kansere yakalanmaz. Yine birkaç ekstra durum dışında kimse 3-5 ay içinde kalp enfarktüsü geçirmez. Listeyi uzatmak mümkün.
Kısacası sağlıklı biriyken yediğimiz hastalık gollerinin çoğu önlenebilir goller.
Hastalık risklerinin (genetik miras) çoğu da yönetilebilir riskler. Ve çoğu hastalıklar yavaşlatılabilen, geciktirilebilen ve kontrol edilebilir süreçler.
Bu kötü golleri yememek için sadece iyi bir korunma sistemi, azıcık dikkat bile yeter. 

Haberin Devamı

Doktordan utanılmaz!

Hepimizin karşı karşıya olduğu ama açıklamaya çekindiği, hatta doktora gitmeye utandığı bazı rahatsızlıklar vardır.
Ve maalesef dile getirmekten çok çekindiğimiz için bu hastalık gün gelir ciddi bir sağlık problemi olarak karşımıza dikiliverir. Bunlardan biri de hemoroit sorunudur.
Utanç duygusu gelişmiş bir toplumuz. İyi ki de öyleyiz. Bazı durumlarda güzel bir özellik. Ama söz konusu sağlık olduğunda utanç mutanç olmaz, olmamalı da.
Derdinizi doktorunuzla paylaşırken kesinlikle utanmamalı, çekinmemelisiniz. Kliniğe hemoroit şikayetiyle gelenler yalnız değillerse, yanlarında eşleri ya da anneleri varsa ve çekingen, tedirgin bakışlarla onlara bakıyorlarsa, hemen dile getirmek istedikleri ama utandıkları için dile getiremedikleri bir sorun olduğunu anlarım.
Biraz kurcalayıp, hastayı konuşturduğumda –ki bu genelde beraber geldikleri insandan izin isteyip hastayla baş başa kaldığımda ortaya çıkar– sorunun ya hemoroit ya da cinsellik olduğu anlaşılır.
Bu arada, bir doktor için dişinizdeki apse ile hemoroit probleminiz arasında bir fark olmadığını anlamanızı istiyorum. Her ikisi de bir sağlık problemidir ve doktorun uzmanlık alanı hangisini tedavi etmek üstüne kuruluysa, doktor da onu tedavi eder.
Biraz daha açık olayım: Bir doktor ağzınız ve makatınız arasında bir fark gözetmez. Zaten mesleki ahlak da bunu gerektirir. Size tavsiyem, problem ne olursa olsun asla doktorunuzdan çekinmeyin. Sorun hemoroit ise, nezle ya da baş ağrısını nasıl utanmadan anlatıyorsanız, onu da anlatın!
Eğer yanınızdakilerden çekiniyorsanız doktora yalnız gidin ama lütfen sorununuzu bir uzmanla paylaşın. İnternette şöyle bir dolaşın, bu gereksiz utanç duygusundan faydalanmaya, bundan kazanç yaratmaya çalışan ne kadar çok uyanık olduğunu göreceksiniz. İnternet bostanında karşınıza çıkan hemoroit çözümlerine asla rağbet etmeyin. Bu bostanda hemoroit problemine iyi geldiği iddia edilen patlıcan sapı var, üzüm yaprağı var, bir sürü ot var, çöp var. Çünkü doktora açılmaktan utanan kişiler, sanal dünyaya yelken açıyorlar.

Haberin Devamı

Gıda elemesi yapın! 

Eğer sizde de bir gıda intoleransı probleminin olabileceğinden şüpheleniyorsanız, önerim öncelikle yiyip içtiklerinizi dikkatle gözden geçirmeniz, çok sık tükettiğiniz şüpheli yiyeceklere 3-4 hafta ara vermenizdir.
Bunu yaparken önce alerjen olma ihtimali yüksek olan yiyecekleri diyetinizden çıkarmayı deneyin. Mesela yumurta, soyalı yiyecekler, glutenli gıdalar, süt ve süt ürünleri, muz, çikolata gibi besinlerle işe başlayın.
Eğer bu gıdaları bıraktıktan sonra sorunlarınızda belirgin bir gerileme olursa doğru yoldasınız demektir. Sorumlu besinin hangisi olduğunu teşhis edebilmek için ise bu noktada bir beslenme veya alerji uzmanıyla temasa geçmenizi öneririm. Alerjik veya duyarlılık problemlerden kaçınmak için diyetinizdeki katkılı gıdaları azaltmanızı, rafine edilmiş, paketlenmiş besinlerden uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca, probiyotiklerden zengin yoğurt, kefir ve benzeri yiyecekleri daha sık, daha bol tüketmeye özen gösterin.
Aşırı un ve şekerden uzak durmaya çalışın. D vitamini noksanlığınız varsa düzeltin, diyetinizdeki Omega-3 miktarını artırın ve gerekiyorsa takviye alın.
Daha temiz, daha hijyenik yaşam şartları oluşturmaya gayret edin ve başta antibiyotikler olmak üzere hiçbir ilacı çok gerekli olmadıkça ve doktorunuz önermedikçe kullanmayın.
İntolerans konusunu önümüzdeki günlerde bir yazı dizisi şeklinde sizinle buluşturacağım. Bekleyin... 

Haberin Devamı

Sakın zaman kaybetmeyin!

Hemoroit problemini önemsemek zorundasınız! Çünkü son derece ciddi bir hastalığın, mesela kalın bağırsak ya da makat kanserinin, uzun süre boyunca tek belirtisi hemoroit olabilir. Yani siz yersiz bir utanma duygusu yüzünden doktora gitmeye çekinirsiniz ve bu çekingenliğin bedelini hayatınızla ödersiniz.
Yanlış anlamayın, her hemoroit ciddi bir sağlık probleminin işaretidir diye bir şey söz konusu değil! Makattaki kanama kolit ya da rektumdaki iltihap yüzünden de kaynaklanabilir.
Bunu öğrenmenin ise tek bir yolu var: Doktora gitmek!

Ev işi hemoroit çözümleri

Pek çok hastalık gibi hemoroitin de başladığı, giderek ağırlaştığı ve tedavisi güç bir sağlık sorunu haline geldiği dönemler vardır.
İlk dönemde yakalanıldığında tedavisi kolaydır. Kabızlık, ıkınma, ayakta kalma gibi bağırsak içi basıncı artıran bir durum söz konusudur ve bu sorunlar çözülünce problem hallolur.
Sıcak banyolar, makata duşta sıcak ve basınçlı su tatbik etmek gibi o bölgeyi ısıtan, kasları gevşeten, dolayısıyla da şişmiş olan damarların büzülmesini sağlayan yöntemler; lokal olarak uygulanan kremler ya da fitiller kullanılabilir. Ama bağırsakta büyük memeler oluşmuşsa ve çok ağrılı durumlarda tıbbi tedavi kaçınılmazdır. Doktor ve tedavi seçiminde dikkatli olun. Mucize çözüm gibi pazarlanan tedavilerden kaçının. Eğer doktorunuz size yeni bir tedaviden bahsediyorsa, lütfen daha önce bu tedaviyi uyguladığı hastalarla konuşun, bu doktorun söz konusu tedaviyi kaç kişiye uyguladığını, kaçının iyileştiğini araştırın.

Yazarın Tüm Yazıları