Türkiye’nin ilk ve tek bisiklet kooperatifi

 BUGÜN “Pedala kuvvet” diyeceğiz. İzmir’de geçen 17 Ağustos’ta kurulan Türkiye’deki ilk ve tek kooperatiften söz edeceğim önce.

Haberin Devamı

Bilgileri bisiklet sevdalısı sevgili Erol Hülagü’den edindim. (Bisikoop) S.S. Bisikletliler Hizmet Ve Dayanışma Kooperatifi. 40 ortak “Birlikten kuvvet doğar” ilkesinden yola çıkmış. “Kentimizde bisikletli ulaşımın, uygarlığının gelişmesi için atılacak ilk adım, basılacak ilk pedal; ‘birlik olmak’ konusudur.
İŞTE YAPMAK İSTEDİKLERİ
Gelişmek için işbirliği, işbirliği içinse; birlik olmak, birlikte iş yapmak, dayanışmak gerekir” demişler. Ve de hedefleri şöyle:
* Bisikletlilerin tüketici olarak ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri toplu satın alma gücüyle daha ekonomik elde etmek. (Bisiklet, yedek parça, aksesuvarlar vs.)
* Dünyada hızla gelişen ama henüz ülkemizde satılmayan yenilikçi ürünleri ithal etmek, ülkemizde üretmek/ürettirmeye çalışmak.
GELİŞİM İÇİN PROJELER
* Başta kooperatif ortakları, bisikletlilere yönelik sosyal mekanlar açmak, işletmek. (BisiCafe, BisiPark, vs.)
* Bisikletlilerin servis bakım hizmetlerine daha ekonomik ulaşmalarını sağlamak. Kendilerinin yapabilmesi için altyapı oluşturmak.
* Bisiklet kültürünün gelişmesi için projeler geliştirmek, yürütmek.
* Bisiklet yollarının oluşturulması/artırılması, bisikletli ulaşımın geliştirilmesi için ilgili kamu kurumlarıyla projeler geliştirmek, uluslararası işbirlikleriyle kaynak sağlamak.
İŞLETME MODELLERİ
* Çeşitli bisiklet, aksesuvar ve türevleri kiralamak. (araba, çocuk ve eşya taşıma aparatları, karavan, tandem, vs.)
* BisikletTaksi ve BisikletKargo, Kurye işletme modellerini hayata geçirmek.
* Elektrikli bisikletlere erişimi kolaylaştırıp kullanımını yaygınlaştırmaya çalışmak. (fiyat, stok, servis, mevcut bisikletlerin elektrikliye dönüştürülmesi, elektrikli bisiklet satış ve kiralama vs.)
HAKLAR VE GÜVENLİK
* Trafikte bisikletli hakları ile ilgili farkındalık çalışmaları yürütmek.
* Bisikletlilerin avukatlık desteğine daha ekonomik ve hızlı ulaşmasını sağlamak.
* Bisikletlilerin tur, gezi, kamp vb. gibi turizm organizasyonlarını yürütmek.
* Bisikletlerin güvenli park edilmesi, hırsızlıkla mücadele konularında pratik çözümler üretmek.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk ve tek bisiklet kooperatifi

-----

Haberin Devamı

 
BİR DUYURU
Dünya Otomobilsiz Kent
Günü’nde tur atmak

AVRUPA Hareketlilik Haftası kapsamındaki Dünya Otomobilsiz Kent Günü nedeniyle Cumhuriyet Bulvarı-(İkinci Kordon) bugün 10.00-23.00 saatleri arasında trafiğe kapatılacak, gün boyu etkinlikler düzenlenecek. Bu özel günde bisiklet turu da düzenlendi. Tur Cumhuriyet Bulvarı’ndan bugün saat 19.00’da başlayacak. Plevne Bulvarı- Lozan Meydanı- Montrö Meydanı- Basmane Meydanı- Gazi Bulvarı’nı izleyerek yeniden Cumhuriyet Bulvarı’nda sona erecek tura herkes davetli.

-----

 
BİR RENKLİ ETKİNLİK
Süslü Kadınlar yarın
17.00’de Konak’ta

İZMİR’de Süslü Kadınlar, yarın Konak Meydanı’nda saat 17.00’de toplanacak. Slogan, “Egzoz yerine parfüm, çiçek kokusu.” Daha çok kadının bisiklete binmesini sağlamak, çevre duyarlılığını geliştirmek, güvenli bisiklet yolları istemeyi de amaçlayan turda kadınlar, şık giysilerle, süslü bisikletlerde Kültürpark’a pedal çevirecek.
KURALLARA DİKKAT GEREK
Tur düzenleyicilerinin etkinlikle ilgili açıklamasından özet:
* Konak’tan başlayacak tur ana caddelerin kapatılmasıyla daha rahat ve güvenli devam edebilir. Ancak kurallara çok dikkat etmeniz gerekmekte. Yakın takibe, aceleye gerek yok. Aniden durmamalısınız. Bisiklete binmeyi yeni öğrenen, kendine güvenmeyen dostlarımız lütfen en arkada ve kenarlarda olunuz!
* Trafik akışı yönünde ilerleyip (yollar trafiğe kapanacak) Alsancak’tan Kültürpark’a Lozan Kapısı’ndan girilecek ve Kaskatlı Havuz’un yanında turu bitireceğiz. Erkek arkadaşlarımız tramvay hattı yanında yardımcı olacak. Lütfen onlara iyi davranın. Turumuzu İzmir Emniyeti ve Beyaz Kırlangıçlar bisikletli polisler koruyacak. Ama hepimiz kendimizden sorumluyuz.
GİYSİ VE MAKYAJ SEÇİMİ
Tur fotoğrafları kamuya açık alanda çekiliyor ve sosyal medyada paylaşılıyor. Kıyafet ve makyaj seçimlerinizi buna göre yapmanızı öneririz. Teker ve zincirlere dolanacak, sürüşünüzü etkileyecek her şeye dikkat! Bu turu gönüllü kadınlar yapıyor. Bu turla EÇEV aracılığı, Accel Bisiklet’in desteğiyle çocuklara eğitim bursu sağlanıyor.

 

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Bir şeye inanmakla yapabilmek arasında bir fark vardır; bu farka cesaret denir... (Not defterimden)

Yazarın Tüm Yazıları