Koruyan Kurdele seferberliği nedir?

EN son iki gün önce İnsan Haklar Derneği İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun raporu çocuklarımızla ilgili korkunç rakamları bir kez daha ortaya koydu.

Haberin Devamı

Raporun dayandığı adalet verilerine göre,  yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğruyor.

Bu sadece resmi kayıtlara düşen bir rakam.

Raporda bir de şu oran var:

Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grup yüzde 46 ile çocuklar.

Çocuğun karşı karşıya kaldığı cinsel istismar Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri.

İyi ki bu konuda farkındalık yaratmak isteyen, çocukları korumak için canla başla çalışanlar var.

Bunlardan biri geçenlerde sohbet fırsatını bulduğum Aile Hukuku Derneği  Başkanı ve 26 derneğin oluşturduğu Çocuk Hakları Platformu Hukuk Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem.

10 yıllık bir geçmişi olan Aile Hukuku Derneği, evlilik boşanma, mal paylaşımının yanı sıra çocuğun vilayeti, çocuğun korunma altına alınması gibi şeyler ile de ilgileniyor.

Haberin Devamı

CİNSEL İSTİSMARA KARŞI EĞİTİM

Aynı zamanda Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Erdem “Çocukların cinsel istismara karşı önce korunmayı öğrenmeleri gerek. Bunu ancak eğitimle sağlayabiliriz” diyor.

Velilerin, öğretmenlerin ve çocuğa yakın tüm görevlilerin de cinsel istismar konusunda eğitilmeleri gerektiğini belirtiyor.

Haklı olarak çocuk istismarı dendiğinde akla ilk gelenin cezaları arttırmak olduğunu söylüyor.

“Cezalar zaten ağır ama uygulanmıyor. Cezaları daha da arttırmaktan ziyade dikkatimizi çocukların kendilerini korumayı öğrenmelerine yoğunlaştırmalıyız” diyor.

Çocuk istismarlarının yaygın olduğu Hindistan’da örneğin çocukları bu konuda eğiten şahane çizgi filmler var.

Ayrıca Bollywood da bol miktarda çocuğa cinsel istismara dikkat çeken filmler yapıyor.

Türkiye’ye dönersek, Erdem, Çocuk Hakları Platformu ile aralarında Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk), Bebek Ruh Sağlığı Derneği’nin de olduğu dokuz derneğin çocukların maruz kaldığı cinsel istismar suçlarına karşı toplumsal seferberlik çağrısını yaptığını söylüyor.

PLATFORM EĞİTİMİ VERMEYE HAZIR

Bu kampanyaya “Koruyan Kurdele Seferberliği” adını taktıklarını belirtiyor.

Peki nedir bu seferberlik?

Prof. Erdem anlatıyor:

İlköğretim birinci sınıfta ilk dört hafta çocuklara cinsel istismara karşı durma ve kendilerini koruma eğitiminin rehber öğretmen ve sınıf öğretmeni tarafından verilmesini öngörüyoruz. Bu eğitimleri alan çocuklara “Koruyan Kurdeleleri” törenle takılacak. Eskiden öğretmenlerin okumayı söken öğrencilere kırmızı kurdele taktıkları gibi”.

Haberin Devamı

Erdem “Koruyan Kurdele ise çocuğun cinsel istismardan korunma eğitimini aldığını ve kendisini korumayı öğrendiğini temsil edecek” diyor.

Bu kampanyanın devlet politikası olarak benimsenmesi gerektiğini ve Çocuk Hakları Platformu ile çağrıda bulunan derneklerin söz konusu eğitimi vermeye hazır olduğunu da sözlerine ekliyor.

 

 

YENİ BAŞLANGIÇLAR DERNEĞİ İSTİSMAR MAĞDURU KIZ ÇOCUKLARA DESTEK

YENİ Başlangıçlar Derneği, cinsel istismara uğradıktan sonra koruma altına alınan kız çocuklara destek olmak için kurulmuş.

İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun 300 kişi tarafından kurulan derneğin kuruculardan sadece Dr. Berna Hocaoğlu, Dr. Feriha Arıoğlu, Dr. Menekşe Alpay kalmış.

Haberin Devamı

Geçenlerde Bodrum’da katıldığım Arya Kadın Yatırım Platformu toplantısında Dr. Berna Hocaoğlu ile tanışma fırsatını buldum.

Derneğin, cinsel istismara uğrayan kız çocuklarına psikiyatrik destek vermek için kurulduğunu anlatıyor Dr. Hocaoğlu.

Yeni Başlangıçlar Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ve korunmaya muhtaç çocukların alındığını Çocuk Destek Merkezleri’yle yakın çalışıyor.

Çocuk istismarının yaygınlığına rağmen, bu çocukların travmalarını atlatmalarına yardımcı olacak “çocuk psikiyatrı” sayısı ancak 1000.

Bir diğer sorun da yatarak psikiyatrik tedavi görmesi gereken çocuklar için yeterli sayıda yatak yok.

Sadece Bakırköy Hastanesi’nde 14 tane yatak varmış.

Haberin Devamı

Dr. Hocaoğlu, çocuk hizmetleri sisteminin iyi kurgulandığını ancak yukarıdaki örneklerden anlaşılabileceği gibi olanaklarının hayli kısıtlı olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de çocuk istismarı  ne yazık ki gerçekten dipsiz bir kuyu.

 

Yazarın Tüm Yazıları