Musul: Stratejik kaos

Irak’ta Musul’u ele geçirdikten sonra Konsolosluğumuzu basarak Başkonsolos ve diplomatlarla çalışanları rehine alan aşırı dinci terör örgütü ‘Irak ve Şam İslam Devleti- IŞİD’ sadece Türkiye’de değil batıda da stratejik bir kaosa neden oldu.

Haberin Devamı

Suriye’de ele geçirdiği bölgeleri, Irak’ta yuvalandığı kentleri ve bulunduğu yerlerdeki halk desteğini, Saddam’ın Kurmaylarıyla işbirliği yaptığını bilmeyen başta MİT, CIA, MOSSAD ve Muhaberat olmak üzere bilmeyen bir istihbarat servisi yoktu. Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde çıkan petrolü gizlice Esad yönetimine sattığı, Selefi olduğu halde Özgür Suriye Ordusu- ÖSO’ya karşı savaştığını böylece Nuseyri Esad’a alan açtığını da bilmeyen kalmamıştı ama gelin görün ki Irak’ta birkaç saat içinde koskoca Musul’u da ele geçirmesinin önüne geçilemedi.

Peki, kimdir bu IŞİD örgütü? Önce onları Suriye’de gür sakalları, ellerindeki kör bıçakları ve ‘Allahü Ekber’ diyerek diz çöktürdükleri masum insanların ve Hristiyan din adamlarının kafasını tavuk boğazlar gibi kesip sosyal medyaya, Youtube’a servis ederken tanıdık. Daha sonra çatışmalarda esir aldıkları insanları kurdukları Şeriat mahkemelerinde yargısız infaz ederken arkalarına geçip kafalarına kurşun sıkarak öldürdükten sonra görüntülerini sosyal medyaya ilettiler. Ayaklarında basketler, ellerinde otomatik silahlar, kafalarında siyah maske ve üzerlerinde siyah üniformaları ile verdikleri pozları dünya haber ajanslarına ve televizyonlara gönderdiler.

Haberin Devamı

YAĞMALAMA, HARAÇ, PETROL KAÇAKÇILIĞI
Böylece reklamlarını sosyal medya özelliklede Twitter ve Youtube üzerinden yaparak insanlara korku saldıktan sonra Irak ve Suriye’de yağmalama, haraç, petrol kaçakçılığı yaparak alanlarını genişlettiler. Bölgede bir ‘İslam Devleti’ kurmak için savaştıklarını yaydılar. Çeşitli ülkelerden özellikle Türkiye sınırlarından geçerek onlara katılan dinci, sempatizan ve maceracı ruhlu gençlerin eline silah vererek bir din devleti için savaştıklarına inandırdılar. Fazla değil bir yıla yakın bir zamanda tüm dünyada adlarından acımasız, cani ruhlu katiller sürüsü olarak bahsedilir oldu. Bu terörist grubun oluşturduğu örgütün adı önce ‘Irak İslam Devleti’ iken sonra ‘Şam’ kelimesi eklenerek kısa adı IŞİD, Arapça adı da (Ad-Davla Al-Islamiyya fi al-Iraq wa-Sham) olan ‘Irak ve Şam İslam Devleti’ oldu.

Haberin Devamı

MİLİTAN SAYISI 10 BİN GEÇTİ
Bu kanlı dinci örgütün başında eskiden Bağdat Üniversitesinde İslam Tarihi, Şeriat, Fıkıh dersleri veren Selefi görüşlü kod adı ‘Ebu Dua’ olan Ebubekir El Bağdadi var. Gerçek adı çok uzun Dr. İbrahim bin Avad bin İbrahim el Bedri el Radavi el Hüseyni el Samarrai elKureyşi. Samarra’da Ahmed bin Hambal camii ’inde militan toplamaya başladıktan sonra 2004’te El Kaide’nin Irak kolunu kurdu. Kendisini ‘Emir’ ilan ettiği 2010 yılından bu yana 800 olan militan sayısını özellikle 2011 den sonraki katılımlarla bugün 10 bine çıkardı. IŞİD militanları, hem Irak’ta hem de Suriye’de yuvalandıkları yerlerde Şeriat’ın katı kuralarını uygularken tabanını oluşturan halka yardımcı oluyor, sorunlarıyla ilgileniyor, kamu hizmetlerini yönetiyor, yakıt dağıtıyor, okullar kuruyor.

Haberin Devamı

Musul: Stratejik kaos
IŞİD’in Musul’u ele geçirdikten sonra çatıştığı yerlerle Irak'taki mezheplerin haritası (Kaynak: Le Figaro)

KANLI SALDIRILAR VE EL NUSRA CEPHESİ
Saddam devrildikten sonra Ürdünlü bir selefi olan Ebu Musab Zerkavi El Kaide’nin Irak kanadı ‘Cema'at el-Tevhid vel-Cihad- Al Ansar’ı kurdu. Amacı Şeriat kanunlarıyla yönetilen bir İslam Devleti kurmak olan bu örgüt Irak’ı işgal eden güçlere karşı saldırılar düzenlemeye başladı. Haziran 2006 da Zerkavi ABD güçlerince öldürülünce, El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi ‘Irak İslam Devleti’ni kurduğunu açıkladı. Nisan 2010 da Ebu Ömer el Bağdadi öldürülünce şimdiki lider Ebu Bekir El Bağdadi örgütün başına geçti. Suriye’de iç savaş başlayınca El Kaide’ye bağlı ‘Irak İslam Devleti’nin El Nusra Cephesi çeşitli ülkelerden katılan dinci militanlarla gerçekleştirdiği kanlı baskınlarla adını dünyaya duyurdu.

Haberin Devamı

IŞİD, NUSRA VE EL KAİDE İLE İLİŞKİSİNİ KESTİ
Bağdadi, kendilerine bağlı olarak kurulan El Nusra cephesine Suriye’de Esad’a karşı savaş veren Özgür Suriye Ordusu-ÖSO’ya karşı birlikte savaşma teklifi götürdü ancak Nusra bu teklifi kabul etmeyince örgüt adına ‘Şam’ kelimesini ekleyerek ‘Irak ve Şam İslam Devleti’nin kurulduğunu duyurdu. El Kaide lideri Eyman el-Zevahiri, Suriye'deki İslamcı savaşçılar arasındaki çatışmalar nedeniyle Bağdadi'ye IŞİD’in Suriye'de savaşmaya son vererek Irak'a dönmesini isterken Nusra Cephesi’nin Suriye’de faaliyetlerini sürdürmesi kararı verdi. Ancak IŞİD bu karara uymayarak Suriye’de kontrolü altındaki bölgede kalarak savaşmaya devam edince El Kaide IŞİD ile tüm ilişkilerinin sona erdiğini açıklamak zorunda kaldı. Fransız Le Monde gazetesi “Ortadoğu’da yeni bir devlet kuruluyor adı ‘Cihadistan’ “başlığıyla verdiği haberinde ‘Irak ve Şam İslam Devleti- IŞİD’in Irak’tan Lübnan’ı da içine alan bölgede bir din devleti kurmak ve haritayı değiştirmek için savaştığına yer verdi. Haberde ‘ El Kaide Afganistan’da Taliban döneminde bile hiçbir zaman bu kadar geniş bir bölgeyi kontrolü altına almamıştı. IŞİD şimdi bunu yapıyor’ yorumunu yaptı. Dini terör tehdidi Türkiye’nin kapısına dayanırken batılı ülkelerin de gözünü korkutuyor. Zira IŞİD Irak’ın en önemli petrol yataklarının olduğu bölgeleri kontrolü altına alıp Batılı ülkelerin çıkarlarını zedelerken Avrupa’dan Suriye’ye gelerek IŞİD saflarına katılan binlerce gence karşı duyarsız kalamıyor.

Haberin Devamı

IŞİD KENDİ MEDYASINI KURDU
Irak’ta militanlarının neredeyse tamamına yakını Irak asıllı, Suriye’deki kolunun ise neredeyse yüzde 80 i yabancılardan oluşan Irak ve Şam İslam Devleti, Musul’u ele geçirip Bağdat’a doğru ilerlemesini sürdürürken reklamını organize bir şekilde yapmak, sesini ve faaliyetlerini birinci elden tüm dünyaya duyurmak üzere kendi Medya düzenini de kurmayı ihmal etmedi. Bundan böyle örgütün oluşturduğu ‘Al Hayat Media’ başta Arapça ve Türkçe olmak üzere ellerindeki bilgi, görsel, ses ve görüntülerle liderlerinin konuşmalarını Fransızca, İngilizce, Almanca ve Rusça dillerinde de yayınlayacak.

Yazarın Tüm Yazıları