Arkadaşlıklarını ortak girişimle taçlandırdılar

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren İzmir iş dünyasının genç kuşak temsilcileri, güçbirliğine giderek kurdukları Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’yle yeni bir başarı hikayesi yazmaya hazırlanıyor. İlk adımı gayrimenkulde atan 88 genç, farklı sektörlerde de yatırım yapmayı hedefliyor. Gündemde ise dikey tarımdan enerjiye, yapay zekadan eğitime, sağlıktan kültür sanata birçok alan yer alıyor.

Haberin Devamı

 Arkadaşlıklarını ortak girişimle taçlandırdılar

TÜRKİYE ekonomisinde aile şirketleri önemli bir aktör. Öyle ki ülkedeki firmaların neredeyse yüzde 95’i aile şirketlerinden oluşuyor. Yapılan araştırmalar; aile şirketlerinin sadece yüzde 30’unun ikinci, yüzde 12’sinin üçüncü kuşağa geçtiğini gösteriyor. Dördüncü kuşağa geçebilenlerin oranı ise sadece yüzde 3... Ama son dönemde bu tabloyu donanımlı genç kuşak değiştirmeye başlamış. Gençler bir yandan aile şirketlerini yarına taşımak adına yoğun bir mesai harcarken, öte taraftan da yeni girişimlere yelken açmış. Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım A.Ş. de bunun en somut örneği. İzmir’de 25-45 yaş aralığındaki 88 genç iş insanın kurduğu şirketin kuruluş öyküsünü ve geleceğe dair planlarını Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özbek’ten dinledik.

Haberin Devamı

BİRLİKTE İŞ YAPMA HAYALİ
Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım A.Ş. aslında, Türk sanayisinin gelişme sürecine girdiği 1950’lerde makina üretimine ilk adımlarını atan İzmirli Özbek ailesinin üçüncü kuşak temsilcisi Murat Özbek’in çocukluk hayaliymiş. Bugün hem aile şirketi için emek veren hem de farklı alanlarda yatırımları bulunan Murat Özbek, Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’nin doğuş öyküsünü şöyle anlatıyor:

KUŞAKLAR İŞ BAŞINDA
“Yıllardır birlikte iş yapma kültürü üzerine hayaller kuruyor ve planlar yapıyordum. Benim de ortak olduğum İzmir Girişim Grubu bu anlamda hayallerimi gerçekleştirmemde rol model oldu. İzmir Girişim Grubu’nun daha küçük bir versiyonu kurabiliriz diye harekete geçtik. İzmir’de kendi özelinde başarı hikayesi yazan ailelerin ikinci ya da üçüncü kuşak temsilcileriyle yeni bir yolculuğa çıkmak istedik. Burada da egolardan arındırılmış bir yapıyla bilgi birikimini bu işe yansıtacak isimlerle yola çıkmayı tercih ettik. 30 milyon 300 bin TL’lik bir sermaye ve 88 ortaklı bir yapıyla Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım A.Ş. Cumhuriyetimizin 100 yılı olan 29 Ekim 2023’te resmen tescillendi. Sermayemizin küçüklüğü ilk etapta eleştirilse de iyi bir başlangıç için yeterli.”

Haberin Devamı

GENÇLER RİSKİ BÖLÜŞTÜ
88 ortağın çoğu aslında yakın arkadaşlardan oluşuyormuş. Gençler, bu arkadaşlığı ise ortaklık kültürüyle bir yerde perçinlemiş. Yaş ortalamasının 36 olduğunu söylüyor Murat Özbek ve ekliyor: “İzmir’de 25-45 yaş arasındaki farklı sektörlerde faaliyet gösteren, farklı alanlarda eğitimler alan gençler olarak bir aradayız. Böylece hem riski bölüştürdük hem de birlikten kuvvet doğar mantığıyla havuzda bir para topladık. İlk etapta sermayeyi artırma amaçlı gayrimenkul işine girdik.”

Arkadaşlıklarını ortak girişimle taçlandırdılar


ÖNCE URLA
SONRA ÇEŞME
İZMİRLİ gençler, gayrimenkul alanında yatırım için ilk lokasyon olarak Urla İçmeler’i belirlemiş. Buradan bir arsa satın aldıklarını söylüyor Murat Özbek. Villa konseptli bir proje geliştireceklerini paylaşan Murat Özbek, “Ondan sonra bunu satıp tekrar nakdi kasamıza çekip, bundan daha büyük bir proje yapacağız. Sonra onu da satıp yine daha büyüğünü yapacağız. Ardından rotada Çeşme var. Burada da mega villa üretmek istiyoruz. Üç yıllık bir süreç içinde sermayemizi de 250 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yapıldıktan sonra belki daha yüksek rakamdan bir B tipi hisse satımına geçilecek. 10 yılın sonunda da 1 milyar ödenmiş sermayeyi aşmak istiyoruz” diyor.

Haberin Devamı


YAPAY ZEKADAN
DİKEY TARIMA
ŞİRKETİ yarınlara güvenle taşımak adına bir ortaklık sözleşmesi var. Burada da kişilere bağlı bir yapıdan ziyade kurumsal kimliğin esas alındığı bir durumun olduğunu söylüyor Murat Özbek, geleceği ilişkin yatırımlarla ilgili de şu bilgileri veriyor:
“Bizim hem ülkemize hem de kentimize borcumuz olduğunu düşünüyoruz. Bu düşünceyle de ilk etapta gayrimenkul sektörünü amiral gemisi olarak belirledik. Burada belirli bir büyüklüğe ulaşmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra kentte eksikliğini gördüğümüzü alanlarda da yatırım planlarımız bulunuyor. Eğitim, sağlık, kültür-sanat alanında yatırımlarımız olacak. Bunların yanı sıra dikey tarım, enerji ve yapay zeka ise yatırım gündemimizde olan diğer sektörler. Bunların yanı sıra 10 yıl içinde bir de fon kurma düşüncemiz var.”

Haberin Devamı

Arkadaşlıklarını ortak girişimle taçlandırdılar


İŞTE O
88 ORTAK
Murat Özbek, Sezai Kızıltan, Mehmet Uğurluoğlu, Sinan Görgün, Fatih Ceyhan, Tuncay Güne, Sezin Soyer, Cem Elmasoğlu, Erkan Şener, Nail Serkan Şener, Yümnü Kolbaşı, Ekin Vural, Senem Sıdal Tüfekçi, Sadık Tüfekçi, Volkan Bükey, Aydın Yapan, Mert Yapan, Mert Fatih Şimşek, Aykut Köymen, Oğuz Işık, Barış Yercan, Can Yücel, Mert Katipoğlu, Alp Yengül, Deniz Memiş, Mert Gürgönül, Rıdvan Gürgönül, Ceyda Dirin, Cemal Dirin, Efe Saygılı, Eyyüp Altan, Rıfat Hazan, Berfin Karace, Cenker Karace, Talha Alım, Oktay Atıcı, Yener Yunusoğlu, Barış Topsakal, Fevzi Karakaya, Hakan Mutlu, Aslıhan Güler, Hasan Güler, Cevher Özyavuz, Remzi Uslu, Evrim Uslu, Mutlu Can Günel, Yücel Yücel, Ersin Bilici, Mehmet Taylan Tanyer, Seher Elif Gülay Dayılar, Ayşe İdil Bosor, Suat Hayri Ebcin, Fırat Ansari, Erhan Soydan, Efe Kumova, Efe Tarkan Tolon, Feyzan Dirin Gülcan, Nihan Dirin, Muhlis Kağan Özhelvacı, Anıl Çam, Müge Soydan, Nedim Uysal, Gizem Kütük, Selim Baysak, Hakan Karataşlı, Kutsal Kaya, Mehmet Berk İmamoğlu, Necdet Can Küçükbay, Özcan Ağaoğlu Eryılmaz, Sait Ağaoğlu, Selahattin Alper Aksüt, Karhan Durmaz, Arjen Barış Rengin, Mert Karabağlı, Cemal Can Hergül, Cüneyt Yıldız, Ahmet Şen, Volkan Tarı, Burcu Salman, Koray Öz, Emre Sağlam, Berk Sunsal, Furkan Umutlu, Sümeyra Umutlu, Eflatun Ubeyde Saygılı, Cengaver Karaaslan, Ahmet Sevil, Fevzi Binok Beler.

KISA KISA

Haberin Devamı

* Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım A.Ş. üç yıl sonra seçimli genel kurul yapacak. Bu sürece kadar Murat Özbek, kurucu yönetim kurulu başkanı olarak görevi üstlenecek. Özbek, yönetim kurulunun ağırlıklı sanayici kökenli isimlerden oluştuğunu, denetimde ise gayrimenkul sektörünün ön planda olduğunu söylüyor.

* Bir yol haritası çizen gençler, kurdukları şirkette iletişim kanallarının da hep açık olmasını önemsiyor. Şirkete olan aidiyetin artması adına da birtakım çalışmalar yaptıklarını söylüyor Murat Özbek, “Ortaklarımız için çeşitli avantajlar sağlayan işbirliklerimiz var. Arkadaşlar olarak sosyal bir kulüp gibi birlikte hareket etmeye özen göstereceğiz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları