Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

Tarih: 11 Şubat 2019... Bundan ta dört yıl önce, Altındağ sınırlarındaki Yahudi Mahallesi için şu çağrıyı yapmıştım: “Bu tarihi kaybetmeden kazanamaz mıyız?”

Haberin Devamı

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

Aynı gün bu çağrım, Hürriyet Ankara’nın birinci sayfasında “Kaybetmeden kazanalım” başlığıyla manşete çıktı.

Lakin.

Ve maalesef!

Yahudi Mahallesi’nin değeri “kaybedildikten sonra” anlaşılacak!

 

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

 

*

Bakınız.

Yahudi Mahallesi sakinlerinden Aydoğan Yazkan, Belguzar Kösemenci, Faruk Deyiş, İsa Yıldırım ve Yılmaz Yazkan’dan gelen ortak iletide, “Tarihi evler artık bir bir dökülüyor” diyorlar.

Haberin Devamı

Gönderdikleri fotoğraflar da bunu kanıtlıyor.

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

*

Yetkililere, “Yahudi Mahallesi ayağa kalksın” diye seslenen mahallelinin aktardıkları -özetiyle- şöyle:

ALARM DURUMU VAR

“Ankara’nın en eski ve tarihi mahallelerinden biri olan Yahudi Mahallesi’nde artık resmen bir alarm durumu var. Boş konaklar yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca bu boş evleri madde bağımlıları gelip kullanıyor, içindeki kıymetli ahşaplar sökülüyor. Bu yok oluş karşısında üzülüyoruz.

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

TURİSTLER ŞAŞKIN

Tarihi mahalleyi gezmeye gelenler de ilgisizlik karşısında şaşkın. Evlerin yıkılma riski karşısında ise ister istemez gezerken bile korkuyorlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’mız Sayın Murat Kurum’un daha önce açıklamaları olmuştu. Mahallemizdeki dönüşüm çalışmasının bir an önce başlamasını bekliyor ve istiyoruz.”

 

Haberin Devamı

RAKIM: 1200

DURAKLARIN ÜSTÜ AÇIK

 

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kentin 315 noktasında “kapalı ve modern otobüs durağı” yapımına başlandığını duyurdu.

Okurumuz Ayhan Turhal, Çankaya’nın İhsan Doğramacı Bulvarı üzerindeki birçok otobüs durağının açık/korumasız halde olduğuna dikkat çekerek, “Bu bölgede rakım yaklaşık 1200 metre. Haliyle de kent merkezine göre oldukça yağışlı ve soğuk bir yer. Kapalı ve modern durakların öncelikli noktalara yapılmasını istiyoruz” demiş.

 

 YAYA YOLU ANİDEN BİTİYOR

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

Okurumuz Murat Vural, bu fotoğrafı Etimesgut’un Yeşilova Mahallesi’ne bağlı Necmettin Erbakan Caddesi’nde çekmiş ve şikâyetini şöyle aktarmış:

“Köprü üzerindeki yaya yolu aniden bitiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB), yaya güvenliği için bu noktaya acilen bakması gerekiyor.”

 

Haberin Devamı

 GEL DE YÜRÜ!

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

Okurumuz Ümit Hatipoğlu, “Çankaya Belediyesi’nin, Maltepe Mahallesi Şehit İsmail Erez Sokak’ta kaldırıma çaktığı delinatörler, yaya yolunu yürünemez hale getirdi. Önünüze çıkan trafo engelleri de cabası” diyor.

 

 KALDIRIMI TRAFO ÇARPTI

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

 Okurumuz Kudret Kaatsız, Çankaya’nın Yücetepe Mahallesi 88. Cadde’nin bozuk kaldırımına dikkat çekerek, “Burası, Yıldırım Beyazıt Hastanesi Anıttepe Semt Polikliniği’nin önü. Üç ay kadar önce trafo montajı sırasında kazıldı, üzeri toprakla örtülerek öylece bırakıldı” demiş.

 

 KISA... KISA...

 * “Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), yeni yılla birlikte Kocatepe Otoparkı’na yüzde 70’e yakın zam yaptı. Park ücreti 55 TL olunca da araç sahipleri araçlarını yol kenarlarına park etmek zorunda kalıyor. Otoparkın yarısı boş.”

Vedat ARSLAN

 

Haberin Devamı

BURADA OKUR YAZAR SORUN ÇÖZER

Burada Okur Yazar, kentin yaralarına merhem olmaya devam ediyor.

Hürriyet Ankara okurları yazıyor, yetkililer harekete geçiyor ve sorunlar çözülüyor. Okurlarımızın geçen haftalardaki şikâyet ya da taleplerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) verilen yanıtlar şöyle:

 

1)

21 KASIM 2022

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

 

* Okurumuz Umut Özkan, “Günümüzde artık birer kent mobilyası konumunda olan saatlerin çoğu bozuk. Ankara Büyükşehir Belediyesi, caddelerdeki büyük saatleri tamir ederek çalışır duruma getirmeli” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı, “Yaşanan olumsuzluk 2016 yılından itibaren kalıcı hale getirilen yaz saati ve 2022 yılı itibarı ile kış saati uygulamalarının durdurulması neticesinde yaşanmaktadır. Otomatik olarak programlanmış olan yaz ve kış saati uygulaması bu sebeple personelimiz marifetiyle tek tek mekanik yolla ve el ile müdahale edilerek ayarlanmaktadır. Meydan saatleri manuel ayarlanma süreci en kısa zamanda tamamlanacaktır” bilgisini paylaştı.

 

2)

Haberin Devamı

5 ARALIK 2022

 

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz Semih Eke, Ankara Çayı’nda çöplerin yüzdüğüne dikkat çekerek, “Ankara’nın en önemli tarihi zenginliklerinden biri olan Akköprü’ye bu görüntü hiç yakışmıyor” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ASKİ Genel Müdürlüğü, “Ankara Çayı’nın Akköprü-AOÇ istikametinde temizlik çalışmamız devam etmektedir” bilgisini paylaştı.

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

 

3)

2 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz Mahmut Ali, Mamak’ın Yeni Bayındır Mahallesi 1890. Cadde ile Şehit Hanifi Mutlu Caddesi’nin bir kısmı için üç yıldır Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ‘kaldırım’ talep ettiklerini söylemişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, “Bahse konu adreste ekiplerimizin yerinde yaptığı inceleme sonucunda, talebiniz programa alınmıştır” bilgisini paylaştı.

 

 4)

 

9 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz Hilmi Emiroğlu Şimşek, “Esenboğa Havalimanı Protokol Yolu ile Çevre Yolu’nun kesiştiği kavşakta oluşan yoğun trafik gürültüsünün önüne geçilmesini istiyoruz. Acilen ‘ses duvarı’ yapılmasını talep ediyoruz” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, “Kuzey Ankara Protokol Yolu ile Çevre Yolu kesişimini de barındıran muhtelif lokasyonlarda 2023-2024 yılı yatırım programımız dahilinde gürültü bariyeri imalatı yapılması planlanmaktadır” bilgisini paylaştı.

 

5)

 

9 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz Dursun Türker’in fotoğraflarını çektiği bozuk ve yol ve kaldırımları, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) hızla onarıyor.  

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, “1-4-6 numaralı fotoğrafların yer aldığı Yukarı Bahçelievler Mahallesi 61. Cadde onarımı sağlanmış, Yücetepe Mahallesi 85. Cadde onarımı sağlanmış, Devlet Mahallesi Yahya Galip Caddesi’nde ise uzun metraj altyapı çalışmasının bitmesine müteakip tarafımızca onarım sağlanacaktır” bilgisini paylaştı.

 

6)

 

23 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz Mehtap Kılıç, Çankaya’nın Konutkent Mahallesi’nde Doğan Taşdelen Bulvarı ile 2639. Caddesi’nin kesiştiği kavşak için, “Sonucu ölüm olan birçok kazaya şahit olduk. Bu yola bir çözüm şart” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, “Sinyalizasyon altyapı çalışmalarına başlanmış olup, yol ve kaldırım çalışmalarının tamamlanmasına müteakip aktif hale getirilecektir” bilgisini paylaştı.

 

7)

 

23 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

 

* Okurumuz Ayhan Turhal, Çankaya’nın Üniversiteler Mahallesi 1637. Cadde’deki bozuk refüje dikkat çekerek, “Ankara’nın güzide semtine yakışmıyor” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, “Programımız kapsamına alınmış olup en kısa sürede çözüme kavuşturulacaktır” bilgisini paylaştı.

 

 SÖZ YETKİLİDE

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB), Hürriyet Ankara okurlarına verilen bazı yanıtlar da var. Ve söz yetkilide: 

1)

 

9 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz K.K., Çankaya’nın Yukarı Bahçelievler Mahallesi’ndeki “Semt Hali” için, “Metruk halde, acınacak bir durumda” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı, “Yenileme projesi kapsamında karar alınmış ve boşaltma işlemleri başlatılmıştır. Belediyemiz kiracısı olan bazı işletmeler yeni yapılacak projede yeni yer önerilmesine rağmen, anlaşmaya yanaşmamışlardır. Tahliye ile ilgili hukuki süreç devam ettiğinden, iş ve işlemler devam etmektedir” bilgisini paylaştı.

 

2)

 

23 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz Kudret Başçoban, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir kilogram kıyma ücreti olarak Başkent Kart’a 140 TL yükleme yapıyor ama şimdi kıymanın kilogramı 210 TL” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, “Yapılan araştırmalar sonucunda ocak ayından itibaren et desteği 200 TL’ye çıkarılmıştır” bilgisini paylaştı.

 

3)

 

23 OCAK 2023

Tarihi evler artık bir bir dökülüyor

* Okurumuz Kani Mutlu, trafikteki yoğunluğa dikkat çekerek, “Hoşdere, Silahtar ya da Türkocağı gibi caddelerde yeşil dalga uygulaması yapılsa, sorunlarda bir nebze azalma mümkün olur” demişti.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, “Hoşdere, Silahtar ve Türkocağı caddelerinde daha önce yeşil dalga uygulaması denenmiş, başarısız olmuştur” bilgisini paylaştı.

Yazarın Tüm Yazıları