Uykularımızı kaçıran 4 soruna en iyi çözümler

Kaliteli bir gece uykusu uyumak bazıları için çok zor. Kafanızın içinde yarın yapılması gerekenleri düşünürken, yanınızdan da partnerinizin horlamaları yükselirken uykuya dalmak imkânsız bile olabilir. Ancak bunu değiştirmek mümkün. İşte, uykusuz gecelere sebep olan en yaygın 4 şikâyet ve bunlar için çözüm önerileri…

Haberin Devamı

Gece uykumuzu nasıl aldığımız ertesi günün nasıl geçeceğini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu sorundan mustarip kişilerin şikâyetlerinde ertesi gün ne yapacağını düşünmek, partnerinin horlama sesi, uyku apnesi, sırt ağrıları ve sıcak basması öne çıkan sorunlar... Oysa teknolojinin gelişmesiyle tüm bu sorunlara çözüm olacak seçeneklere ulaşmak artık çok daha kolay. Açısı ayarlanabilir yataklar, ağırlıklı battaniyeler, hafıza süngerleriyle üretilen pedler, serinleten yatak ve yastıklar hayat kalitenizi arttırma yolunda size yardımcı olabilir.

HORLAMA YÜZÜNDEN...

Kötü bir gece uykusunun en büyük sebeplerinden biri, partnerinizin (veya kendinizin) horlama sesidir. Eğer horlama bantlarını ve yan yatarak uyumayı denediyseniz ve hiçbiri işe yaramadıysa sorununuzun çözümü yatağınızın açısında gizli olabilir. Açısı ayarlanabilir yatakların horlamayı azalttığı kanıtlandı. Uyku uzmanı SleepScore Labs şirketinin bir çalışmasında, açısı ayarlanabilir yatakları deneyen katılımcılar, gece uykularında daha az bölünme rapor ettiler. Öncesinde katılımcıların yüzde 31’i kendi horlamalarına sık sık uyanıyordu. Ayarlanabilir yatak kullandıktan sonra bu oran sıfıra düştü.

Haberin Devamı

Eğer uyku apneniz varsa doktorunuza kontrole gitmelisiniz, çünkü bu çok ciddi bir hastalıktır. 2017’de yapılan bir çalışma, ayarlanabilir yataklarda baş kısmının kaldırılmasının uyku apnesinin yan etkilerine karşı işe yaradığını gösterdi. Baş kısmının biraz yükseltilmesinin reflü sorunlarında da yardımcı olabileceği biliniyor.

‘ZİHNİMİ BOŞALTAMIYORUM’

Eğer geceleri zihniniz, yapmanız gerekenler, gün içindeki stres faktörleri ve benzeri konularla dolup taşıyorsa yalnız değilsiniz. ABD Anksiyete ve Depresyon Derneği’nden alınan istatistiklere göre 40 milyondan fazla Amerikalı yetişkin anksiyetenin bir versiyonundan mustarip. Dünyada da bu rakam oldukça yüksek.

Anksiyete battaniyesi olarak bilinen ağırlıklı battaniyeler, rahatlamak ve uykuya daha kolay dalmak için iyi bir çözüm olabilir. Zira derin basınç terapisi, yani dokunma, sarılma veya ağırlıklı battaniye gibi yöntemler anksiyeteyi azaltmak için etkili bir yöntem. Ağırlıklı terapi battaniyelerinin etkisi üzerine çok fazla araştırma yok ama yapılan küçük çalışmalarda katılımcıların bu battaniyeleri kullandıktan
sonra anksiyete seviyelerinde yüzde 63’lük bir azalma bildirdikleri açıklandı.

Haberin Devamı

‘SIRT AĞRISIYLA UYANIYORUM’

Devamlı olarak sırt ağrılarıyla uyanıyorsanız, yeni bir yatağa yatırım yapma vaktiniz gelmiş olabilir. Zaman geçtikçe yatağınız aşınır ve 7 yılda bir değiştirilmesi uygun görülür. Eski bir yatak size sırtınızın ihtiyacı olan desteği artık sağlayamaz ve bu da ağrıya sebep olur.

Yeni bir yatak alırken fazla sert veya fazla yumuşak seçeneklere gitmeyin, iki uç taraf da zamanla sırt problemlerine yol açabilir. Eğer şu anda yeni bir yatak alacak bütçeniz yoksa yatak pedi de uygun fiyatlı bir seçenek... Yüksek yoğunluklu katmanları olan, hafıza süngerleriyle yapılan pedler vücudunuzun şeklini alacağından, ağrılarınıza da iyi gelebilir.

Haberin Devamı

‘SÜREKLİ SICAKLIYORUM’

Uyumaya çalışırken ince giyinmenize, üzerinizi açmanıza ve ince çarşaf kullanmanıza rağmen devamlı sıcak basıyorsa, odanızın ısısı çok yüksek demektir. İyi bir uyku için önerilen ideal oda sıcaklığı 18 derecedir. Eğer ısıyı düşürmek de işe yaramıyorsa serinletme efekti yaratan yatak ve yastık teknolojilerini deneyebilirsiniz. Bunun için de artık dünyada aktive edilmiş kömür ve jel partikülleri içeren sünger teknolojileri kullanılıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları