Üniversiteler baharda açılır mı?

YÖK 3 milyonu aşkın öğrenci ve 176 bin akademisyene online eğitimin verimliliğine yönelik bir anket gönderdi. Sağlık Bakanlığı yüz yüze eğitime pek sıcak bakmıyor ama son kararı vermeden önce bu anketin verileri de masada olacak. Bakalım bahar döneminde kampusların kapısı açılacak mı?

Haberin Devamı

Üniversite öğrencileri, kazandıkları ya da okudukları okulun özlemi içinde. Her ne kadar uzaktan eğitim alsalar da amfilerini, bahçelerini, arkadaşlarını kısaca kampuslarını özlediler. YÖK bu hafta 3 milyonu aşkın öğrenci ve 176 bin akademisyene pandemi sürecinde online eğitimin verimliliğine yönelik bir anket gönderdi. 21 soruluk anketin şu üç sorusu çok önemli:

- Bu yıl (2020-2021 eğitim öğretim yılı) ikinci dönemdeki eğitim sürecinin nasıl olmasını tercih edersiniz?

- Pandemi sonrasında (uygulama dersleri hariç) eğitim sürecinin nasıl olmasını tercih edersiniz?

- Pandemi sürecinde yüz yüze öğretimin başlatılması için YÖK’ün Sağlık Bakanlığı’ndan görüş almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Anket için öğrenci ve akademisyenlere perşembe akşamına kadar süre tanındı. YÖK bu anketi değerlendirerek bahar dönemi için alınacak kararda önemli bir sayısal veriyi elinde tutmuş olacak. Anket sonuçları Sağlık Bakanlığı’na da gönderilecek. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu hafta yaptığı açıklamalarda vaka sayılarının gidişatından ve mutasyonlardan endişe duyduğunu belirtmiş, “Yüz yüze eğitimin risk teşkil ettiğini şimdiden söyleyebilirim” demişti. Yani Sağlık Bakanlığı yüz yüze eğitime pek sıcak bakmıyor ama son kararı vermeden önce bu anketin verileri de masada olacak.

Haberin Devamı

Bakalım önümüzdeki hafta öğrencilerin istediği gibi bahar döneminde kampusların kapısı açılacak mı? Yoksa üniversiteliler bu yıl da öğretim dönemini kampus yüzü görmeden mi bitirecek?

ÖĞRENCİLER YÖNETİMDE

Üniversiteler baharda açılır mı

Rektörden sonra dekan ve bölüm başkanlarının da mentoru öğrenciler oldu. İstanbul Ar-El Üniversitesi de bir yıldır devam eden “öğrenci rektör danışmanlığı” uygulamasında verimli sonuçlar alınca bu kez “tersine mentorluk” uygulaması başlattı. Artık tüm dekan ve müdürlerin, bölüm ve program başkanlarının öğrencilerin içinden seçtikleri bir mentorları bulunacak. Rektör Prof. Dr. Argun Karacabey, “Tersine mentorluk uygulamasının amacı bilgi paylaşımını ve farklı jenerasyonlar arasında daha kolay ilişki kurulmasını sağlamak. Öğrenciler de böylece tecrübe ve bilgilerden faydalanarak kişisel gelişimlerine katkı sağlayıp, liderlik ve yöneticilik becerisi elde edecek, içinde yaşadığı eko sistemin yönetim ilkelerini özümseyecek” diyor. Sistem şöyle işleyecek: Ön lisans ve lisans düzeyinde her akademik birim yöneticisi bir öğrenciyi seçecek. Her bölüm başkanı, müdür ya da dekan için bir mentor seçilmiş olacak. Mentor seçilen öğrenci en az bir akademik yıl olmak kaydıyla bir dahaki seçim sürecine kadar görevine devam edecek. Mentor olarak seçilen öğrenci sadece ilgili akademik birim yöneticisine sorumlu olacak. Mentor ve menti haftada en az 1 kez bir araya gelerek görüşme yapacak.

Haberin Devamı

BU DERSİ ALMAYANA DİPLOMA YOK

Üniversiteler baharda açılır mı

Pandemi eğitim alanında yalnızca öğretim alışkanlıklarını değil, düşünce setlerini de değiştirdi. İşte bu süreçte İstanbul Kültür Üniversitesi, yeni bir yol hazırlığı içinde. Üniversitede öğretim gören hiçbir öğrenci “dijital vatandaşlık” dersini almadan mezun olamayacak. Bir yarıyıl için verilecek dijital vatandaşlık dersine katılım bu bahar yarıyılında isteğe bağlı, ancak 2021-2022 akademik yılından itibaren zorunlu olacak. Rektör Prof. Dr. Erhan Güzel, amaçlarının öğrencilerin el yordamı ya da sezgilerle değil ciddi bir bilgi birikimi ve deneyimle dijital dünyada varlık gösterebilmelerini sağlamak olduğunu söylüyor. Öğrencilerin bireysel ve mesleki ihtiyaçlarına özel butik içerikler hazırladıklarını belirten Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver ise şu bilgileri veriyor: “Yeni yol projesindeki eğitim programlarında biz de öğrencilerle öğreneceğiz, hatta onlardan öğreneceğiz. Zaman ve mekânın kısıtlamalarına takılmadan bunu yapabilecek dijital kaynaklara sahibiz. Pandemi yalnızca sağlık ve güvenlik krizi değil, dijital dünya reflekslerimizi sınayan müthiş bir sınav. Pandemi ile uzmanlıklarımızın temelini oluşturan bilgilerimizin yeterli olmadığı, olmayabileceği gerçeğiyle yüzleştik.”

Haberin Devamı

İŞ YAŞAMINA HAZIRLAYAN SERTİFİKALAR

Üniversiteler baharda açılır mı


Farklı bir uygulama da MEF Üniversitesi’nden. Üniversite 2020-2021 bahar döneminden itibaren tüm öğrencilerine “Uluslararası Yetkinlik Geliştirme Programı” için iş dünyasının en büyük iş ağı Linkedln’in e-Learning platformu ‘Linkedln Learning’ ve Harvard ile MIT tarafından kurulan, şu anda 33 milyon kullanıcısı olan ‘edX’le kurumsal bir anlaşma imzaladı. Harvard, Oxford, Cambridge ve Toronto gibi dünyanın önemli üniversitelerinin HP, Lego, Allianz gibi büyük şirketlerle yaptığı anlaşmaların benzeri olarak imzalanan bu anlaşma kapsamında öğrenciler eğitimleri boyunca, Linkedln Learning’in 15 binin üzerinde sertifikalı eğitiminden sınırsız olarak faydalanabilecek ve aldıkları tüm sertifikalar Linkedln hesaplarına işlenecek. Öğrencilerin en az bir edX sertifikası ve en az 20 Linkedln sertifikasıyla mezun olacağını belirten Rektör Prof. Dr. Muhammed Şahin, şunları söylüyor: “Bu program dahilinde, yetkinliklerle donatılacak öğrencilerimiz mezun olduklarında uluslararası sertifikalarla dolu özgeçmişleriyle iş dünyasının aradığı niteliklere sahip olacak ve fark yaratacak. Öğrencilerimiz, profesyonel gelişim ve kişisel yetkinlikler anlamında 15 binin üzerinde eğitim materyali bulunan Linkedln Learning’e tam ve sınırsız erişim sağlayacak. Tüm sertifikaların ücretlerini üniversite ödeyecek.”

Yazarın Tüm Yazıları