En iyi diyet hangisi

Kolay ve ucuz olan, mutlaka bir diyetisyenle birlikte “kişiye özel” hazırlanan her diyet iyidir. Ama en iyi diyet bir yandan kilo verdirirken, diğer taraftan kilo almaya yol açan sağlık sorununu da çözebilendir.

Haberin Devamı

Kolay ve ucuz olan evde, sokakta, işte ve tatilde de sürdürülebilen, “lezzet” ve “doygunluk” sözcüklerinden asla taviz vermeyen, mutlaka bir diyetisyenle birlikte “kişiye özel” hazırlanan her diyet iyidir.
Ama en iyi diyet bir yandan kilo verdirirken, diğer taraftan kilo almaya yol açan sağlık sorununu da çözebilendir.
Özellikle hafif bir kilo artışı değil de ciddi bir “fazla kiloluluk” hatta “obezite” durumu söz konusu olduğunda (rakamsal olarak ifade etmek gerekirse vücut ağırlığındaki artış olması gerekenin yüzde 5’ini geçtiğinde) diyete başlamadan önce mutlaka ama mutlaka ciddi bir tıbbi kontrol yapılmalıdır.
Metabolizma, hormonal faktörler, ruhsal durum ve kullanılan ilaçlar bir doktor tarafından dikkatle ve tek tek gözden geçirilip ortaya çıkan tablo dikkatle değerlendirilmeli, sonra da “kişiye özel” bir “diyet+aktivite” programı hazırlanmalıdır.
Şunları da unutmayın: Mucize diyet yoktur! Alkali sular içerek, alkali beslenerek kilo verilmez!
Yedikçe bel incelten, zayıflatan diyet de yoktur!
Moleküler diyetti, denge diyetiydi, ayırma veya sentez diyeti veya besin intoleransı diyetiydi, genetik diyetti, falandı filandı hepsi ama hepsi boştur ve palavradır.
Ne karboksiterapilerle, ne hipoksilerle, ne HCG hormonu iğneleri ve ne de onunla, bununla, şununla fazla yağlarınızdan kalıcı olarak kurtulursunuz.
Kalıcı çözümü “üç temel kural”a uymakla başaracaksınız.
Son iki hatırlatma daha: Yattığınız yerden zayıflamayı da aklınızdan çıkartın ve hap, ot, çöp, şurup, ilaçla zayıflamayı unutun.

Haberin Devamı

En iyi diyet hangisi

Kalıcı kilo kontrolünün 3 yolu

Kilo vermenin ve daha da önemlisi kalıcı bir kilo kontrolü sağlamanın, yani ebediyen sağlıklı bir kilo aralığında kalabilmenin “üç değişmez kural”ı var:
◊ BİR: İmalat şartnamenize yani yaradılışınıza, fabrika ayarlarınıza uygun besleneceksiniz. Eğer bu ayarlarda bir bozulma varsa araştırıp öğrenecek, ona uygun beslenme planlarına geçeceksiniz.
◊ İKİ: Aldığınız kalorileri azaltacak ama her halükarda ve mutlaka “sağlıklı besinler yiyip içerek” yaşayacak, sadece kilo vermekle değil, kilonuzu korumakla da ilgileneceksiniz.
◊ ÜÇ: Harcadığınız kalorileri çoğaltacak, metabolizmanızı hızlandıracak, kaslarınızdaki enerji üretim merkezleri mitokondrilerinizi her gün ama her gün (kilo verirken de sonrasında da) düzenli çalıştıracaksınız.
Bunun yolu da günde en az 5 bin, optimal 7500, kilo verirken ise 10 bin adımı atabilmekten geçiyor. Özetle 15 yıldır tekrarlayıp durduğumuz o ünlü cümlemiz bugün de hâlâ geçerli: Yediklerinizin yarısı, yaptıklarınızın iki katı.

Haberin Devamı

5+2 diyeti ne yapıyor

Öncelikle bu dizide yayınlanan “5+2 beslenme planı”nın sadece 3-4 kiloluk bir fazlalığı olanlar ama herhangi bir sağlık sorunu, hormonal problemi bulunmayanlar için hazırlandığını hatırlatalım. Sonra da bu diyetin prensibini özetlemeye çalışalım:
Beş gün makul bir kalori içeriğiyle “kalorisi azaltılmış diyet planı” uygulamak, iki gün de kaloriyi biraz daha kısıtlayarak detoks bazlı bir sisteme geçmek son yılların üzerinde en çok tartışılan beslenme planlarından biridir. Bu uygulamayı detoks günlerinde “çok düşük kalorili diyetler” şeklinde uygulayan, hatta o iki günü “oruç/fasting” şeklinde planlayan programlar da var. Ama bunların sadece “tıbbi gözetim altında yapılabileceği” kesindir.
Farklı ülkelerde ve merkezlerde yapılan çalışmalar “5 gün diyet+ 2 gün detoks” programlarının etkili olabileceğini, kas kaybına yol açmadan daha hızlı yağ kaybını destekleyebileceğini gösteriyor.
Diğer taraftan bu diyetlerin genel bir iyilik hali, ödemlerden kurtulma, yorgunlukta azalma, daha kaliteli bir uykuyu destekleme gibi faydalarının da olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Belinizi power walking’le inceltin 

Power walking yoğunlaştırılmış bir “hızlı yürüyüş” programıdır. 20-50 yaş arasında sağlık problemi olmayan hemen herkes bu yöntemi deneyebilir. Yöntem kilo kaybını hızlandırır, kilo yönetimini kolaylaştırır. Eğer dakikada 130 adımdan fazlası söz konusu ise o yürüyüşün bir “power walking” olduğundan, yani “hızlı ve yüksek tempolu bir yürüyüş” olduğundan bahsedilebilir. Bu programı günün serin ve güneşi az saatlerinde uygulamaya çalışın.  Egzersize yeni başlayan biriyseniz doktorunuzla konuşmadan bu programı uygulamaya başlamayın.  

Bir power walking programı

Yeni başlayanlar için:

1. Hafta: 2 kez 30 dk (2 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
2. Hafta: 2 kez 30 dk (3 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
3. Hafta: 2 kez 35 dk (4 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
4. Hafta: 2 kez 40 dk (5 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

İlerleyenler için:

1. Hafta: 3 kez 35 dk (10 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
2. Hafta: 3 kez 35 dk (15 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
3. Hafta: 2 kez 45 dk (20 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)
4. Hafta: 2 kez 55 dk (25 dk Power walking, 1 dk normal yürüyüş şeklinde)

Haberin Devamı

En iyi diyet hangisi

7 günlük bahar diyeti 2.gün

KAHVALTI

◊ Yumurtalı ekmek dilimleri
1 adet çırpılmış yumurtanın içine pulbiber, karabiber, kıyılmış maydanoz ilave edin.
2 dilim ekşi mayalı esmer ekmeği bu karışıma batırıp, ısıtılmış tavada (1 tatlı kaşığı sıvıyağ eklenmiş) pişirin.
Yanına beyaz peynir ve yeşil zeytin ekleyebilirsiniz.
Tarifimiz 1 kişiliktir.

ÖĞLE YEMEĞİ

◊ 2 kepçe hafifleten çorba
◊ 1 porsiyon ızgara köfte

ARA ÖĞÜN

◊ Kivi + tuzsuz, çiğ badem veya fındık + 1 kutu probiyotik yoğurt 

AKŞAM YEMEĞİ

◊ 1 su bardağı ayran
◊ Kıymalı kapuska yemeği
◊ Ekşi Mayalı esmer ekmek

HAFİFLETEN ÇORBALAR

Yeşil mucize kereviz çorbası

◊ 1 orta boy kereviz, yarım adet havuç, yarım adet kuru soğan, yarım adet portakal ve kereviz yapraklarını doğradıktan sonra az su ile kaynatın, piştikten sonra blender’dan geçirin.
Üzerine 1 çay kaşığı kırımızı pulbiber ilave edip sıcak olarak servis edin. Hazırlanan porsiyon 1 kişiliktir. ◊ DYT. Müge BAŞER

Haberin Devamı

Hafif ama besleyici: Kabak çorbası

◊ 3 orta boy kabak, 1 orta boy soğan, 2-3 diş sarımsak, yarım demet dereotunu doğrayın, 4 su bardağı su ile iyice pişirin.
Üzerine 1 tatlı kaşığı pulbiber ilave edin. Hazırlanan çorba iki öğünlüktür.
◊ DYT. Nilüfer BAYRAM

DİYET Mİ EGZERSİZ Mİ?

Hiçbir diyet kilo kaybı programı ne sadece diyet yaparak, ne de yalnızca egzersize yüklenerek başarı sağlar.
Geçici bir fayda sağlansa bile elde edilen sonuç kalıcı olmaz, verilen kilolar kısa bir süre sonra fazlasıyla geri alınır.
Kısacası diyetler egzersiz çalışmaları olmadan, egzersiz çalışmaları makul bir diyet planı uygulanmadan arzu edilen sonucu vermez.
Özeti şu: Kalıcı bir başarı isteniyorsa beslenme modeli de kalıcı kılınacak.
Arzu edilen kiloya gelinince aynı modelin 500-750 kalori içereneni uygulanacak ve bu model mutlaka düzenli günlük egzersizlerle desteklenecek.
Böyle bir programın size sadece kilo kaybı ve kilo kontrolü olarak değil, sağlam bir kalp, daha ayarlı bir şeker, trigliserid, kolesterol seviyesi, daha iyi bir kan basıncı dengesi ile geri döneceğini de garanti ederim.

Yazarın Tüm Yazıları