Kıdem tazminatını emeklilik şirketleri yönetemez mi?

Eminim başlıktaki soruya, ilk sendikalar karşı çıkıp, ‘hayır, yönetemez, biz buna karşıyız’ diyecektir.

Haberin Devamı

Ardından da ekleyeceklerdir, ‘BES, finansal sermayeye kaynak sağlamaktır’. Kimileri bir adım daha öteye gidip, ‘çalışanın kıdemini yabancı sermayeye yedirmeyiz’ diyecektir. Ev, araba alırken kredi kullandığın bankanın yabancı mı, yerli mi olduğuna bakmayacaksın, alışveriş yapmak için kartını kullandığın bankanın sermayedarının kim olduğunu umursamayacaksın; iş kıdem tazminatına gelince, ‘yabancı sermayeye yedirmeyiz’ diye, tepki koyacaksın. Bu devirde sermayenin yabancısı, yerlisi mi kalmış artık? Neyse, burayı geçelim.

Konu, nereden çıktı diyeceksiniz? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatı fonu ile ilgili son aşamaya gelindiğini açıklayıp, “Birey hesabına dayalı sistemde ortak görüş oluşurken, sistem Bireysel Emeklilik Sistemi şeklinde işletilecek. Bu hesaba devlet de katkı sunacak” deyince, kıdem tazminatı fonunu emeklilik şirketleri yönetemez mi diye aklıma takıldı. 

Haberin Devamı

HEMEN TEPKİ GÖSTERMEYİN!

Hemen tepki göstermeyin canım, hele bir tartışalım, konuşalım, olur olmaz ayrı mesele. Sosyal güvenlik çatısı altında toplam 23 milyona yakın aktif çalışanımız var. Malum, 1 Ocak’ta, tüm çalışanların BES’e katılımı için otomatik katılım sistemi başlatıldı. İlk 5 ayda da işçiler, memurlar dahil 3 milyona yakın çalışan BES’e girdi ve tasarruf etmeye başladı. Bir de otomatik katılım dışında uzun yıllardır sistemde olan 7 milyon kişi var ki, bunların büyük bir çoğunluğu da aktif çalışanlar. Etti mi size 10 milyon kişi. Demek ki, 10 milyon kişi bireysel emeklilik aracılığı ile tasarruf ediyor. Bir başka açıdan, çok kaba bir hesapla, emeklilik şirketleri, nüfusun yüzde 12’sinin, çalışanların da yarıya yakınının tasarruflarını yönetiyor. Otomatik katılım ile sene sonuna kadar sisteme girecek kişi sayısının çok daha artacağını da hatırlatmakta fayda var.

MEHMET MÜEZZİNOĞLU NE DİYOR?

Peki, ne diyor, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu? Fon sistemi kurulacak diyor. Tıpkı, BES’te olduğu gibi. Bireysel hesaba dayalı olacak diyor. BES’te de öyle. Çalışanlara, birikimleri için yatırım araçları konusunda seçenekler sunulacak diyor. Aynen BES’teki gibi. Kıdem hesabına devlet de katkı sunacak diyor. Bireysel emeklilikte de devlet katkı yapıyor. Müezzinoğlu, ‘fon, BES şeklinde işletilecek’ diye, örnek de veriyor.

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı fonu diye bahsedilen sistem, 14 yıldır bireysel emeklilik adı altında sürdürülen, sene başında da otomatik katılım adı altında çalışanlar için kurgulanan sistemin tıpkısının, aynısı. Yanılıyor muyum? Emeklilik şirketleri de 14 yıldır bu işi yürütüyorsa,  10 milyon kişi de bu şirketlere ve sisteme güvenip, tasarruf ediyorsa demek ki, BES; başarılı bir sistem. İşte o zaman, aklıma o soru takılıyor, kıdem tazminatı fonunu da bireysel emeklilik şirketleri yönetemez mi?

Yazarın Tüm Yazıları