Televizyon açıkken ders çalışmasın

Çocukların evin salonunda, televizyon açıkken ders çalışması oldukça yaygın. Oysa uzmanlar “Ders çalışmanın verimli olması için dikkat dağıtıcılardan arındırılmış bir ortama ihtiyaç var” diyor.

Haberin Devamı

Televizyon açıkken ders çalışmasın

ÇOCUKLARIN SALONDA DERS ÇALIŞMASI DOĞRU MU?

Ali Orhan (Psikolog): Öğrenmenin temeli dikkattir. Salonsa evlerin en fazla dikkat dağıtıcıyı barındıran ortak kullanım alanıdır. Dolayısıyla çocuğun ders çalışması için uygun bir alan değildir.

Ezgi Katı (Psikolojik danışman): Çocuğun odası varsa orası çalışma için düzenlenmeli ancak evde yeterli alan yoksa salon veya mutfak da çalışma için ayrılabilir. Televizyonun açık olduğu ve aile büyüklerinin sohbet ettiği alanlarda çocuğun dikkatini toplayıp çalışamaması normaldir.

Çocuklar için ideal çalışma ortamı nasıldır?

Ali Orhan: Odada, yaşa uygun bir çalışma masası, çalışma koltuğu ve kütüphanesi bulunmalı ve oda iyi aydınlatılmalı.

Haberin Devamı

Çocuk bir dersten verim alamıyorsa, bunun çalışma ortamıyla nasıl ilişkisi nedir?

Ezgi Katı: Unutmamak gerekir ki, çocuklar rutini severler. Rutin onlara güven verir ve üretimi destekler. Bu bağlamda çocuğun  çalışma ortamının sabit bir yer olması çok önemli.

Ali Orhan: Ders çalışma ortamının fiziksel açıdan iyi olması önemli ancak yeterli değil. Ev ortamındaki karı-koca çatışmaları, yetersiz ebeveyn tutumları, çocuğa karşı gösterilen ihmal, şiddet gibi psikolojik sorunlar da ders verimliliğini olumsuz etkileyebilir.

Çocuğun dersten verim alması için önerileriniz neler?

Ali Orhan: Çocukların derslerini masada çalışmaları teşvik edilmeli, küçük kardeşler ders çalışan çocuktan uzak tutulmalı, hafta içi misafir kabul edilmemeli ve misafirliğe gidilmemeli. Ayrıca çocuklar ders çalışırken anne-babaların kitap okuması da olumlu örnek teşkil eder.

Ezgi Katı: Özellikle ilkokul ve ortaokulda çocuk için somut uyarılar gerekir. “Matematikte üslü sayılarda zorlanıyordun, o konuya çalışabildin mi?”, “Türkçe, tarih gibi okuma ağırlıklı derslerde daha iyi çalışabilmek için nasıl bir ortama ihtiyacın var” gibi yaklaşımlar daha spesifik ve işlevseldir.

HADİ GİDELİM

Televizyon açıkken ders çalışmasın

Haberin Devamı

Erik Çekirdeği

Lev Tolstoy’un aynı adlı öyküsünden uyarlanan oyun, çocukların gelişimine

katkı sağlayan müzikli
bir çocuk tiyatrosu.

Yer: İstanbul-Uniq Küçük Sahne

Tarih: Yarın Saat: 14.00 Yaş: 3+ İletişim: (0850) 850 8647 Fiyatı: 56.50 lira

HAFTANIN KİTABI

Televizyon açıkken ders çalışmasın

‘Balaban ile Şakrak’ çevreye duyarlı, iletişimin önemini hissettiren ve resimleriyle çocukların dikkatini çeken bir kitap.

Yayınevi: Kırmızıkedi Çocuk

Yazan: Arslan Sayman Resimleyen: Deniz Üçbaşaran Tür: Öykü Yaş: 5+

Sayfa: 36 Fiyatı: 40 lira

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Ailenizin minik üyesinin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuklaHayat etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

Televizyon açıkken ders çalışmasınMurat ve Anet Aykaç’ın kızı Rina.

 

Yazarın Tüm Yazıları