‘Çimden para mı kazanılır’ dediler, o her yere ‘Çim Ser’di

Haberin Devamı

HER zaman ilkleri yapmak gibi bir hedefle yola çıktı. Ege’nin bereketli topraklarından çıkan kestaneyi, kirazı ilk kez o ihraç etti. Yıl 1989’u gösterdiğinde ise Amerikalı ünlü golf sahası yapımcısı şirketle tanıştı. Onlarla Kemalpaşa’da golf sahasının çimlerini yapmak için çalıştı. Ama çeşitli nedenlerle bu yatırım hayata geçmedi. Ziraat mühendisi olan Asil Tapıcı da buradan kazandığı deneyimle herkesin domates, salatalık ya da buğday ektiği Ödemiş’in tarlalarında çim üretmeye karar verdi. ‘Bu işten para mı kazanılır?’ eleştirilerine kulağını tıkayan, Çimser’in kurucusu Tapıcı, kiralık 40 dekarlık araziyle başladığı çim üretiminden bugün sektörün en önemli oyuncularından biri oldu. Birçok futbol sahası, golf alanı ile turizm, rekreasyon ve peyzaj uygulamalarının altında ‘Çimser’ imzası bulunuyor. En son İzmir Kordon’u çimle kaplayan Çimser’in hedefleri büyük. Türkiye’de yapılması planlanan statların zemininde yer alırken, bir yandan da Katar 2022 Dünya Kupası’nda adını çimlere yazdırmak isteyen firma, yurt içinde ve dışında yeni üretim tesisleri kurmak istiyor.

Haberin Devamı

‘Çimden para mı kazanılır’ dediler, o her yere ‘Çim Ser’di

Dağdaki kestaneyi yurt dışına taşıdı

Çimser Çim Üretim A.Ş.’nin 1991’de Türkiye’nin ilk çim üretim firması olarak İzmir Ödemiş yakınlarında faaliyete geçtiğini anlatan Asil Tapıcı ile firmanın kuruluş öyküsünü, sektörü ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Ziraat mühendisi olan Tapıcı, 1969’da asker dönüşü Zirai Donatım Kurumu’nda 6-7 yıl görev yaptıktan sonra devletle bağına son vererek eline çantasını alıp ticarete atılır. İhracata varana kadar bir süreç yaşayan Asil Tapıcı, şunları söyledi:

“Zirai alanda kurduğum şirketle 1984’te ihracat yapıyordum. Dağdaki kestaneyi toplayıp ihraç ediyordum. Aynı şekilde kirazı da. Bu iki ürünü ilk ihraç edenlerdenim. 1989’da ise tesadüfen Kemalpaşa’ya golf tesisi kuracak Amerikalı şirketle tanıştım, birlikte çalışmaya başladık. Çim kısmıyla ilgili özellikle. Proje aşamasında Amerikalılar gitti, Japonlar geldi. Ama Japonya’da çıkan ekonomik kriz nedeniyle bu yatırımlar askıya alındı. 100 milyon dolarlık bir yatırımdı. Bu süreçte bizde çim üretme fikri doğdu. Önemli bir deneyim kazanmıştık. Ortada bir emek vardı. Yabancı şirkete tanıştığım Neville Coleman ile Küçük Menderes’in uzantısı Ödemiş dolaylarından 40 dekarlık bir yer kiralayarak çim üretimine başladık.”

Haberin Devamı

‘Bu iş tutmaz’ dediler ama

Tarlalara domates, biber, patlıcan ekildiği bir dönemde çim üretmeye başladıklarını anlatan Asil Tapıcı, çevredekilerin kendilerine, ‘bu iş tutmaz, kime satacaklar’ gözüyle baktığını söyleyerek, “Bunlara kulağımızı kapattık ve yolumuza devam ettik. Tabii ilk başta kimse bizden çim istemedi. Arayan soran olmadı. Ama zamanla kendimizi duyurduk ve ilk çimlerimizi Marmaris Belediyesi’ne verdik. Sahil bandındaki düzenlemede bizim ürünler kullanıldı. Daha sonra Marmaris futbol sahasının çimlerini biz ürettik. O yıllarda Türkiye’de çim üreten kimse yoktu. Zamanla yeni işler eklendi. Ve önemli bir konuma geldik” diyor.

‘Çimden para mı kazanılır’ dediler, o her yere ‘Çim Ser’di

ÇİM DİYE ÇAYIR SATANLAR VAR

Haberin Devamı

‘Bizim gibi standartlı ve tescili çeşitleri olan firma Türkiye’de yok’ diyen Asil Tapıcı, bu işte kalitenin çok önemli olduğuna değinerek, merdiven altı üretime dikkat çekti:
“Sektörde bir merdiven altı üretim var. Bazı belediyeler de peyzajında bunlardan aldıkları ürünleri kullanıyor. Ortada ne bir kalite var, ne de standart. Denetim yok. Bu firmalar çim değil bildiğin çayır otu üretiyor. Biz kiminle kavga ettiğimizi bilmiyoruz. Mutlaka bir denetim olmalı. 1993’de Uluslararası Çim Üreticileri Birliği (TPI) tarafından tanınan firmayız. Halen Uluslararası Çim Üreticileri Birliği Türkiye temsilcisiyiz. Ayrıca, 2009’da Özel Sektör Tarımsal Araştırma Kuruluşu olarak tescil edildik. İşimizi ne kadar iyi ve kaliteli yaptığımızın bir göstergesi de bunlar.”

Haberin Devamı

GALATASARAY’IN ZEMİN SORUNUNU ÇÖZERİM

Asil Tapıcı, Türkiye’deki statlarla ilgili de ilginç değerlendirmelerde bulundu. “Statların kalbi” olarak nitelendirdi ‘çimin’ hak ettiği değeri görmediğinden yakınan Tapıcı, şöyle devam etti:
“Türkiye’de bir stat yapıldığı zaman denetçi şart. Ama bu yok. Galatasaray bunu yaşadı. Güzel bir stat yapıldı ama bir süre sonra zeminde sıkıntı çıktı. Biz orada yapılan hataları biliyoruz. ‘Çimini biz verelim’ demiyorum ama denetim olarak bize sorabilirlerdi. Bursa Atatürk Stadı gibi bir referansımız var. Bursaspor Kulübü’nün merhum başkanı İbrahim Yazıcı bize güvendi. Biz de onu mahcup etmedik. İnşaatla çim işi karıştırılmamalı. Stat ihalesini alan firma genelde bunu görmek istemiyor. Yurt dışından getirmeyi tercih ediyor. Ve daha pahalıya mal oluyor. Ben açıkça söylüyorum, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena’nın zemin sorununu garanti vererek çözerim. Aynı şekilde İzmir’de de benzer sorunlar olan kulüplere de çağrı yapıyorum. Bir stat için gerekli çim 10 bin metrekare. Bu bizim için oyuncak.”

Haberin Devamı

‘Çimden para mı kazanılır’ dediler, o her yere ‘Çim Ser’di

YENİ STATLARA TALİP

Asil Tapıcı, önümüzdeki yıllarda hem Ege’de, hem de Türkiye’nin farklı kentlerinden yapılması planlanan statların çimini sermek istiyor. Bunun içinde pazarlamaya ağırlık vereceklerini ifade edene Asil Tapıcı, “Burada hem danışmanlık hizmeti verebiliriz, hem de ürün anlamında yer alabiliriz. Sonuçta yılların bilgi birikimine sahibiz. Türkiye’deki bu anlamda en kaliteli ve yetkili firma biziz. Referanslarımız ortada. Aynı şekilde İzmir’deki kulüplerinden yanında yer aldığımızı söylemek istiyorum” diyor.

MEKANA ÖZEL ÇİM

Üretimi yapılan 8 farklı sıcak iklim çeşidiyle, ülkenin en geniş alanda lisanslı ve sertifikalı çim ürettiklerini anlatan Asil Tapıcı, “Bölgeni şartlarına göre bu çeşitlerle yol alıyoruz. Örneğin en son uygulamalarımızdan İzmir Kordon’da, deniz suyunu da hesaba katarak bir seçim yaptık. Gelişmeleri yakından takip ederek yol alıyoruz. Tohumlarımızı Amerika’dan alıyoruz. Bugün ağırlıklı, Türkiye’de Ege, Güney Marmara ve Akdeniz bölgelerine ürün veriyoruz. Bunun yanında ihracatımız da oluyor. Tabii çimin yanında yurt dışına tohum da gönderiyoruz. Amerika’dan almak yerine yakın coğrafyada biz olduğumuz için buraya geliyorlar. Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Mısır, Libya ve Birleşik Arap Emirlikleri bunlardan bazıları. Bu ülkelerdeki çim üretim çiftlikleri, spor alanları ile golf sahalarının kurulmasında önemli rol oynadık” bilgisini verdi.

‘Çimden para mı kazanılır’ dediler, o her yere ‘Çim Ser’di
OKSİJEN İHTİYACI İÇİN 30 METREKARE ÇİM YETER

* 30 metrekarelik çimin bir insanın günlük oksijen ihtiyacını karşıladığını biliyor muydunuz?. Ayrıca, erozyonu önleyici ve suları temizleme gibi de birçok faydası varmış çimin.
* 40 dekarla başlayan üretim serüvenine Çimser bugün 600 dekarda devam ediyor ve yılda 500 bin metrekarenin üzerinde çim üretiyor.
* 2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’da hayata geçecek projeleri de yakından izlediklerini dile getiren Asil Tapıcı, “Statların çimi için bir üretim çiftliği kurulacak. Burada bir danışmanlık olabilir minin peşindeyiz” diyor. Dünya kupasının oynadığı zemin neden İzmir’den gitmesin ki...
* Asil Tapıcı, hem yurt içi, hem de yurt dışında üretim yapacakları alanlar üzerinde de çalışıyor. Yurt dışında Kuzey Irak, Türkiye’de ise Aydın gündemlerinde...

Yazarın Tüm Yazıları