Arkadaşlar hazır mıyız?

Bir kilo yönetimi planına başlarken kararlılığınızı kendi kendinize sınamanın en kolay yolu aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışmaktır. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar yolunuzu aydınlatıp yönünüzü gösterebilir. İşte karar vermenizi sağlayacak 10 soru...

Haberin Devamı

Bu giriş cümlesi sevgili Orhan Gencebay’ı pek sevdiğim bir şarkısına davet cümlesidir ama ben onu başka bir amaçla -izniyle- kullanacağım...
Kilo verme kararı almak, yeni bir hayata yelken açma, bir tür meydan okumadır! Bu karar samimi, meşakkatli ve uzun bir yolculuğa başlama kararıdır. Yolculuğunuzun sonunda başarıya ulaşmanız kilo vermeye ne kadar hazır ve kararlı olduğunuzla yakından ilgilidir.
Sık sık tekrarladığım “niyet mi yoksa diyet mi önemli?” tekerlemesi tam da bu noktaya cuk oturuyor. “Karar vermek işi başarmanın yarısıdır” cümlesi de... Bir kilo yönetimi planına başlarken kararlılığınızı kendi kendinize sınamanın en kolay yolu aşağıdaki soruları yanıtlamaya çalışmaktır. Bu sorulara vereceğiniz yanıtlar yolunuzu aydınlatıp yönünüzü gösterebilir. İşte karar vermenizi sağlayacak 10 soru:

EN ÖNEMLİ 10 SORU
1. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmenizi ve düzenli egzersiz yapmanızı sağlayan uzun dönemli yaşam tarzı değişiklikleri edinme çabanızı destekleyen ve köstekleyen kişiler ve olayların kimler ve neler olduğunu biliyor musunuz?
2. Uzun süreli, yavaş ama güvenli kilo vermenin önemine inancınız tam mı?
3. Yanlış yeme alışkanlıklarınızı değiştirebileceğinize inanıyor musunuz?
4. Kilo kaybı çabalarınızı destekleyecek iyi ve güvenli bir çevreniz var mı?
5. Daha aktif olma ve düzenli egzersiz yapmada hep böyle istekli olabilecek misiniz?
6. Yardım almanızı gerektiren bir yeme bozukluğunuz veya psikolojik bir sorununuz olup olmadığını araştırdınız mı?
7. Aileniz, işeriniz ve çevrenizde yeme alışkanlıkları ve egzersiz düzeyiniz konusunda oluşabilecek sorunların üstesinden gelmeye hazır mısınız?
8. Yanlış davranışlarınızda kendinize karşı yeteri kadar dürüst olabileceğinize inanıyor musunuz?
9. Hayal kırıklığına uğradığınız durumlarda çevrenizde sizi teşvik edecek, güvenebileceğiniz kişiler var mı?
10. Geçmişte yaşadığınız başarısız pek çok denemelerden ders aldığınızı düşünüyor musunuz?

SONUÇ
Eğer bu sorulardan birine bile hayır cevabı verdiyseniz, yeterince hazır değilsiniz demektir. Bir kez daha düşünmelisiniz. Yukarıdaki tüm sorulara evet cevabı verdiyseniz, kilo kaybı için gerekli olan yaşam tarzı değişikliklerine hazırsınız. Durmayın. Bugün hemen başlayın.
Bu engelleri tek başınıza aşamayacağınızı düşünüyorsanız bir uzman hekim ve diyetisyenden yardım isteyin.

Haberin Devamı

BİR UYARI SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER
I. Egzersiz yapmak için yeterli vaktiniz yok!

Haberin Devamı

ÇÖZÜMLER:
* Sabahları erken kalkmaya çalışın ve bedensel aktivitenizi işe gitmeden önce evde yapın.
* Aktiviteyi öğle yemeği saatinize denk getirin. Parkta, caddede 20-30 dakika yürüyün.
* Gün içinde 10 dakikalık 2-3 bölüm halinde fiziksel aktivite yapın: Yürüyün, merdiven çıkın, masa başı egzersizleri yapın.
* Egzersiz yapmaya değil, daha çok aktif olmaya odaklanın. Bahçenizi temizleyin, çimlerinizi biçin, ağaç budama-bakımı yapın, gideceğiniz yerden daha uzağa park ederek biraz yürüyün.
* Akşam yürüyüşlerini denediniz mi? Eşinizle, çocuklarınızla yemek sonrası hafif yürüyüşler yapın.
* Televizyon seyrederken egzersiz bisikletinizde pedal çevirin, bantta yürüyün. Kablosuz telefonla konuşun. Televizyon kumandanızı kullanmayın, yerinizden kalkıp kanal değiştirin.

Haberin Devamı

II. Dengeli, düşük kalorili ve lezzetli bir yemek hazırlamak için yeterli zamanınız yok!
ÇÖZÜMLER

* Sağlıklı, çabuk hazırlanabilen düşük kalorili yemek tariflerinin bulunduğu kitaplardan yararlanın.
* Elinizin altındaki sebzeler ve baharatlarla çorba yapın. Kuru baklagilleri fazla haşlayıp derin dondurucuya atın. Gerektikçe kullanırsınız.
* Sebzeler, bakliyat, deniz ürünleri (füme balık, ton balığı) ve yağsız füme etlerle, yağsız peynirle salata yapın.

III. Geceleri atıştırma sorununuz var!

ÇÖZÜMLER
* Öğün atlamayın. Gün içinde yeterli miktarda yemek yediğinizden emin olun, sık sık ve az az yiyin.
* Bol kalorili atıştırmaları evinize almayın. Özellikle yağlı, unlu tatlılardan uzak durun.
* Sizi meşgul edecek veya ev dışına çıkaracak olan aktiviteler edinin.
* Hazırladığınız sebze çubuklarından yararlanın: Havuç, salatalık, karnabahar, turp, yeşilbiber...
* Akşam yemeğinizi erken yiyin. Sebze yemekleri ve yoğurt, yağsız balık, tavuk, et ve salata iyi seçimlerdir.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ
İdrar kaçırma kadınlarda sık görülüyor

Öksürük, aksırık, gülme veya hapşırmayla idrar kaçırmaktan veya sık sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, tuvalete yetişememe gibi sorunlardan yakınıyorsanız bu belirtilerin tıbbi bir yardım gerektirdiğini unutmayın. İdrar kaçırma probleminin pek çok nedeni var. Bunlardan bazıları önemli ve kalıcı, bazıları ise önemsiz, geçici sağlık sorunları.
Sadece aşırı kilosu nedeniyle ya da müzmin kabızlığı, kronik öksürüğü nedeniyle bu problemi yaşayanlar var. Aynı problem rahim veya idrar torbası hastalıklarından, geçirilmiş ameliyatlardan, menopoz sonrasında gelişen değişikliklerden de kaynaklanabiliyor.
Bu sorunu yaşayan kadınların ortak bir özellikleri var. Çoğu problemini gizliyor. Bir süre sonra ruhsal açıdan zorlanmaya başlıyor, depresyona giriyor. Depresyon tedavisi gören hastaların çoğunda temel sorun idrar kaçırma olabiliyor. Oysa bu problem çoğu kez çözümü mümkün ve kolay sağlık sorunlarından kaynaklanıyor.
Ortalama her beş kadından birinin derdi olduğu belirtilen bu problemi yaşayan kadınların problemlerini gizlemeleri yerine çözüm aramaları gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları