İstanbul’da festival zamanı

Şehrin her iki yakasında ve toplamda 20 farklı noktasında fotoğraf haricinde birçok farklı programla İstanbul’un tadını çıkarabileceğiniz  212 Photography İstanbul başladı.

Haberin Devamı

Bomontiada, Akaretler, Müze Gazhane, St. Benoit Kilisesi gibi birçok farklı lokasyonda eserler görebileceğiniz festivalin  benim için en dikkat çekeni; 90’lı yıllardan itibaren nostaljik konser ve festival alanlarından anıların bulunduğu “Kayıtlı Hafıza” başlıklı sergi oldu.

Sergi alanını gezdikçe burnumun direği sızlamadı değil.

Her bir fotoğraf karesinde gençliğimiz, eğlencemizi çocukluğumuz var.

Bomontiada’da ise 2000’lerde sanat ve reklam fotoğrafı estetiğinde belirleyici rol oynayan, Vogue, Vanity Fair, Saint Laurent, Loewe gibi yayınlara ve markalara çekimler yapan Eugenio Recuenco’nun “365 Derece” isimli kişisel çalışması gerçekten görülmeye değer.

Recuenco’nun 120 model ve 300 kişilik ekiple 8 yılda gerçekleştirdiği ve Güneş’in etrafında tam turu simgelediği sergisinde kurgularını üç duvardan oluşturduğu bir odanın içine yerleştirdiği, her bir odanın farklı sahne tasarımı, kostüm ve ışıkla takvim sayfasına dönüştürdüğü hikâyeleri sizi büyülüyor.

Haberin Devamı

Yapay zekânın ön planda olduğu günümüzde deklanşöre basıldığı an tamamlanan geleneksel fotoğraf karelerinin ve o kareleri hayata geçirebilmek için uzun süreler üzerinde çalışılmış prodüksiyonların yerini hiçbir şeyin tutmayacağını ve bundan aldığınız hazzı hatırlamanın ne demek olduğunu gittiğinizde bir kez daha anlayacaksınız.

Keşke belli aylar yerine takvimdeki her günü görebilseydik.

Işık ve gölge zıtlığını ve Barok ressamların tablolarını seviyorsanız Hollandalı sanatçı Danielle Van Zadelhoff’un sergisini gezmenizi de tavsiye ederim.

Yoğun ama etkileyici sadelikteki fotoğraflar sizi resmen hipnotize ediyor.

15 Ekim’e kadar devam edecek 212 Photography İstanbul’un tüm içeriklerine kendi web sitelerinden ulaşabilirsiniz.

En güzel haber ise bu sergilerin hepsinin ücretsiz olması.

Girişlerde sorun yaşamamanız için ise site üzerinden alabileceğiniz QR kodu önceden indirmeniz gerekiyor.

Çünkü kodsuz giriş yapamıyorsunuz ve aynı QR ile şehirdeki tüm festival alanlarına giriş yapabiliyorsunuz. Darısı (en azından öğrenciler için) Contemporary İstanbul girişlerinin başına.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları