Kamyon geçerken titreyen binalar

Tarih 13 Temmuz 2011... Ankara’nın o dönemki valisi Alaaddin Yüksel, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ı makamında ziyaret eder. Vali Yüksel, Başkan Yaşar’a, “Eğer paran olsaydı en çok yapmak istediğin proje ne olurdu?” diye sorar. Fethi Yaşar’ın yanıtı, “Para değil eğer yetkim olsaydı Demetevler’i yıkar yeni baştan yaparım” olur. Ziyaretteki o diyaloğu Hürriyet Ankara da Fatih Tekeci imzasıyla ‘Yüksel para sordu, Yaşar yetki istedi’ başlıklı haberiyle duyurur...

Haberin Devamı

***

Kamyon geçerken titreyen binalar

‘Ankara ve deprem’ denilince akla ilk gelen yer her zaman Demetevler oluyor. Uzmanların da ‘Ankara’nın yumuşak karnı’ tanımlaması yaparak başkentte olası bir depremde dikkat çektiği ilk yer olan bu bölge için Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, göreve geldiği günden bu yana adeta çırpınıyor. Hürriyet Ankara olarak biz de yıllardır bölgeyi haberlerimizle defalarca gündeme getirdik, ancak hiçbir ilerleme olmadı. Demetevler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yine gündeme geldi. Fethi Yaşar, 10 Mart Cuma günü düzenlediği basın toplantısında bir kez daha uyarı yaptı ve “Allah göstermesin herhangi bir depremde veya sarsıntıda can kaybımız fazla olur. Bitişik nizamda yapıldığı için domino taşı gibi bu binalar yıkıldığında kurtarmaya bile vatandaşların gitmesi mümkün olmayacaktır” dedi. Yaşar, yazımın girişinde bahsettiğim diyaloğun yer aldığı haberle birlikte Hürriyet Ankara’nın çok sayıda manşetini de gösterdi, hatırlatma yaptı.

***

Haberin Devamı

Kamyon geçerken titreyen binalar

Kamyon geçerken titreyen binalar

Demetevler sosyal medyada da gündemdeydi. Ben de ‘kim ne yazmış’ diye bir bakayım dedim. Bölgede oturup hem Fethi Yaşar ve diğer yetkililere seslenen hem de durum tespitinde bulunan ilginç paylaşımlarla karşılaştım. Tonajlı kamyon geçerken binalarının titrediğini belirten de vardı ‘artık üstüme üstüme geliyor evim’ diyen de... İşte o paylaşımlardan bazıları.

YOLDAN GEÇEN ARAÇLAR BİLE EVLERİ TİTRETİYOR

@cagritannn87: “Demetevler Ankara’nın kanayan bence en büyük yarası. Sevgili Fethi Yaşar başkanım yaklaşık 35 yıldır ikamet ediyorum aynı binada. Cadde üzerinden tonajlı kamyon geçince bile binalar titriyor yemin ederim çok çok riskli bir an önce el atmanızı rica ediyoruz.”

Haberin Devamı

@DjNecipSen: “Doğup büyüdüğüm yer. Halen ailem Demetevler’de kalıyor ben de arada kalıyorum, yoldan geçen araçlar bile evleri titretmeye yetiyor. Ankara’nın en eski ve kalabalık yerleşim yerlerinden birisi ve acilen kentsel dönüşüm gerekiyor.”

@adyge_xabze: “Uzun yıllar önce bir inşaatçı abimiz, ‘Demetevler’de bırak depremi, 2 kamyon şöyle sağlam kafa kafaya birbirine girse burada bina kalmaz’ demişti.”

@agkocean_t_back: “Hem zemini kötü hem yapılar kötü. Demetevler hakikaten rezalet yapı stokuna sahip.”

@merEfe41109035: “Ankara riskli olmasa bile olası bir Bolu kırılmasında Demetevler’e 1 haftada girilir.”

@M_emin_yuksel: “Bizim apartmanın kat irtifakı bile yok henüz. Ne olacak nasıl olacak hiç bilmiyoruz. Tez zamanda Demet için önlemler alınır inşallah.”

Haberin Devamı

@tabikideselinay: “Başkanım küçükken duyuyordum ‘Demetevler yenilenecek’ diye. 20 yaşıma geldim hala bir gelişme yok. Allah korusun bir depremde kimse Demetevler’e giremez. Lütfen bu konuya acilen bir çözüm bulun.”

@Readtom3: “Yarın bir depremde bu binaların yıkıntısından 3-5 kişi çıkartıp ‘hayatını kurtardık’ diye sevineceğimize bugün tüm binaları boşaltın on binlerce insan kurtulsun.”

@BGndgr: “Demetliler, eski binalara dış cephe yalıtım yapmayı bırakın kentsel dönüşüm için çaba harcayın.”

@Abdulkad1903: “Ankara’nın bence en riskli bölgesi, 6 şiddetindeki deprem de bile yıkılır.”

‘KARBON LİFLER İLE KOLONLAR GÜÇLENDİRİLSE’

@YasinHASIRCI: “Başkanım eski 8, yeni 412/1 Sokak’ta oturuyoruz Demetevler’de. Sayın Ekrem İmamoğlu Bey’in başlattığı bina güçlendirme çalışması benzeri burası için ve Ankara’mız için de yapılsa. Mansur Başkan’ımız desteğiyle tabi ki. Karbon lifler ile kolonlar güçlendirilse.”

Haberin Devamı

@Ozgurrgny: “Depreme gerek yok. Kendiliğinden dökülüyor zaten binalar.”

@madebyzarife: “Demet’te oturuyorum artık üstüme üstüme geliyor evim. Lütfen bir çare başkanım.”

@hashus0638: “Başkanım Ankara ve deprem ifadeleri yan yana geldiğinde inanın herkesin aklına Demetevler geliyor ve sizler de bu bölgenin başkanısınız. Biliyorum bu konu sadece sizlik değil. Bakın ben Demetevler’de oturmuyorum ama oranın kaderi hepimizi etkiler. Yaparsanız siz yaparsınız.”

@Minnak57949842: “1980 yılından beri orada oturuyoruz balkon butonları elimize geliyor duvarlar unufak. Çok acil hem de çok acil lütfen geç kalınmasın annem orada oturuyor halen.”

@kaan_1965: “Demetevler’de oturuyorum deprem yaşanırsa bizim binamız yıkılmasa bile dibimizdeki 3 binadan biri üzerimize çökecek, kaldı ki binamız 45 senelik bir bina yıkılmama şansı yok.”

Haberin Devamı

‘KOLON KESİMLERİ VE İNCELTİLMESİ MEVCUT’

@yildirim_yusuf: “Demetevler Ankara’nın en kırılgan semti, acilen dönüşümü yapılması gerekli, diğer türlüsünü düşünmek dahi istemiyorum. Batıkent de çok eski, çoğu site 40 yılı geçti. Bazı sitelerin çürük raporu var ve insanlar hâlâ oturmaya devam ediyor. Acil plana alınmalı.”

@erhay1965: "Fethi Başkan Demetevler’de binalar iç içe. Depreme dayanıklılık konusunda güven vermiyor. Deprem sonrası iç sokaklara ne araç girebilir, ne de yaya.”

@NAliaydin6306: “Kesinlikle bir an önce böyle bir projenin hayata geçmesi gerekiyor, otopark sorununu söylemeye gerek yok, Allah göstermesin en ufak bir depremde oluşacak manzarayı düşünemiyorum. Ankara’da en riskli yerlerin başında geliyor.”

@61_tunca: “Sayın başkan acil denetim yapmalısınız. Birçok yerde kolon kesimleri ve inceltilmesi mevcut eminim bu konuyu siz de biliyorsunuzdur.”

@evernevernada: “Bitişik evlerden gökyüzünün görünmediği, yeşilin olmadığı bir yer, dönüşüm şart. Hem de en kısa vakitte.”

@bttltaskrn: “Bir yerden başlamak gerek Demetevler kanayan yara Ankara için.”

***

Demetevler ile ilgili hem oturanların hem de kent sakinlerinin talepleri ve düşünceleri işte böyle. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Ankara’nın çevresinde oluşabilecek depremlerin gevşek zemin üzerinde yer alan depreme dayanıksız eski yapıları yıkma potansiyeli var. Umarım en kısa sürede çözüm için harekete geçilir ve insanların endişesini giderecek ciddi atımlar atılır...

Kamyon geçerken titreyen binalar
‘BİNALAR AYAKTA ZOR DURUYOR DEPREMCİK YETER’

SOSYAL MEDYADA @nesli_nesliii de İvedik metro istasyonundan çektiği bir bina fotoğrafını paylaşarak, “Demetevler, 25 Mart Mahallesi, İvedik’teki evler kaç şiddete dayanır? Saydığım bu yerlerin nüfusu en az 35.000! Bu fotoğrafı da dün İvedik metrodan çektim, binalar ayakta zor duruyor, Ankara’da depreme gerek yok zaten, depremcik yeter!” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları