Bir eczaneden dünya markasına

İlk parasını küçük yaşta kazanmak istese de anne engeline takılır. Üniversite sonrası önce eczacılık, ardından da tıbbi malzeme ile anestezi yoğun bakımında kullanılan ilaçların ithalatını ve satışını yapar.

Haberin Devamı

Atilla Sevinçli, 90’ların sonunda yönünü tıbbi malzeme üretimine çevirir. Bugün üretiminin yüzde 70’ni ihraç eden Meditera’yı 2021’de borsaya da açan Atilla Sevinçli’nin gündeminde, vakumlu kan alma tüpleri üretimi yapan diğer şirketi Disera’yı 3 yıl içinde halka arz etmek var. Ayrıca, farklı ortak girişimlerle de fonksiyonel tıp ve gıda alanında yatırım planları bulunuyor.

ATİLLA Sevinçli... İnovatif bakış acısıyla birçok projeye hayata geçiren bir iş insanı. Kendini üretmeye ve katma değer yaratmaya adamış bir girişimci. Meditera’nın kurucusu Atilla Sevinçli ile girişimcilik yolculuğundan geleceğe dair hedeflerine kadar birçok konuyu konuştuk. 1954 yılında İzmir’de doğan ve Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 1977 yılında mezun olan Atilla Sevinçli, üniversitenin ardından hastane ve eczane eczacılığı yaparak kariyerinde ilk adımları attığını paylaştı, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

YÖNÜNÜ ÜRETİME ÇEVİRDİ
“Daha sonraki süreçte ise 1983’te İzmir’de Ortıp’ı kurdum. İki yıl sonra bir markanın cerrahi iplik ürünlerinin Ege bayiliğini aldım. 1986’da ise Meditera doğdu. Uzun süre, tıbbi malzemelerin yanı sıra anestezi yoğun bakımında kullanılan ilaçların ithalatını ve satışını yaptım. Sektördeki kar marjları ve fiyatlandırma politikası nedeniyle ilaç işini tamamen bırakıp, 90’ların sonunda tıbbi malzeme üretimine odaklandım. Yeni bir süreç başladı.”

HİÇBİR ŞEY KOLAY OLMADI
Üretim döneminin ilk 10 yılı Atilla Sevinçli için çok zorlu geçer. Atilla Sevinçli, “Hastanenin ihalesine giriyorsunuz, büyük taahhütler var, teminat mektupları ve hukuk sistemi devreye giriyor, bilgimiz az. Çok çaba gerektiren bir dönemdi. Çok zorlandım diyebilirim. Ama tüm bu zorlukların ardından Meditera olarak Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde bugün infüzon sistemleri, yoğun bakım ve anestezi devreleri, onkoloji ilaç hazırlama sistemleri ve sarf malzemeleri üretimlerini, yazılımlarını yapıyoruz. Alanında öncü markalardan birisi haline geldik” diyerek, kozmetikten tıbbi malzemeye, ilaç üretiminden dağıtımına birçok farklı alana hitap etmesi gereken eczacılık mesleğini, eczane içine sıkıştırmak yerine, farklı alanlara açılma gerektiğini görerek, tıbbi malzeme sektörüne girdiğini ve her geçen gün kendilerini geliştirmeyi sürdürdüklerini aktardı.

Haberin Devamı

ÇÖZÜMÜ HALKA ARZDA BULDU
Meditera’nın elde ettiği başarıyla birlikte yıllarca fonların yakın takibine alındıklarını aktaran Atilla Sevinçli, “Firmamızı ziyaret ediyorlardı. Ancak söz konusu yurtdışı ve yurtiçi fonlar, ya 6-7 yıl sonra hisselerini satarak çıkmak niyetindeydiler ya da sizin bırakmanızı istiyorlardı. Sistemleri bu herhalde. Bunun bana uygun bir model olmadığını düşündüm. Bu nedenle borsaya açılmaya karar verdim. Borsaya girmenin; kurumsallaşmak ve firmanın piyasa değerinin oluşturulması adına doğru ve yerinde bir atılım olduğunu düşünüyorum. Borsada yabancı iştahının gerilediği bir dönemde halka arz olmamıza rağmen, 15 katın üzerinde bir taleple karşılaştık. Unutulmamalıdır ki ister fona satış, isterse borsaya açılma olsun, üstelik reytinginiz ne kadar iyi olursa olsun, ülke reytinginin üzerine çıkamıyorsunuz” diyerek, halka arz sürecini paylaştı.

Haberin Devamı


HERKES BU KIRILMAYI YAŞAMALI
ESKİDEN Japon yöneticilerin bir üst seviyeye geçirecekleri çalışanlarına pazarlamanın ayıp bir şey olmadığını göstermek için pazarlarda bağırarak mal sattırdığını anlatan Atilla Sevinçli, “Ben de oğlum Mert’i böyle yetiştirdim. Babam deniz subayıydı. Heybeliada’da yaşıyorduk. Büyük bahçelerin içinde evleri olan Musevi ilkokul arkadaşlarım vardı. Çok zengin olmalarına karşın bu arkadaşlarımı yazlık sinemada gazoz satarken görürdüm. Ben de arkadaşlarım gibi gazoz satmak isterdim, ancak annem karşı çıkardı. Onlar bana ders oldu herhalde. Oğlumu 14 yaşından itibaren benim işyerimin de yer aldığı Kemeraltı’nda önce işportada, daha sonra da uygun yerlerde yaz tatillerinde çalıştırdım. Bugün çok başarılı bir iş insanı haline geldi... Namusunuzla çalışıyorsanız yaptığınız işten ve paranızı istemekten utanmamalısınız” diyerek, girişimcilikte herkesin bu kırılmayı yaşaması gerektiğini paylaştı.


TIBBİ MALZEMEDEN GIDAYA
ATİLLA Sevinçli’nin Meditera’nın yanı sıra farklı yatırım ve ortaklıkları da bulunuyor. Internacional Farmacéutica S.A. de C.V. (IFSA) ile ortak girişim olarak kurulan S & Mohr, Türkiye’deki tesislerinde cerrahi sütür, S&Mohr America ise Meksika’daki tesislerinde solunum devreleri ve aksesuvarları üretiyor. Atilla Sevinçli, yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu girişimlerin yanı sıra İzmir’de faaliyet gösteren Disera isimli bir şirketimiz daha var. Vakumlu kan alma tüpleri üreten bu şirketin büyük ortağıyım. Yine Torbalı-Kemalpaşa bölgesinde araziler alıyordum. 500 dönüme ulaşan bu arazilerde de zeytin ağaçlarımız bulunuyor. Yaklaşık 2,5 yıl önce bu zeytinliklerden elde ettiğimiz ürünleri markalaştırma kararı aldım. ‘Villa Turquan’ markasıyla zeytin-zeytinyağının yanı sıra kuru meyvelerimiz bulunuyor.”

Haberin Devamı


GELECEKTE YENİ
YATIRIMLAR VAR
SAĞLIK sektörünün çıtasının her geçen gün yükseldiğini anlatan Atilla Sevinçli, “MDR gibi (Avrupa’nın Tıbbi Cihaz Kuralları) yeni şartların getirilmesi ve bu kurallara uyum sağlanamaması dolayısıyla Avrupa’da küçük ölçekli birçok satılık aile firması ortaya çıktı. Bizim de Avrupa’da inovatif, kadrosu kalabalık olmayan, bir tıbbi malzeme firması satın alma hedefimiz var. Disera’yı halka arz ettikten sonra üretim kapasitemizi iki katına çıkartmayı düşünüyoruz. Yurtdışındaki start-up ve AR-GE firmalarıyla işbirliğimiz de devam edecek. Zeytin ve zeytinyağıyla başlayan tarım serüvenimizde de gelecekte hedeflerimiz arasında fonksiyonel gıda odaklı yatırımlar planlıyoruz. Biz sağlık alanında son tüketiciye yönelik ürünler üretmiyoruz. Şimdi son tüketici odaklı bir yatırım planımız daha var. Çalışmaları sürüyor, ortaklı bir yapıda fonksiyonel tıbbi malzemeler odağında üretimimiz olacak. Bu da 2023’te hayata geçecek” diyerek, gelecekle ilgili hedeflerini paylaştı.

KISA KISA

Haberin Devamı

* “Bu sektöre 40 yılımı verdim” diyen Atilla Sevinçli, tasarımların çoğunun kendisine ait olduğunu belirterek, “Dünya çapında patentlerimiz var” diyor.

* Meditera’nın 1 kişiyle kurulduğunu bugün 800 kişiyle yolculuğun devam ettiğini ifade eden Atilla Sevinçli, “Bunun yanısıra laboratuvar sarfları üreten Disera’da ise 300’e yakın arkadaşımız görev alıyor” diyor.

* Atilla Sevinçli, bir yandan kendi işlerini büyütmek için emek verirken öte taraftan da çeşitli kurumlarda çeşitli görevler üstelnmiş durumda. Halen Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdüren Sevinçli, aynı zamanda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknopark’ında da Yönetim Kurulu Üyesi.

Yazarın Tüm Yazıları