Merkez Bankası açıkladı, BES tasarrufları arttırıyor

SÜREKLİ, bireysel emeklilik sisteminin, ülke tasarrufuna olan katkısından ve bunun için de sistemi devletin teşvik ettiğinden bahsedilip durulur.

Haberin Devamı

Açıkça söyleyeyim BES’in, tasarrufları arttırıp, arttırmadığını merak ediyordum. Söylendiği gibi arttırmış. Geçenlerde Merkez Bankası’nın açıkladığı Kasım 2016 Finansal İstikrar Raporu, bu konuya açıklık getirdi.

 

Raporun, BES ile ilgili kısmını sizlerle paylaşayım. Raporda, hanehalkı tasarruf oranının 2013 ve 2014 yılının ardından 2015 yılında da artarak, son 8 yılın en yüksek seviyesine yükseldiğine değiniliyor ki, 2008 yılında bu oran yüzde 7’ler seviyesindeyken, 2015’de yüzde 10’lara çıkmış durumda. Raporda, 2017 başından itibaren hayata geçirilecek olan BES’e, Otomatik Katılım uygulamasının tasarruf oranlarındaki artış eğilimini destekleyici bir rol oynayacağı da vurgulanıyor.

 

Haberin Devamı

DEVLET DESTEĞİ ETKİLİ OLDU

 

Yine raporda, yurtiçi tasarrufların arttırılması amacıyla 2013 yılından bu yana BES’te değerlendirilen tasarruflara devlet katkısının uygulandığına dikkat çekilerek, şu görüşlere yer veriliyor: “Devlet katkısının sağladığı getiri avantajı ile beraber sisteme üye olan kişi sayısı hızla artarak, katılımcı sayısı 6 milyonun, katılımcıların fon tutarı ise 50 milyar TL’nin (GSYİH’ye oranı yüzde 2.6) üzerine yükselmiştir. Hane halkının uzun dönemli tasarruflarını artırma amacıyla bu alanda 2017 yılından itibaren uygulanacak Otomatik Katılım ile ilerleyen dönemde katılımcı sayısının ve fon tutarının önemli artış göstermesi beklenmektedir. Yüzde 25 devlet katkısının ve sistemde kalınması durumunda bir defaya mahsus 1000 TL’lik devlet desteğinin sağladığı getiri avantajının, otomatik katılım sonrası sistemden çıkışları sınırlayacağı değerlendirilmektedir.”

 

FONLARA YATIRIM ARTTI

 

Raporda önemli bir noktaya daha değiniliyor; o da, hanehalkı finansal varlıkları içinde emeklilik fonlarının ağırlığının artmış olması. Yani, emeklilik fonları, vatandaşın finansal varlıkları arasında önemli bir yer tutuyor. Öyle ki, 2015’in kasım ayında, 44.2 milyar TL olan emeklilik fonları, halkın toplam varlıkları içinden yüzde 5 pay alırken; bu senenin kasım ayında bu oran yüzde 31.3’lük artışla, fon toplamı 58 milyar TL çıkmış, halkın toplam varlıkları içinden de yüzde 6’lık pay almış. Bu da gösteriyor ki, BES; özellikle 2013 yılında başlayan devlet katkısı ile birlikte ülkenin tasarruf oranını artırmada önemli bir araç olmuş.

 

Yazarın Tüm Yazıları