Trafik sigortasında yeni düzenleme kimi, nasıl etkileyecek?

Birkaç gündür okuyuculardan, trafik sigortası ile ilgili soru yağmuruna tutuluyorum.

Haberin Devamı

“Trafik sigortasında yeni dönem başlamış, platform kurulmuş, bu işten bir şey anlamadık, bizi etkileyecek mi, fiyatlar artacak mı?” benzeri çokça soru alıyorum. Tüketicinin kafasının karışması normal, çünkü 19 Şubat’ta uygulamaya giren düzenleme kamuoyuna ‘trafik sigortasında yeni dönem’ şeklinde lanse edildi.

Doğru; trafik sigortasında yeni bir düzenleme yapıldı, uygulamaya da girdi ama bunun fiyat artışı ile bir ilişkisi yok. Hatta düzenlemenin tüketici ile de direkt ilgisi de yok. Yeni uygulamanın detayına geçmeden önce kısaca sürücülerin prim artışı ile ilgili endişelerine açıklık getireyim.

MARTTA YÜZDE 5 ARTIŞ

Sene başında yapılan düzenleme ile sigorta şirketlerine 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren trafik sigortası primlerini her ay yüzde 5 artırma hakkı tanınmıştı. Sonrasında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yetkisini kullanarak prim artışını önce ocak ayında, ardından da şubat ayında yüzde 10’a çıkardı. Mart ayında ise SEDDK bu yetkisini kullanmayacak; prim artışı yüzde 5 olacak. Yani, sigorta şirketleri, mart başında, trafik sigortası primlerini, şubat ayına göre sadece yüzde 5 artırabilecekler.

Haberin Devamı

10 DAKİKADA POLİÇE DÜZENLENECEK

Gelelim, trafik sigortasında yeni dönem denilen düzenlemeye. Trafik sigortaları için Teklif Platformu adı altında bir platform kuruldu, 19 Şubat’ta da uygulamaya girdi. Platform ne işe yarayacak? Bazı sigorta şirketleri özellikle riskli sürücüleri sigortalamak istemiyorlardı, bundan dolayı da sigorta aracıları bu sürücüler için sigorta yaptırmakta zorluk çekiyordu. Platform bunun için kuruldu. Şirketler, riskli sürücülere trafik sigortası yapmazsa, sigorta aracısı, platforma girecek ve platform üzerinden 10 dakikada trafik poliçesi düzenlenecek. Platformda trafik sigortası teklifi vermekten kaçınan sigorta şirketi olursa da SEDDK, bu şirketlere yönelik yaptırım uygulayacak.

TÜKETİCİ TEDİRGİN

Olay bu kadar basit. Vatandaşı ilgilendiren tarafı var mı; yok. Peki, neden ihtiyaç duyuldu? Açıkça söylemek gerekirse, bazı sigorta aracıları bunu istedi; SEDDK da, düzenleme yaptı ama bu işten ne aracılar ne de sigorta şirketleri mutlu oldu. Peki, sürücüler trafik sigortası yaptıramıyor mu? SEDDK Başkanı Davut Menteş, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda “Günde 120 bin trafik poliçesi düzenleniyor. Geçen yıllarda da aynı sayıda poliçe düzenleniyordu, bugün de aynı sayıda poliçe düzenleniyor” diyerek, trafik poliçesi düzenlenmesinde sorun olmadığını açıkça ortaya koydu.

Haberin Devamı

Şunu da belirtmekte fayda var. Tüketicilerin fiyattan dolayı şikayet ettiği, sigorta şirketlerinin de zarar ettikleri için fiyat düşüklüğünden yakındığı trafik sigortasının; sürekli gündemde olması, sık sık düzenlemeler yapılması ve bu düzenlemelerin de ‘yeni dönem’ diye lanse edilmesi tüketicide tedirginlik yaratıyor. 

Yazarın Tüm Yazıları