Yaz tatilini verimli geçirsin

Yaz tatili, çocukların okulla ilgili eksikliklerini tamamlaması ve kendini ders dışı faaliyetlerle geliştirebilmesi için önemli bir fırsat. Çocuğunuzun yaz tatilini verimli ve eğitiminden geri kalmadan geçirebilmesi için önerileri sizin için derledik.

Haberin Devamı

Yaz tatilini verimli geçirsin

‘HAYAL GÜCÜ EDEBİYATLA GENİŞLESİN, KELİMELERİ ÇOĞALSIN’

Ali Koç (Eğitimpedia kurucusu): Yaz tatili, çocukların kendini geliştirmesi ve ailece zaman geçirebilmeniz için önemli bir fırsattır.
Erken uyansın: Okul, çocuklar için zorunlulukların ve erken kalkmanın sembolü. Oysa çocuk erken yatıp güne erken başlamanın sağlıklı bir hayat için gerekli olduğunu anlamalı. Zira gece geç saatlere kadar oturmak ekran bağımlılığı ve sağlıksız beslenme gibi kötü alışkanlıklara zemin hazırlar.
Sorumluluk alsın: Yaz tatilleri, yaşlarına uygun sorumluluklar vererek onları ilerideki hayatlarına hazırlamak için çok iyi bir dönem. Balkon ya da bahçedeki bitkileri sulamak, kahvaltı hazırlığına yardım etmek, çocuğa kendi parasını kazanmak için çalışma olanağı sağlanması sorumlu yetişkinler olmaları konusunda önemli adımlar.
İyi alışkanlıklar kazansın: Alışkanlıkların iyisi de kötüsü de aynı döngüyle işler; işaret, ödül, rutin. Çocuklarınızın kötü alışkanlıklarıyla mücadele etmek yerine onlara iyi alışkanlıklar kazandırın. Örneğin, sabahları yatağını düzeltmek ve dişlerini fırçalamak gibi.
Roman okusun: Sosyal medya etkisiyle çocuklar kendi hayallerini kurmak yerine başkalarının hayallerinin izleyicisi oldu. Yazılı edebiyatsa hayal kurmak ve kendini ifade etmek konusunda çocuğun en iyi yol arkadaşıdır. İnsan, kelimeler aracılığıyla düşünür, zengin bir düşünce dünyası olmasını istiyorsanız daha çok kelime öğrenmesini sağlayın.

Haberin Devamı

‘LİMONATA YAPIP SATSIN, MATEMATİK BECERİLERİ DE GELİŞİR’

Ayben Ertem (Uzman psikolog): Eğitim okulla sınırlı değildir. Yaz tatilini de eğitimin bir parçası olarak değerlendirebilirsiniz.
Bahçe işlerine yardım etsin: Bir canlının nasıl büyüydüğünü görmek, ona bakmak zaman, sabır, sorumluluk gerektirir. Bunları kazanması okul hayatı için de faydalı olur.
Spor yapsın: Takım sporları çocuğunuzun grup etkinliğini deneyimlemesine imkân verir. Bu da akademik faaliyetleri üzerinde olumlu bir etki yaratır.
Limonata vb. yapıp satsın: Bu tip aktiviteler sosyal becerilerini kuvvetlendirmek, para kavramını öğrenmek ve matematik becerilerini geliştirmek açısından yararlıdır.
Günlük tutsun: Gün içinde olup biteni yazdıkları bir günlük hem duygusal gelişimlerini hem yazma becerilerini destekler.

Haberin Devamı

‘BELİRLİ SINIRLAR İÇİNDE DİJİTAL OYUNLARA İZİN VERİN’

Ali Orhan (Psikolog): Yaz tatili çocuklar kadar ebeveynler için de bir mola. Hepinizin mutlu olacağı planlar yapmaya çalışın.
Dijital oyunlar oynasın: Yaz tatilinde çocukların dijital oyunlar oynamalarına izin verilmeli. Çocuğun gelişim dönemine göre oyun süresi sınırlanabilir. İlkokul dönemindeyse 1, ortaokulda 2, lisede 3 saat gibi. Anne-babalar oynanan oyunları takip etmeli ve bu konuda çocuklarıyla konuşmalı.
Tatilin bir kısmını köyde geçirsin: Eğer imkân varsa yaz tatilinin belirli bir zamanını köyde akrabalarla geçirebilirler. Bu süre zarfında tarlada, bahçede çalışarak, hayvanlarla ilgilenerek kitaplardan öğrendikleri doğal yaşamı bizzat deneyimleyebilirler.

Haberin Devamı

Yaz tatilini verimli geçirsin

DOĞA FARKINDALIĞI SAĞLAMAYI AMAÇLAYAN DEFTER: DOĞA DEFTERİ

Geçtiğimiz yıl, güzel ülkemizde peşi sıra orman yangınları çıktı. Ülkemizin en nadide bölgeleri yandı, ağaçlar ve hayvanlar çok acı şekilde öldüler. Bu olay bana bir Doğa Defteri hazırlama fikri verdi. Çünkü doğa kendi kendini yakmıyor, yangınların yüzde 98’i insan kaynaklı. Doğaya bırakılan çöpler, cam parçaları, plastikler, bakımsız elektrik hatlarından çıkan kıvılcımlar orman yangınlarına sebep oluyor. Bazı durumlarda da doğrudan insan kötülüğü ile yangınlar gerçekleşebiliyor. Bu benim içimi çok acıtıyor. Öyle ki, doğanın var olmak için insanlara ihtiyacı yok ama insanların varlığını sürdürebilmesi için doğaya ihtiyacı var. Bu farkındalığı oluşturabilmeye katkı sunmak istedim.

Haberin Devamı

Bunun için de Doğa Defteri’nin telif gelirini, çevre konusundaki çalışmalarına destek olmak amacıyla Tema Vakfı’na bağışladım. Buradaki temel amaç, çocuklara sosyal sorumluluk ve çevre bilincinin aynı düzlemde ilerlediğini de anlatabilmektir. Defteri okurla ilk kez buluşturmak için ise D&R ve Hilton ev sahipliğinde gerçekleşen Edebiyat Buluşmaları vesilesiyle yangınlardan en çok etkilenen bölgelerden biri olan Bodrum'a gittik ve çocuklu ailelerle beraber Double Tree By Hilton Bodrum Işıl Club’da halka açık bir söyleşi gerçekleştirdik. Çocuklar doğayla ve hayvanlarka ilgili yazılar yazdılar. Böylece çocukların doğa duyarlılığının ne kadar üst düzey olduğuna bir kez daha tanıklık etmiş olduk.

Haberin Devamı

25m2 Yayınevi'nden çıkan Doğa Defteri’nde çocuklar çevre için eylem planı oluşturabilecek, doğayı ve hayvanları daha yakından tanımak için bilgiler edinecek, notlar alabilecek. Ayrıca her mevsim için bir çevreci öyküsünü okuyarak, ülkemizdeki önemli çevrecileri tanıyabilecekler. Bir dal uğruna köşk yürüten ve dünyaya çevrecilik mesajı veren ilk siyasi önder olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, Manisa’yı ağaçlandıran Manisa Tarzanı’nı, Bodrum’u yeşillendiren ve ülkemize birçok fidan ve tohum getirten Halikarnas Balıkçısı’nı, Tema Vakfı’nı kurarak çölleşme ve çevrecilik konusunda önemli çalışmalar yapan Hayrettin Karaca’nın hikâyeleri de bu defterde yer alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları