Kötü alışkanlıklarınızı avantaja çevirin

Bazen tüm alışkanlıklar zararlı izlenimine kapılabiliriz.

Haberin Devamı

Aslında kötü gibi görünen bazı alışkanlıklar sağlığınız için fayda sağlıyor olabilir.

 

Kahve içmek
O, sabah her şeyden önce içtiğiniz sabah kahvesi yok mu… Beyninizi rüyalar âleminden kurtarmak için başka çareniz yokmuş gibi görünebilir. O kadar da kötü değil. Hatta bu alışkanlık sağlığınız için beraberinde birçok faydayı getiriyor bile olabilir. Yapılan çalışmalar kahve içmenin kalp hastalığı ve genel olarak ölüm riskinizi düşürebileceğini gösteriyor. Önemli olan fazlaya kaçmamak. Kahve tüketiminizi günde 1-2 fincanla sınırlamaya çalışın.

 

Atıştırma
Ara öğününüzün gerekliliği yiyeceğiniz şeye göre değişiklik gösterir. Atıştırmak yeni bir beslenme düzeni veya diyete sadık kalmada yardımcınız olabilir. Lif veya protein zengini sağlıklı atıştırmalıklar tüketin. Mini havuç dilimleri, elma, haşlanmış katı yumurta veya çiğ badem gibi besinler sağlıklı atıştırmalıklara iyi birer örnektir.

 

Haberin Devamı

Dedikodu zamanı
Dozunda bir dedikodu seansı içinizi boşaltmanıza ve arkadaşlarınızla bağınızın güçlenmesine yardımcı olabilir. Daha güçlü sosyal bağlantılar beyninizin sağlığını korumaya yardımcı olurken, depresif hissetme riskinizi düşürür. Ancak burada önemli olan tabii ki dedikoduyu olumlu tutmak. orumlarınız ne kadar yapıcı olursa sohbetleriniz de daha güzel olur.

 

Geç uyumak
İnsanların çoğu tavsiye edilen 7-9 saatlik gece uykusunu uyumuyor. Kendinize fazladan uyku için zaman ayırmazsanız günlük hayatın hızına yetişmeniz o kadar zorlaşır. En doğrusu bir uyku düzenine sahip olmaktır. Hafta sonları alarm kurmadan vücudunuzun ihtiyacı olan uykuyu dilediği gibi almasına izin verebilirsiniz tabii ki.

 

Yeteri kadar su içmemek
Su, vücudunuzun sağlığını korumada çok önemli bir faktördür ancak herkes su içmeyi sevmez. Bunun vücudunuzda susuzluğa yol açmasına izin vermeyin. Almanız gereken sıvıyı farklı şekillerde alabilirsiniz. Örneğin bitki çayları hem önemli besin maddelerini hem de ihtiyacınız alan suyu almanıza yardımcı olur. Ayrıca taze sebze sularını da denemelisiniz.

 

Haberin Devamı

Tatlı yemek
Her öğünden sonra tatlı yemeye alıştığınızda tatlıyı kesmek zor olabilir. Ancak eğer akşam öğünlerinizde esnek olabiliyorsanız bunu yapmanıza zaten gerek yok. İster doğranmış ister dondurulmuş veya smoothie yapılmış olsun, taze meyveler son derece sağlıklı vitamin, mineral ve lif sağlamanın yanı sıra tatlı ihtiyacını da karşılar.

 

TV izlemek
Koltuktaki televizyon sefanızın tadını çıkarmanın temel kuralı reklam aralarını oturmaya ara verip biraz hareket ederek değerlendirmektir. Bir saat süren bir televizyon programı 15-20 dakika civarı reklam alır. Bu süreyi, mekik veya şınav hareketleri yaparak harcamayı deneyin.

 

Şekerleme uykusu
Bazıları size bu yüzden tembel dese de asla şekerleme uykusu yaptığınız için suçlu hissetmeyin. Bu süreyi kısa tuttuğunuz sürece tabii… Şekerleme yapmak hafızayı geliştirir, ruh halinizi olumlu yönde etkiler, stresi azaltıp daha zinde kalmanıza yardımcı olur.. Bütün bunları 10 dakikalık bir şekerleme uykusu sağlayabilir. Eğer sersem gibi uyanmak istemiyorsanız 20 dakikalık uykuyu deneyin. Uyumadan tam önce bir fincan kahve içerek ekstra zindelik sağlayabilirsiniz çünkü siz uyanana kadar kafein etkisini göstermeye başlamayacak.

 

Haberin Devamı

‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 19:30’da D-Smart 20. kanal Maxsmart Premium HD’de yayınlanmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları