Çocuğunuzun ‘uyumsuz’ olduğunu düşünüyorsanız...

Çocuğunuz belirli seslere, ışıklara veya dokunuşlara aşırı tepki veriyorsa dikkat! Duyu bütünleme bozukluğu sorunu yaşıyor olabilir. Uzmanlar “Ebeveynler çoğu zaman sorunu fark edemiyor ve çocuğu zorlayıcı davranışlarda bulunabiliyorlar ve bu da çocukta büyük baskı yaratıyor” diyor.

Haberin Devamı

 Duyu bütünleme bozukluğu nedir ve neden kaynaklanır?

Gamze Polen Altun (Uzman fizyoterapist): Duyu bütünleme bozukluğu (DBB), bir kişinin çevresel uyaranlara doğru ve etkili bir şekilde tepki verme becerisinde zorluk yaşadığı bir durumdur. Bu zorluk, çocuğun vücut hissiyatını (dokunma, denge, hareket gibi duyular) veya çevresel uyaranları (ışık, ses, koku gibi) doğru bir şekilde işleme kapasitesini etkileyebilir.

DBB olan çocuklar, genellikle duyusal uyarıcılara karşı aşırı hassas olabilirler; bu, belirli dokunuşlar, sesler veya ışıklar gibi uyaranlara aşırı tepki verme şeklinde ortaya çıkabilir. Diğer bir durumda ise uygun olmayan tepkiler verebilirler, yani belirli uyaranlara düşük tepki gösterebilir veya uygun olmayan bir şekilde tepki verebilirler.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun ‘uyumsuz’ olduğunu düşünüyorsanız...

 Peki, çözümü nedir?

Gamze Polen Altun: Çocuğun duyusal uyaranlara tepkisini düzenlemesine, uygun tepkiler vermesini ve günlük aktivitelerde daha rahat hissetmeye yardımcı olmasını hedefleyen ‘duyu bütünleme terapisi’ bu sorunu çözmeye büyük ölçüde yardımcı olur. Böylece çocuğun günlük yaşamı kolaylaşır, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimini desteklendiği için de çocuğun hayat kalitesini artar. Ancak çocuk bu terapiyi almazsa bu kez akademik öğrenme süreci, sosyal etkileşimleri ve duygusal refahı da bu durumdan olumsuz etkilenir.

Ayşegül Arabacıoğlu (Uzm. Psk. Dan.): Duyu bütünleme terapisi için bazı kıstaslara ihtiyaç vardır. Belirli ses, dokunuş ve ışıklara aşırı tepki verme gibi duyusal hassasiyet, koordinasyon eksikliği, aşırı dikkat dağınıklığı ve sosyal zorluklar yaşama gibi temel sebepleri gözlemlememiz gerekir. Ancak burada uzman psikoloğun bir fizyoterapist ile iş birliği yapması sorunu çözmede büyük kolaylık sağlar. Çünkü bir birey yaşadığı zorlu deneyimlerin yükünü ve izini bedeninde taşır. Fizyoterapist çocuğun motor becerilerini geliştirirken, psikolog ise duygusal ve sosyal zorlukları ele alabilir. Böylece çocuğun bütüncül sağlığının ve iyilik halinin en üst düzeyde olması sağlanır.

Haberin Devamı

YARATICI ÖZGÜVEN FESTİVALİ

Öğretmenlerimizin desteklenmesi, güçlenmesi, kişisel ve mesleki gelişimleri için düzenlenen Yaratıcı Özgüven Festivali’nin üçüncüsü Mehmet Zorlu Vakfı’nın desteğiyle Zorlu PSM’de gerçekleşti. Öğretmen Ağı’nın düzenlediği festivalin bu yılki teması ise #YaratıcılıklaBirlikte belirlenmiş. Öğretmenlerin birlikte üreteceğinin, yaratıcılıklarını kullanmada iş birliği yaptıklarında her türlü sorunun üstesinden gelebileceklerinin altının çizilmesi önemliydi. Festivalin, açılış oturumunda söz alan yazar ve senarist Başar Başaran’ın şu sözleri de ayrıca dikkate değerdi: “Ben öğretmenlere ‘onarımcılar’ diyorum. Onarımcı grubun gözlerine baktığımda umutlanıyorum. Ben de yazarken bir çocuğun zihninde bir şeyler değiştirebileceğim umudunu taşıyorum. Bunu düşünerek sınıfa giren öğretmen de bir şeyleri değiştirecektir. Bundan alâ yaratıcılık olmaz diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Alis Harikalar Diyarında

Çocuğunuzun ‘uyumsuz’ olduğunu düşünüyorsanız...

Dünyaca ünlü masal, birbirinden renkli kostümleri, şarkıları ve heyecan dolu macerasıyla tiyatro sahnesinde.
Yer: İstanbul-Torium Sahne
Tarih: 14 Ekim Cumartesi
Saat: 13.00/15.00
Yaş: 4+
İletişim: (0212) 699 90 40
Fiyatı: 168 lira 

Haftanın kitabı

Cumhuriyetimizin 100. yılına armağanlardan biri de yazar Mavisel Yener’den. “Mustafa Kemal’le Yolculuk”, çağdaş Türkiye’yi dünyaya tanıtmayı amaçlayan ünlü Karadeniz Vapuru’nun hikâyesini anlatıyor.

Çocuğunuzun ‘uyumsuz’ olduğunu düşünüyorsanız...

Yayınevi: Doğan Çocuk

Yazan: Mavisel Yener

Resimleyen: Ahmet Uzun

Tür: Roman Yaş: 9+ Sayfa: 200 sayfa

Fiyatı: 140 lira

 

Yazarın Tüm Yazıları