Bizi güneşten koruyan 4 besin

Çoğumuz zaten bitkilerin antioksidan zengini olduğunu ve bizi DNA hasarına karşı içeriden koruduğunu biliyoruz. Peki ya aynı antioksidan zengini besinlerin bizi zararlı UV ışınlarına karşı dışarıdan da koruduğundan haberiniz var mıydı?

Haberin Devamı

Bizi güneşten koruyan 4 besin

Soğuk yeşil çay için
Yeni bir çalışma 1350 mg yeşil çay özü ve 50 mg C vitamini almanın zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalan cildin kızarıklıklarının azalttığını gösterdi. Yeşil çay cildin UV ışınlarına karşı doğal enflamatuar tepkisini azaltmaya yardımcı oluyor. Bir miktar yeşil çayı demleyin, buzdolabında bekleterek soğuk için.

Bizi güneşten koruyan 4 besin

Çikolata yiyin
Yüksek kaliteli bir bitter çikolata sağlıklı bir tansiyon seviyesini desteklemekten çok daha fazlasını yapıyor. Alman araştırmacılar 12 hafta boyunca her gün yüksek flavanoidli kakao içen kadınların UV ışınlarına maruz kaldıktan sonra ciltlerinde yüzde 25 daha az kızarma meydana geldiğini, kan akışının çok daha iyi gittiğini, daha nemli kaldığını ve daha yumuşak bir cilde sahip olduklarını açıkladı. İster toz ister bar şeklinde olsun daha fazla flavanol almak için en az yüzde 70 kakao içermeli... Eğer kalori hesabı yapıyorsanız porsiyonlarınızı ölçülü tutun.

Haberin Devamı

Bizi güneşten koruyan 4 besin

Yemeklere domates püresi ekleyin
Domates ve kavun gibi yaz gözdeleri likopen zengini ama domates sosu ve püresi gibi konsantre ürünler çok daha fazla likopen içeriyor. Newcastle ve Manchester Üniversitesi araştırmacıları günde beş yemek kaşığı domates püresi tüketenlerin güneş yanığına karşı yüzde 33 daha fazla korunduğunu gösterdi. Biraz domates püresini makarnanıza, balığınıza veya taze domates çorbanıza ekleyebilirsiniz.

Bizi güneşten koruyan 4 besin

Kıvırcık karalahana tüketin
‘Kale’ denilen bu kıvırcık karalahana türüne koyu yeşil rengini veren içindeki lutein karotenoidi. Lutein en fazla retinada bulunuyor ve gözlerimizi UV hasarına karşı koruyor. Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma günde 6 mg luteinin yüzde 43 daha az maküler dejenerasyon riskiyle ilişkilendirildiğini söylüyor. Yalnızca 100 gram kıvırcık karalahana 10 mg’dan fazla lutein sağlıyor. Ayrıca yumurta sarısı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler de zengin lutein kaynakları.

Yazarın Tüm Yazıları