Sağlıklı ve mutlu olmak için desteğinize ihtiyaçları var

Salgın çocukları hem fiziken hem de psikolojik olarak etkiliyor. Sürekli ekran karşısında oldukları için mutsuz ve depresif olabiliyorlar. Hareketsiz kaldıkları için de kilo alıyorlar ve duruş bozuklukları riski ortaya çıkıyor. Çocuk doktoru Elif Pınar Çakır ve uzman klinik psikolog Berk Karaoğlu’na göre sağlıklı kalmak için desteğinize ihtiyaçları var.

Haberin Devamı

Sağlıklı ve mutlu olmak için desteğinize ihtiyaçları var

Pandemi çocukları fiziksel ve psikolojik olarak nasıl etkiledi?

Elif Pınar Çakır: Arkadaşlarından, okuldan, sokaktan, spordan uzak kaldılar. Sadece psikolojik olarak değil fiziksel olarak da etkilendiler. Ekran karşısında geçirdikleri vakit de arttı. Çocukluk çağı obezitesi riski artıyor. Bu, diyabet ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları ve yetişkinlikte obezite için de önemli bir risk faktörü. Ayrıca uzun süre bir ekrana bakmak miyopi ve diğer bazı göz bozukluklarına neden olabilir. Dışarı çıkmayan ve güneş ışığından faydalanamayan çocuklarda D vitamini eksikliği de görülüyor. Maruz kalınan mavi ışıktan dolayı uyku süresi de azalıyor. Sandalyede uzun süre oturmaksa omurga eğriliği, kamburluk, duruş bozuklukları yaratıyor.

Haberin Devamı

Berk Karaoğlu: Bilinmezlikler, kaygı ve korku hisleriyle dolu bir süreç bu. Üstelik çocuğun gözünde yetişkinlerin dünyası ve sorunları dev gibi!  Yönlendirilmezlerse hem fizyolojik hem de psikolojik gelişim sorunları kaçınılmaz olur.

Peki, ne yapmak lazım?

Berk Karaoğlu: Belirsizlik ve kaygılarla ilgili konuları yanlarında konuşmayın. Belli etmeseler bile kafalarında kurarlar. Oyun çağındaysa bol bol oyun oynamasına izin verilmeli. Onları haberlere maruz bırakmayın. Çocuklarına ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de önemli. Ona güven vererek, olumlu bilgileri uygun şekilde aktarmak daha anlamlı. Televizyon, çizgi film ve tablete süre sınırı konulmalı. Uzaktan eğitimin, ders çalışmanın saatleri belirlenmeli. Oynadığı video oyunları denetleyin. Gerektiğini düşündüğünüz anda da psikolojik destek almaktan kaçınmayın.

Elif Pınar Çakır: Onları korumak için sporla enerjilerini atmalarını, ekrana ara vererek sosyal faaliyetler yapmalarını sağlamak zorundayız. Spor hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı destekler. Bağışıklık sisteminin de sağlıklı işlemesini sağlar. Okulöncesi çocuklar (3-4 yaş) günde en az 180 dakika fiziksel aktivite yapmalı, 10-13 saat de uyumalı. Okul çağındaki çocuklarsa (5-17 yaş) günde en az 60 dakika fiziksel aktivite yapmalı, iki saatten fazla hareketsiz ekran başında kalmamalı. 9-11 saat de uyumalı.

Haberin Devamı

HAFTALIK EGZERSİZ PROGRAMI

Pazartesi: Uzman videoları izleyerek yoga
Salı: Evin çevresinde hızlı bir yürüyüş. Daha da iyisi kovalamaca...
Çarşamba: Ev temizliği. Ev temizliği her yaştan çocuk için iyi bir hız ve esneme egzersizidir. Akşam üstü de bisiklete binebilir.
Perşembe: İp atlama. Küçüklerle halat çekme de oynanabilir.
Cuma: Körebe, saklambaç ya da dans.
Hafta sonu: Ailece orman yürüyüşü ya da oyun...

HADİ GİDELİM

Resim Atölyesi

9-12 yaş arasına özel düzenlenen atölyede çocuklar akrilik boya tekniklerini öğrenerek kendi özgün resimlerini yapacak.

Yer: İstanbul-Watergarden
Tarih: Bugün
Saat:
14.00
Fiyat:
75 lira
Telefon: (0216) 504 75 25

Sağlıklı ve mutlu olmak için desteğinize ihtiyaçları var

HAFTANIN KİTABI

Haberin Devamı

“Postacı Fare’nin Bir Günü” ve “Postacı Fare Tatilde” okul öncesi dönem çocukları için harika. Hayvanlar âlemini tanıyacak ve çok eğlenecekler.

Yayınevi: Redhouse Kidz
Yazar-çizer:
Marianne Dubuk
Tür:
Öykü
Sayfa:
28
Fiyatı:
25 lira

Sağlıklı ve mutlu olmak için desteğinize ihtiyaçları var

 

Yazarın Tüm Yazıları