11 soruda tiroit çözümleri

Tiroit sorularınız çok birikince, biz de bugünü “tiroit günü” yaptık. Sayfamızın tamamını da tiroide ayırdık. Sorular önemli. Konular mühim. Tiroit sorunları da ülkemizde maalesef çok yaygın. Nodülleri, tümörleri, az ya da çok çalışma hallerinin her biri ayrı birer dert! Suyumuzun, toprağımızın, neticede besinlerimizin yeteri kadar iyot içermemesi bunun ilk nedeni. İşte sizden gelen o sorulara yanıtlarımız. Buyurun...

Haberin Devamı

SORU 1
TİROİT HASTALIKLARI KISIRLIĞA YOL AÇAR MI?
Çok sık olmasa da kısırlık problemi olan kadınlardan bazılarında gizli bir tiroit yetersizliği saptanabiliyor.
Özellikle tiroit bezinin aşırı çalıştığı hallerde, yani hipertiroidide kısırlık görülebiliyor. Çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftlerin tiroit hastalığı yönünden, özellikle de hipertiroidi bakımından dikkatle araştırılması gerekir.

SORU 2
HAMİLELİK TİROİT HASTALIĞINI TETİKLER Mİ? 
Eğer ailenizde guatr, tiroit bezi iltihaplanması -tiroidit–, özellikle Hashimoto tiroiditi gibi tiroit hastalıkları varsa, genetik mirasınızda bağışıklık bozukluğuyla ilişkili herhangi bir sağlık sorunu söz konusuysa hamilelik döneminde ve doğumdan hemen sonra herhangi bir tiroit hastalığıyla karşılaşma riskiniz yüksektir.
Risk grubunda olan hamile adayları, hamileler ve yeni doğum yapan anneler tiroit bezi problemleri yönünden mutlaka gözlenmelidirler.

Haberin Devamı

SORU 3
TİROİT BEZİNİN AZ ÇALIŞMASI DEPRESYONA YOL AÇAR MI
Tiroit bezi metabolizma hızının temel belirleyicisidir. Yeteri kadar hormon üretmediğinde –az ya da yavaş çalıştığında– beyin fonksiyonlarında da bozulmalar görülebilir.
Bunun sonucunda ise ortaya yorgunluk ve depresyon gibi belirtiler çıkar. Depresyona çoğu zaman unutkanlık da eşlik eder.

SORU 4
TİROİT HASTALIKLARI KOLESTEROLÜ ETKİLER Mİ?
Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kolesterol seviyeleri (total ve kötü–LDL– kolesterol) yükselebilir ve bu durum damar sertliği sürecini hızlandırabilir.
Durup dururken kolesterol değerlerinin yükseldiği vakalarda tiroit bezinde bir problem olup olmadığı da araştırılmalıdır.
Ayrıca tiroit bezi hastalıklarında çarpıntı, ritim bozuklukları ve kalp yetmezliğine de rastlanabilir. Kısacası tiroitle ilgili her sorun kalp ve damar sağlığını da etkileyebilir.

SORU 5
TİROİT HASTALIKLARI BOY KISALIĞI YAPAR MI?
Çocukluk çağında geçirilen tiroit hastalıklarının gelişmeyi olumsuz yönde etkilediği bilinen bir gerçek. Özellikle tiroit bezi tembelliğine yakalanan ve tedavisi geciken çocuklarda boy kısalığı problemine çok sık rastlanıyor.
Doğumsal tiroit bezi tembelliklerinde (Kretenizm ve pendred sendromları) durum çok daha vahim oluyor. Bu çocuklarda zekâ sorunları, işitme kayıpları da görülebiliyor.

Haberin Devamı

SORU 6
TİROİT HASTALIKLARI BELLEĞİ BOZAR MI?  
Özellikle tiroit bezi tembelliğinde bellek sorunlarına çok sık rastlanır.
Yaşı 60’ı, 70’i geçenlerde tiroit tembelliği bunamayı hızlandırabilir. 60 yaş üstündeki her 10 kişiden birinde tiroit bezi tembelliği görüldüğünü de belirtmek istiyorum.
Tiroit bezinin çok çalıştığı bazı durumlarda da bazen birdenbire ortaya çıkan bellek bozukluğu dalgalanmalarına rastlanabilir.
Hafızası aniden ve hızla bozulan bir yaşlıda tiroit problemi olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor.

SORU 7
TİROİT HASTALIĞI ROMATİZMAYA YOL AÇAR MI? 2
Tiroit bezi hastalıkları kas ve iskelet sistemini de etkiler. Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kas ve eklemlerde ağrılar görülür.
Bu durum da hastaların uzun süre romatizmal testlerden geçmesine, romatizma tedavisi görmesine neden olabilir.
Tiroit doğrudan eklem iltihabı yapmaz ama en az iltihaplı artritler kadar ağrıya yol açabilir. Tiroit bezinin az çalıştığı durumlarda kas erimesi ve kas güçsüzlüğüne de sık rastlanır.

Haberin Devamı

SORU 8
TİROİT HAPLARINI NASIL KULLANMALIYIM?
Sentetik tiroit hormonu içeren tiroit haplarını kullanmanın en doğru yolu sabah uyandıktan hemen sonra aç karnına yutmaktır.
Mümkünse ilacınızı her gün aynı saatlerde almaya çalışın. İlacınızı aldıktan sonra en az yarım saat su dışında hiçbir şey yemeyin ve içmeyin.
Tiroit hapları tansiyon ve demir içeren ilaçlarla, bazı mide haplarıyla ve kolesterol düşürücü
ilaçlarla birlikte alındıklarında etkilerini kaybedebiliyorlar. Ayrıca mutlaka aç karnına almanız gerekiyor, aksi halde etkileri ciddi biçimde azalıyor.

SORU 9
TİROİT HASTALIKLARINDA SAÇ DÖKÜLÜR MÜ? 
Saç dökülmesi problemiyle uğraşanların en çok sordukları sorulardan biri de budur. Eğer tiroit beziniz yeteri kadar hormon üretemiyorsa –hipotiroidi– metabolizmanız yavaşlayacak, cildiniz ve saçlarınız da bu durumdan olumsuz yönde etkilenecektir.
Hipotiroidi hastalarında ciltte solukluk, kuruma, pörsüme, kalınlaşma yanında, saçlarda matlık, kuruluk, kırılmalar, hatta dökülmeler olabileceği biliniyor. Aynı tabloya tırnak kırılmalarının da eşlik edebileceği aklınızda olsun.

Haberin Devamı

SORU 10
TİROİT PROBLEMLERİ DİĞER HORMONLARI DA ETKİLER Mİ?
Hormonal sistem bir orkestra gibidir. Şef kötüyse sistem tümden bozulur.
Tiroit problemlerinde kadınlarda âdet bozuklukları görülebiliyor, bu durum doğurganlığı bile etkileyebiliyor. Erkek ve kadınlarda cinsel isteksizlik de gözlenirken, erkeklerde göğüs büyümesi, hormon bozukluğuna bağlı tüy dökülmeleri, tırnak problemleri ortaya çıkabiliyor.

SORU 11
TİROİT HASTALIKLARI İSHAL YA DA KABIZLIK NEDENİ OLABİLİR Mİ?
Tiroit bezinin hızlı çalıştığı durumlarda bağırsak fonksiyonlarının hızlandığı ve sık tuvalete gitme ihtiyacının ortaya çıkabildiği biliniyor.
Tiroit tembelliğinde ise tam tersine bağırsak hareketleri yavaşlamaya, tembelleşmeye başlıyor, kabızlık kaçınılmaz hale geliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları