Gençleri bekleyen yeni tehlike: OnlyFans

Aylık abonelik ücretleri 4.99 dolarla 49.99 dolar arasında değişiyor, popüler hesapların ayda 4-5 bin dolar kazandığı söyleniyor. İngiltere menşeli OnlyFans sitesinde erotik ve pornografik içerikler yer alıyor. Anne babalar pek farkında değil ama bu site gençler arasında da yoğun rağbet görüyor! Site üyelerinin bedenlerini para karşılığında sergileyerek para elde etmeye çalıştığı siteye ilgi pandemide artmış. Twitter’da ‘OnlyFans’ etiketiyle paylaşım yapanların çoğu, büyük paralar kazandıklarını söyleyerek gençleri siteye davet ediyor. +18 yaş sınırı bulunan siteye, kimlikle üye olunsa da başkalarının kimliğiyle gizli üyelik yapan gençlerin sayısının hiç az olmadığı Twitter yazışmalarından anlaşılıyor. Uzmanlar “Anne babalar dikkatli olmalı” uyarısı yapıyor. Konuyu uzmanlara sordum...

Haberin Devamı

Kendi bedenini para karşılığında OnlyFans hesabında paylaşan gençler için bu durumun sakıncaları neler?

Doç. Dr. Vahdet Görmez (Psikiyatrist): Çocuklarımıza daha fazla göz kulak olmamız gereken bir zamandan geçtiğimiz kesin. Gençlik, kimlik arayışı dönemidir.

Fakat ne yazık ki neredeyse bütün kimlik tercihleri (sosyal, ahlaki, cinsel vs.) kuşatma altında. Merakları, akran etkisi veya aileleriyle yaşadıkları ilişki sorunları onları kaosa sürükleyebiliyor.

Berkay Ateş (Uzman Klinik Psikolog): Ergenlik dönemi risk alma yatkınlığımızın en yüksek olduğu dönem. O yaş grubundaki gençler doğru neden-sonuç ilişkisi kurma, yaptıklarının sonuçlarının neler olabileceğini öngörebilme konusunda dezavantaja sahiptirler.

Bu nedenle ileride pişman olacakları davranışları kolaylıkla yapabilirler.

Haberin Devamı

Bizi ne gibi tehditler bekliyor?

Doç. Dr. Vahdet Görmez: Kolay para kazanmak bir ideal olarak gençlerin zihinlerine işleniyor. Bunun için bedenlerini teşhir etmeleri talep ediliyor ama bununla sınırlı kalmıyor. Bazıları için bunun bedeli benliğini, saygınlığını ve geleceğini feda etmek oluyor. Fakat gençlerin hepsinin bunu sorgulayabilecek, sonuçlarını öngörebilecek mental olgunlukları yok. Bu sorunlar sadece ailesiyle, değerleriyle ilişkisini koparmakla kalmıyor, en önemlisi kendisiyle olan bağını koparıyor. Yanlış olduğundan emin olduğumuz şeyleri ortadan kaldırmak için toplum ve devlet olarak güçlü bir refleks göstermeliyiz.

Berkay Ateş: Dünyada para kazanmak uğruna özgürlük adı altında tüm değer yargıları ve sınırlarını ikinci plana atan bir eğilim var. Denetimi olmayan bir platformda imza yetkisi bile devlet tarafından verilmeyen bir kuşağın kendi çıplak bedenlerini sergilemesi gibi bir konu olunca istismara giriyor. Çünkü para, burada yetişkinler tarafından yönlendirici olarak kullanılıyor.

Geleneksel mesleklere olan motivasyon da bu nedenle her geçen gün düşüyor. Para kazanmak genç zihinlerde, sürdürülebilir bir mesleki donanıma sahip olmaktan çok daha önemli görünüyor. Bu da gelecekte madde ve meta odaklı, manevi değerlerden uzak mutsuz yetişkinlerin sayısının artması ihtimalini güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Anne babalara önerileriniz neler?

Berkay Ateş: Çocuklarımıza paranın önemini doğru aktarmamız lazım. Sabah akşam onun için çalıştığımızı gören çocuklar paraya sahip olmanın her şey olduğu yanılgısına kapılabilir. Paranın amaç değil araç olduğunu bilmeleri önemli. Bununla beraber bedenimizin bize özel olduğunu, bunu yabancılarla paylaşmanın gelecekte art niyetli insanlar tarafından geri dönüşü zor zararlara yol açabileceğini anlatmamız lazım. Çocukları bu tür mecralara iten şeylerden bir tanesi de ilgisizlik ve ihmal. Çocuklarla kaliteli zaman geçirme alışkanlıklarımızı da sürdürmemiz lazım. Onları konu ne olursa olsun yargılamadan dinlemeliyiz.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Vahdet Görmez: Çocuklarınızın ayağı kaymış olabilir fakat onları bırakmayın, bağları koparmayın; sabırla, sevgiyle, zamanınızdan fedakârlık yaparak onların yanında kalmaya devam edin.

 Gençleri bekleyen yeni tehlike: OnlyFans

Yazarın Tüm Yazıları