Hande Dinçel

Manyetik blok yapımı

4 Nisan 2021
Oyuncaklar dünyasında bir numarada bulunan manyetik bloklar hemen hemen her eve girmeye başladı. Çok az parçalar ile çok fazla ücrete tabi tutulan bu oyuncaklar ile....

Düz şekillerden, karelere, piramitlere ve daha birçok sınırsız geometrik şekle kadar her şey yapılabilir. Manyetik bloklar ile oynamak inanılmaz eğlenceli. Oyun sırasında sağ beyin antrenmanı yapılmasını sağlar. Çocuklar için zihin egzersizi, bol eğlenceyle beyin faaliyetlerini harekete geçirir.

Farklı yapılar ve şekiller ortaya çıkarken;

- Motor becerilerini destekler.

- Hayal gücünü ve yaratıcılığı geliştirir. Matematiği, geometriyi ve bilim becerilerini geliştirir.

- Yaratıcılık ve mekansal mantık ve mimari destekler.

Yazının Devamını Oku

Tuzdan kum boyama

19 Mart 2021
Ömer kum boyamayı çok sever. Koskoca resimlerden oluşan kum boyalarda küçücük paketlerde kum çıkması aktif etkinlik yapmamızı engelliyor. Böyle olunca Ömer de eğlenceli zaman geçiremiyor.

Bunun üzerine kendi kum boyamızı kendim yapmaya karar verdim. Yaptığımız kum ile oyun kuvvetinde sayı ve şekil çalışması yaptık. Duyusal oyun oynadık. Bir materyal ile birçok etkinlik yapabilme fırsatı bulduk.

Malzemeler

Tuz
Parmak boya

YapılışıTuzun içine az miktarda parmak boya katıyoruz ve yoğuruyoruz.

Boya tüm tuza bulanınca yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye koyuyoruz.

Yazının Devamını Oku

Zıp zıp tavşan havuç avında (Toplama işlemi)

1 Şubat 2021
Okul öncesi döneminde çocuğunuzun oyun yolu ile matematik becerilerinin gelişimine katkı sağlamaktadır ister misiniz? Çeşitli oyunlar ile evlenerek öğrenip matematik alt yapısı oluşturup bu alanda daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Eğitim hayatına başlayan birçok çocuk matematiğe karşı önyargılı olurlar. Bu sebep ile derste başarılı olamayacaklarını düşünürler. Bu düşünce ile matematik dersine adapte olamayan çocukların ileriki dönemlerde eğitim hayatlarında zorluklar çektiği gözlemlenmiştir. Aslına bakarsanız hayatımızın her alanında bizlere lazım olan ve hayatımızı kolaylaştıran matematik dersine karşı çocuklarınızın ilgisini çekmek zannedildiği kadar da zor değil. 

Algılarının açık olduğu okul öncesi eğitim döneminde çocuklarınıza matematiği sevdirecek, eğlenirken öğretecek bir oyun ile geldim bugün sizlere...

Zıp zıp tavşan havuç avında

Malzemeler

Ayakkabı kutusu

Kağıt havlu rulosu

Yapıştırıcı

Çeşitli renklerde kartonlar

Yazının Devamını Oku

Makas çalışması- Rapunzel kız

7 Ocak 2021
Makas kullanmak el göz koordinasyonunu geliştiren, küçük kaslarının gelişimini sağlayan çok önemli gelişim aşamasıdır. Ortalama olarak 2,5 yaş sonrası makas kullanma çalışmaları yapılabilir.

Makas kullanmaya başlamanın ilk kuralı, bu aktivite sırasında bire bir çocuğunuzun yanında olmanız ve tüm ilginizin onun üzerinde olması, başka hiçbir şey ile ilgilenmemenizdir.

İkinci temel kural, makas aktivitesi bir masa başında ve oturarak yapılmalıdır. Eğer çocuğunuz ayağa kalkarsa aktiviteyi sonlandırmanız gerekir.

Yeni başlayan çocuklar için ucu sivri olmayan makaslardan edinebilirsiniz. Bu makasların batma ve delme riski yok, düz kesen ve yuvarlak şerit gibi kesen seçenekleri de mevcut.

Çocukların eğlenerek en kolay kesebilecekleri nesneler

Pipet: Keserken havaya da zıplaması ile pek eğleniyorlar.

Eva: Kırtasiyeden temin edebileceğiniz evaları şerit halinde kesebilirsiniz.

Oyun hamuru: En kolay kesimlik cisimlerden biri de oyun hamurudur, hamuru yılan şeklinde yapıp minik minik kesebilirsiniz.

El işi kağıdı: İnce olduğu için kesmesi biraz zor olabiliyor.

Yazının Devamını Oku

Kirlenmek güzeldir

5 Ocak 2021
Geçen akşam Ömer çocukların resim yaptığı bir videoya denk geldi. Sermişlerdi örtüyü yere ve tüm bedenleri ile resim yapıyorlardı. Ömer kahkahalar eşliğinde izledi videoyu. "Sen de yapmak ister misin?" diye sorduğumda büyük bir mutluluk ile "Evet" dedi.

Ertesi gün hemen beyaz bir çarşafı yere serdim ve rengarenk boyalar koydum etrafına. İlk dakikalarda yavaş hareket etti, etraf leke olmasın istedi ancak, "Bugün özgürsün bu örtünün içinde istediğin yeri istediğin şekilde boyayabilirsin. Hatta kendini bile boyayabilirsin" dediğimdeki mutluluğu her şeye bedeldi. En son kolları ve bacakları da boya içerisindeydi.

Bir yerde okumuştum. "Bir ev dağınıksa o evde mutlu bir çocuk vardır" diye yazıyordu. Biz bugün bunu yaşadık işte. Kıyafetlerimiz, üstümüz, yerler hep boya oldu belki ama yaşadığı mutluluk ve özgürlük tüm bunlara değerdi. 

Bu tarz etkinlikler ile çocuklarınızın yaratıcılığını ve hayal gücünü ortaya çıkarmasını sağlayabilirsiniz. Sınırsız bir alanda resim yapmak çocukların zihin ve duygu dünyalarını genişletmesinde çok faydalı. 

Küçük yaş çocukları böyle bir etkinlikte karalama yaparak yeni oluşumlar gözlemleyebilir. Kırmızı boyanın üzerine mavi renk el baskısı yaptığında mor oluştuğunu görmesi onlar için harika bir deneyim ve öğreti oluşturacaktır. Daha büyük yaş grubu için ise hayal dünyasının sınırsız pencerelerini açarak harika görseller ortaya çıkarma fırsatı olacaktır.

 

Yazının Devamını Oku

Tuz seramiği nasıl yapılır?

30 Aralık 2020
Çocukların küçük kaslarını geliştirici hamur çalışmalarından olan tuz seramiği ile gününüzü verimli geçirmek ister misiniz?

Seramik çalışmaları çocuk için bir oyundur. Onların dünyasında birçok şey oyundur.  Çocuk bunları yaparken sanat yapmak için yapmaz. Çocuk bu tarz çalışmalarda kendi iç dünyasını ortaya çıkarır. Çocuğun akıl yürütme, heyecanlanma, sevinç ve tedirginlikleriyle bir iç dünyası vardır. Bunları anlatmak aracı olarak dil ile kendini ifade edemeyen çocuk resim ve seramik  ile kendini anlatabilir. Çocuk konuşarak ifade edemediklerini resim ve seramik yoluyla ifade edebilir. 

Malzemeler

1 bardak un

1 bardak tuz

Yarım bardak su

Yapılışı

Tüm malzemeler yoğurulur.

Yazının Devamını Oku

Kardan adam yapalım

28 Aralık 2020
Ocak ayına yaklaşmamıza rağmen kar yağmıyorsa kardan adamı pirinçten yapalım dedik, çok da eğlendik.

Beyaza boyadığımız pirinçleri göz ağız burun çizdiğimiz kavanoza doldurduk ve ta ta taaaam kardan adamımız hazır.

Evde duyusal oyunlar ile ‘montessori toddler’ çalışması yapabilirsiniz. Kaptan kaba aktarma, delikten geçirme, açma-kapama, denge yürüyüşü vb. birçok gündelik yaşam becerisi kapsayan toddler çalışmalarının vazgeçilmezidir boyanmış bakliyatlar...

Evde tarihi geçmiş bakliyatlarınız oluyor ve bugüne kadar onları hep çöpe atıyordunuz değil mi? O zaman artık atmıyoruz ve hemen eğlenceli oyunlarda kullanmak üzere rengarenk boyuyoruz.

Malzemeler

Pirinç

Parmak boya

Poşet

Yazının Devamını Oku

Yeni yıl için ekonomik ve el yapımı yeni yıl süsleri

15 Aralık 2020
Benim için yeni yıl demek; sevdiğim kişiler ile bir masanın etrafında birlikte olmak demek. Özenerek hazırlanan yemekler, aileyle, dostlarla gece yarısına kadar kahkahalar atıp, herkesin yüzünde gülümseme olan bir gece demek...

2020 yılı bizler için zorlu ve sıkıntılı geçti. Yaşanan pandemi süreci herkesi yıprattı. Bu sene kalabalık sofralar yerine daha sakin bir ortam oluşturup evlerimizde olacağız. Çekirdek ailemiz ile beraber olacağımız bu günde evlerinizi ışıklandırıp daha keyifli bir ortam yaratabiliriz diye düşündüm. Bu aktiviteye tabii ki miniklerimizi de katarsak bol eğlenceli bir etkinlik zamanı geçirmemizi sağlayabiliriz.

İlk olarak evinizin bir köşesinde yılbaşı ağacı süsleyebilirsiniz. Ağaç süsleme deyip geçmeyin, o süsleri ağaç dalına takarken miniklerin küçük kaslarını çalışacak.

Her ne kadar uzun süredir denk gelemesek de yeni yıl demek kar ve kardan adam demek aslında. Evinizin camları için kar tanesi ve kardan adam yaparak daha sevimli bir ortam yaratabilirsiniz.

Şimdi el yapımı yılbaşı süslerinin malzemelerine ve hazırlanış aşamalarına bakalım…

Kar tanesi 

Malzemeler

Kar tanesi deseni

Yazının Devamını Oku