Ekonomi yönetiminden sanayici ve sigortacılara aranızda çözün mesajı

Yine mi aynı konu dediğinizi duyar gibiyim ama hem kamunun hem sanayicinin hem de sigortacıların gündemi bu konu. Bir süredir sanayiciler ile sigortacılar arasında soğuk rüzgarlar esiyor.

Haberin Devamı

Konunun detayına ara ara yazılarımda da değindim; neden bu noktaya gelindiğini sebepleri ile anlattım. Özetle, sanayiciler, ‘tesislerimizi sigortalatamıyoruz, fiyatlar çok yüksek, Türkiye sigortasızlaştırılıyor’ diye isyan ediyor; sigortacılar ise, ‘sigorta bulunamaması diye bir durum söz konusu değil, yaptıran yaptırıyor’ diye karşı çıkıyor. 

Son olarak da bu konu, geçtiğimiz hafta perşembe günü, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik’in de katıldığı ‘Türkiye’de Sanayinin Sigortalanması: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ başlıklı toplantıda konuşulup, tartışıldı. Toplantıyı yakından takip ettim. Sanki, sigortacılarla anlaşamıyoruz, duruma ekonomi yönetimi el atsın tadında düzenlenmiş bir toplantıydı.

Haberin Devamı

SANAYİCİ SİGORTACI TARTIŞMASI

Sanayiciler; sigorta şirketlerinin enflasyon oranları ile örtüşmeyen düzeylerde fiyatlar belirlediği, sanayinin sigortalanması alanındaki sorunların giderek arttığı, Türk sanayisinin giderek büyüyen sigortasızlaşma riski ile karşı karşıya kaldığı, sanayicilerin sigorta yaptırmayı anlamsız bulduğu, hatta sigorta yaptırmamaya başladıkları gibi benzer tezleri ortaya koydu. Bu sefer bu söylemlerini ekonomi yönetiminin önünde yaptılar.

Sigortacılar da; yurtdışından aldıkları reasürans teminatının maliyetinin döviz bazında yüzde 100, yüzde 200 arttığını, teminat bulmakta zorlandıklarını, bunu da mecburen sigortalıları olan sanayicilere yansıttıklarını, üzerine bir de enflasyondan kaynaklı kıymet artışlarının getirdiği fiyat artışlarının eklendiği gibi bugüne kadar söylediklerinin benzerini ekonomi yönetiminin önünde tekrarladılar.

Peki, ekonomi yönetimi bunların karşısında ne dedi? Özetle paylaşayım, çünkü burası önemli. Cevdet Yılmaz, firmaların faaliyetleri sürecinde karılaşacakları riskleri yönetebilmek için sigortanın korumasına ihtiyaç duyduğunu, reasürans piyasasındaki daralma ve maliyet artışının sanayicilere prim artışı olarak yansıdığını ve sanayicilerin sigorta teminatı bulmakta zorluk çektiğini belirterek, “Sorunları aşma yönünde sanayicilerimizin ve sigorta sektörünün ortak akıl ve işbirliği içinde çalışacaklarına inancımız tamdır” dedi.

Haberin Devamı

EKONOMİ YÖNETİMİ NE DEDİ?

Osman Çelik de benzeri bir açıklama yaparak, “Sanayi sektörünün kurumsal risk yönetim sistemlerinin yeterli seviyede olmaması, daha düşük primler ödemek amacıyla eksik sigorta yaptırılması, enflasyona bağlı değişikliklerin göz ardı edilmesi sanayiciler açısından sorun. Temel ilke, riskin mutlaka sigortalanabilir hale getirilmesidir” şeklinde konuşu.

KİM DOĞRU SÖYLÜYOR?

Gördüğüm kadarıyla sanayiciler, ekonomi yönetiminden umduklarını bulamadı. Ne umuyorlardı? Muhtemelen, ekonomi yönetiminin, ‘duruma biz el atarız, gerekeni yaparız’ demesini bekliyorlardı ama olmadı. Özetle ekonomi yönetimi, ‘her iki tarafı da anlıyoruz ama bunu aranızda çözmeniz gerekiyor’ mesajını verdi.

Haberin Devamı

Şunu da belirtmekte fayda var; ortada çözülecek bir sorun var mı, işin o tarafı da tartışılır. Ortada bir tezat var. Sanayici, sigorta bulamıyoruz diyor, sigortacılar sanayi tesislerinin yüzde 90’ının sigortalı olduğunu söylüyor. Elbette, sigortalanmayan tesisler de var. Kim onlar? Hiçbir önlem almayan, önlem almak için yatırım yapmak yerine, ‘sigortaya para öderim, hasar olursa sigorta şirketi öder’ diyen kesim.

Şu da var, böyle büyük bir deprem yaşanmışken, Marmara’da büyük bir deprem beklenirken, enflasyon ve döviz kurundaki artışlar ortadayken; ben, ‘sigorta yaptırmayacağım’ diyen bir sanayici olacağını zannetmiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları