Hande Dinçel

Tat deneyi

15 Ekim 2020
Çocuklar bebekliklerinden itibaren deney yapmaya başlar. Ellerine aldıkları nesneleri sallayarak, yere atarak, bir oyuncağın çıkardığı ses ve benzerleri hakkında bilgi edinirler. Çocuklar en küçük yaşlardan itibaren kendileri deneyerek ve yaparak öğrenirler.

Deney ile çocuklar;

-Sorgulayıcı bir yapıya sahip olur.

Bilim ve sanatı merak edip sever.

Eğitim ve gündelik hayatta başarılı olurlar.

Sosyal becerileri gelişir.

Deney denince akla meşakkatli ve büyük yaş grupları için etkinlikler geliyor. Oysaki daha basit malzemeler ve daha basit adımlar ile küçük yaş grubu deneyleri de yapabiliriz.

Biz oğlum ile sık sık deneyler yapıyoruz, şuan için anlayabileceği düzeyde ona anlatıyorum. Ancak buna rağmen deney etkinliklerini çok seviyor. Bunu bildiğim için geçen gün eğleneceğimiz bir deney yaptık. 

Bakalım neler yapmışız. Hep birlikte inceleyelim…

Yazının Devamını Oku

Serbest sanat çalışması ile yaratıcılık destekleme

10 Ekim 2020
Okul öncesi dönemde yapılan aktivitelerin farklı zeminler üzerinde olması çocuklar açısından daha dikkat çekicidir. Yapılan sonuçların farklı zeminlerde yarattığı sonuçları görüp bu sonuçlar doğrultusunda faaliyetler yapmak, yaratıcılıkları açısından atılacak ilk adımdır.

Bu doğrultuda çocuklarınız ile çok farklı bir deneyim yaşayarak evinizde eğlenceli bir etkinlik yapmaya ne dersiniz? Çocuklarınız ile bu faaliyeti yaparken hayal gücü için yepyeni olanaklar sunmuş olacaksınız. O zaman evde çok kolay hazırlayıp oynanabilecek eğlenceli bir oyun için malzemeler ve hazırlanışını sıralayalım:

Malzemeler

Yapılışı

Eğer şeffaf yapışkanlı kağıt kullanılacak ise direkt cama yapıştırılır.

Fasulye ve çubuklar çocuğa verilir, serbest sanat çalışması yapması sağlanır.

Çocuğunuz çalışmayı yaparken, zaman zaman ortaya sunduğu desenlerin ne olduğu hakkında sohbet ederek beyin fırtınası yapıp zeka gelişimine de destek olabilirsiniz. 

Ben oğluma sorduğumda bitmiş olan resmin sağ üst köşesinde ‘harika kanatlar’ yaptığını iletti. Sol üst köşede ben çiçek yapmıştım ve ortada bulunan çiçek çalışmasını kendisi yapmaya çalıştı. Alt kısımda bulunan düz ve sık bulunan kısma bir otopark yaptığını iletti.

Yazının Devamını Oku

Sonbahar ağacı

9 Ekim 2020
Pandemi sebebi ile parka gidemediğimiz için Ömer'i her akşam evimin bahçesine çıkarmaya gayret ediyorum. Bahçede piknik yapıyoruz, oyun oynuyoruz, koşuyoruz, enerjimizi atıyoruz.

Dün bahçeye çıktığımızda Ömer'in elinde bir yaprak ile yanıma gelip "Anne bak yapraklar sararmış" demesinin üzerine ona biraz sonbahar mevsimini anlattım. Ağaçları ve yaprakları inceledik, karşımıza çıkan salyangozlar hakkında sohbet ettik. Daha sonra birlikte bir sonbahar ağacı yapmayı isteyip istemediğini sorduğumda çok sevindi. Hemen başladık sararmış yaprakları toplamaya, biraz da ağaç dalı topladık ve evimize çıktık. 

Önce yaprakları inceledik, büyük küçük, uzun kısa diye grupladık. Sayı sayma çalışması yaptık. Tam bir fen ve doğa etkinliği oldu anlayacağınız. 

Büyük bir beyaz kağıda ağaç gövdesini çizip bahçeden topladığımız ağaç dallarını yapıştırdım. Ağaçların gövdesini Ömer'e verip istediği yerlere ağaç dallarını yapıştırmasını söyledim. Gerisi tamamen Ömer'e kalıyordu artık. Yapıştırıcısını sürdü, yaprakları yapıştırdı ve ta ta taaaammmm... Harika bir sonbahar ağacımız oldu.

Anlık gelişen etkinlikleri her zaman sevmişimdir. Doğaçlama olduğu kadar bilgi dolu geçiyor. İnceleme, yorumlama, sohbet etme fırsatı tanıyor. Hazır havalar tam soğumamışken böyle bir etkinliği yapmaya ne dersiniz?

Kazanımlar

Yazının Devamını Oku

Karton kutudan oto yıkama

24 Eylül 2020
Geçen gün Ömer ile benzinliklerde bulunan oto yıkama bölümüne girdik. Ömer'in yaşadığı şaşkınlığı, o kahkaha atan yüzünü görmeniz lazımdı.

"Anne nasıl yıkandı? Bu ne? Su nerden geliyor?" sorularını gün boyu sordu. Evde masanın altına arabalarını sokup yıkadığını görünce iş başa düştü dedim ve hemen kolları sıvadım. Su ile yapmak istedim ancak sonrasında asla elinden alamayacağımı düşününce, biraz da kendi hayal gücünü kullanmasını istediğim için su kullanmadan yapma kararı aldım.

Malzemeler

Karton

4 adet kağıt havlu rulosu

Kitap sayfası ya da gazete

Yapıştırıcı

Yapılışı

Kağıt ya da gazete uzun şeritler halinde kesilir.

Yazının Devamını Oku

Duyu eğitimi (Vücut farkındalığı)

22 Eylül 2020
Gözlerinizi kapatın ve elinizin, kolunuzun, bacaklarınızın, başınızın diğer bir deyişle bütün vücudunuzun hangi pozisyonda olduğunu anlamaya çalışın. Zihninizde canlanmasını sağlayan bu durum ‘propriosepsiyon’ dediğimiz duyulardır. Vücut bunu kas, eklem, bağ ve derin dokulardaki proprioseptif hücreler ile sağlar.

Mesela bir kitap okurken sadece okunan yazıya odaklanılır ve odada ya da dışarda duyulan sesleri, kolumuzun pozisyonunu, vücudumuzun hangi pozisyonda duracağını, ayaklarımızın nerede duracağını ve buna benzer ayrıntıları ayrıca değerlendirmek için zihnimizi yormayız. Bunu vücut kendiliğinden duyusal reseptörleri alır değerlendirir ve gerekli cevabı verir.

Küçük yaşta bebekler için yaşam o kadar da kolay değildir. Bu  sebeptendir ki bebekler sürekli vücudun hareket eden parçalarına bakarak takip etme ihtiyacı duyabilirler.

Bebeklik çağında proprioseptif duyu bozuklukları, büyük küçük kas gelişimi yani psikomotor gelişimdeki gerilikler ile kendini gösterebilir. Mesela bebek vücut parçalarını tam olarak bir pozisyona sokamadığı ve onlar ile ilgili yeterli bilgi alamadığı için dönemez, emekleyemez veya pozisyon değiştirmekte zorluk çeker.

Okul çağındaki proprioseptif duyu problemi yaşayan çocuklar yavaş hareket ederler, koşarken sık düşerler. Topa vurmakta, kalem tutmakta, düğme iliklemekte, fermuar çekmede, diş fırçalamada zorluk yaşarlar.

Bu çocuklar bir hareketi nasıl, ne hızda, ne kuvvetle yapacaklarını bilmezler. Örneğin çocuğun yazı yazarken silik yazması veya kalemi bastırarak kullanması, topa sert veya çok hafif vurması gibi.

Görselde yapabileceğiniz çalışmalar ile çocukların bu alanda gelişimini sağlayabilir, görsellerin canlandırmasını yaparak eğlenceli bir oyun ile çocuğunuzun gelişimini destekleyebilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Simetri çalışması

19 Eylül 2020
Simetri, bir cismin bir doğruya göre eşit uzaklıktaki görüntüsüdür. Yani bir cismin aynadaki görüntüsüdür. Simetri birçok olgunun temelidir. Matematik, geometri, resim, heykel gibi görsel sanatların ve estetik cerrahisinin temelinde simetri vardır. Simetri çocuklarda görsel algı gelişiminden tutun da el-göz koordinasyonu gelişimine, estetik duygusuna kadar birçok alana destek sağlar.

Ayna ile yapabileceğiniz basit simetri çalışmaları çocukta birçok gelişime katkı sağlar. Ben bugün sizlere daha basit olan kağıt üzerinde yapabileceğiniz bir simetri çalışması örneklemesi yapmak istedim.

Malzemeler

Kelebek resmi

Noktacıklar

Malzemeler

Temin edilen kelebek resminin bir kanadı noktacıklar ile süslenir.

Diğer tarafı boş bırakılır.

Aynı renkteki noktacıklar çocuğa verilir.

Yazının Devamını Oku

Gölge oyunu

17 Eylül 2020
Bugün size harika bir etkinlik önerisi ile geldim. Küçükken uyku öncesi aile büyüklerimiz ile yaptığımız yatak muhabbetlerimiz olmuştur. Aile büyüklerimiz ya hikaye okumuştur ya ninni söylemiştir ya da karanlıkta duvarda parmaklar ile şekiller oluşturmuşuzdur.

Biz yeni nesil artık bazı şeylerde daha kolaya kaçıyoruz, daha çok hazıra konuyoruz. Çocuklarımızın uykuya geçişini daha kolay sağlayabilir günü eğlenceli bir halde bitirebilirsiniz. Belki parmaklarımızdan kelebekler, keçiler, kuşlar oluşturmuyor olabiliriz ama bu demek değil ki gölge oyunu oynamayacağız.

Sadece bir bardak sayesinde çocuğunuzla gölge oyunu oynayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Malzemeler

Hayvan figürleri

Beyaz kağıt

Yapıştırıcı

Fener

Yapılışı

Yazının Devamını Oku

Topaç tavşan

15 Eylül 2020
Çocukken hiç topaç oyuncağınız oldu mu? Benim vardı, hatırlıyorum da ipini sarar sarar döndürmeye çalışırdım.

Günümüzde birçok çeşide sahip olan topaç oyuncağını kendiniz evde rahatlıkla yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Birçoğunuzun ‘hayır’ dediğini tahmin edebiliyorum çünkü çok kısa bir zamana  kadar ben de bilmiyordum.

O zaman gelin sizinle aslında çok kolay olan ama çocuklarınız için çok eğlenceli bir topaç hazırlayalım...

Malzemeler

2 adet CD

1 adet pinpon topu

Köpük ya da kağıt bardak

Pamuk

Oynar göz, burun

Yazının Devamını Oku