Bir hedefi olursa başarıya ulaşır

Okullar açıldığından beri anne babaların birincil gündemi çocukların okul başarısı oldu. Peki, ama ‘okul başarısı’ndan ne anlamalıyız? Notlarının yüksek olması çocuğun başarılı olması anlamına gelir mi? Çocuk ve ergen psikiyatrı Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan “Başarı göreceli bir kavramdır, ama hedef koyup o hedefe doğru ilerleyen insan başarılıdır. Çocuklarınıza hedef koymayı öğretin” diyor.

Haberin Devamı

Bir çocuk nasıl ‘başarılı’ olarak tanımlanır?

Başarılı çocuk, kendisine ve dünyaya farkındalığı olan çocuktur. Güvenlidir. Başarı ve başarısızlıklar karşısında hemen yılmaz ve bıkmaz. Sabırlı ve istikrarlıdır. Sürekli bir şeyleri tüketen bir yapıdan çok, ilgi alanları ve merakları konusunda ilgili, çabuk vazgeçmeyen ve sebat eden bir yapıdadır. Sınırlarını bilen ve bunlarla uyumlu hedefleri olandır.

Bir hedefi olursa başarıya ulaşır

Kendisinin ve başkalarının haklarını ve sınırlarını bilir. Bu nedenle saygı görmek ister ve karşısındakine saygı gösterir. Yeteneklerini ve geliştirmesi gereken yanlarını bilir ona göre gerçekçi hedefler koyar.

Haberin Devamı

Çocuğun başarısı nasıl artar peki?

Çocuklar dünyaya belli bir genetik mirasla gelir. Genetik miras, kişinin doğal yetenekleridir ve insandaki tüm yetenekleri koordine eden merkez beyin olduğu için burada en kritik işlev beynin işlevleridir.

Beyin gelişiminin yaşamın ilk 2 yılında en hızlı olmak üzere 6 yaşına kadar devam ettiği, sonrasında ise çok az gelişim gösterdiği düşünülecek olursa yaşamın ilk evrelerindeki anne baba tutumları, beslenme, çocuğa verilen uyaranların önemi çok büyüktür. Sürekli ekran karşısında vakit geçiren bir çocuğun beyin gelişimiyle TV, tablet ile tanışmamış ya da çok az tanışmış sürekli uyaran verilen bir çocuğun beyin gelişimi dolayısıyla kapasitesi aynı olmayacaktır.

Kısacası, genetik olarak bir mirasımız var, ancak bunu üstüne daha fazlasını katmada başta anne baba tutumları olmak üzere çevresel faktörlerin önemli bir işlevi vardır. Bu nedenle, çocuk doğru yönlendirilmeli ki, genetik başarısını doğru kullanabilsin.

Ayrıca, belirli bir hedefe ulaşabilmek için çocuğun kendine hedef koyması da çok önemli. Çocuk, çalışmalarını koyduğu hedefe göre yapmalı. O hedefe ulaşması için sistemli çalışmanın önemini kavramalı...

Çocuklardan ‘iklim dostu kentler’ için gelecekçi fikirler

Çocukların ürettiği fikirler her zaman doğa dostu ve gelecekçi. Bunun son örneğini, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yeşil Gezegen’ projesine katılan çocukların olağanüstü çalışmalarında gördüm.

Haberin Devamı

Bir hedefi olursa başarıya ulaşır

Okullarında birbirinden güzel projeler geliştiren çocuklar, dokuz takım olarak fikirlerini açıkladılar. Benim de bulunduğum jüri ekibi de en yaratıcı ve farklı dört projeyi ödüllendirdi.

Çocukların fikirleri arasında neler yoktu ki? Depremlerin yarattığı sismik enerjiyi elektriğe dönüştürme, denizlerdeki plastik atıkları yok eden gemiler ve okullardaki atık dönüşüm kutuları projeleri gerçekten de güzellerdi ve ödüllendirildiler.

Ancak asıl ödül, bu projeye katılan 24 öğrencinin fikirlerini bir kalabalık önünde dile getirebilmesi, sunum hazırlaması ve daha güzel ve çevreci bir yaşam için kafa yorması. Bu tür projelerin artmasını diliyorum.

HADİ GİDELİM

Haberin Devamı

Shrek ve Karlar Ülkesi
Bu macerada Shrek, Karlar Ülkesi’ndeki meyve festivaline katılıyor. Çocuklar hem gülecek hem de daha iyi bir yaşam
Yer: İstanbul-Trump Sahne
Tarih: 23 Eylül Cumartesi Saat: 13.00/15.00 Yaş: 3+ İletişim: (0212) 348 78 40 Fiyatı: 168 lira

Bir hedefi olursa başarıya ulaşır

HAFTANIN KİTABI

İkinci Şans Kitapçısı’ çocukları bir kütüphanede gezintiye çıkarıyor ve insanlara kitapların gözünden bakıyor.
Yayınevi: Can Çocuk Yayınları
Yazan: Dicle Keskinoğlu
Tür: Roman Yaş: 9+
Sayfa: 110 Fiyatı: 51 lira

Bir hedefi olursa başarıya ulaşır

 

Yazarın Tüm Yazıları