‘Rent a car’cılara bir dokun bin ah işit!

Geçen pazartesi günü, “rent a car” işinde oynanan bir oyunu yazmıştım.

Haberin Devamı

Özeti şuydu:
Bir okurumuz, internetten “fiyatı uygun” diye araç kiraladığını...
Dönüş yolunda çalışmayan araç için kendisine 15 bin TL masraf çıkarıldığını...
Olayı araştırdığında da GPS ile otomobilin motorunun bloke edildiğini öğrendiğini aktarmıştı.

‘Rent a tuzak’ta GPS oyunu
Hürriyet Ankara’da, 13 Şubat Çarşamba günü “Rent a tuzak” manşeti vardı.

Hürriyet Ankara’nın birinci sayfasında “KİRALIK ARAÇTA GPS OYUNU” başlığıyla manşete çıkan yazım, aynı gün hurriyet.com.tr’de de kendine manşetlerde yer buldu.
Tabii, yankı yaptı.
Hafta boyu “rent a car”cılar, ileti yağmuruna tuttu.
*
Geçen pazartesi bir dokunup, bu pazartesi bin ah işittiğimiz “rent a car” sektöründe yaşananları, şimdi de esnafın gözünden aktarıyorum.
Ve.
Söz onlarda...
* Yavuz Selim ŞEN: “Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde trafikteki hatalar şahsidir. Ancak, ülkemizde ruhsat sahibi ve işletmeler olarak bizler tam sorumluyuz. Yani, alkollü ve ehliyetsiz kaza yapan müşterilerimizden dolayı ruhsat sahibi olarak sigorta şirketlerine kuruşu kuruşuna ödeme yapmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca, kan bedeli, manevi tazminatlar ve rüculardan dolayı da oto kiralama işi yapanlar mağdur ediliyor.”
* Cafer YÜCE: “Araçlarımızı kiraya verdiğimizde müşteri kırmızı ışıkta geçiyor, radara giriyor, paralı köprüden geçiyor... Araç sahibi olarak cezalar direkt bize yazılıyor. Manavı, tüpcüsü, sucusu, kasabı... İki-üç araç ile kaçak olarak bu işi yapanlar var. Asıl sıkıntıyı çıkaran bu şahıslar. Ve maalesef, bu işi merdiven altı yapan kişileri aramak, bulmak için uğraşan yok. Rent a car firmaları, bu durumdan kurtarılmalıdır.”

Haberin Devamı

YASALAR BİZİ KORUMUYOR

Çiğdem KOŞAN: “Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de karalarımız var. Ancak, bizim sorunlarımız ise 5-10 rent a car’cının ahlaksızlığından çok daha fazla. Yasalar bizi hiçbir şekilde korumuyor.
ŞÖYLE Kİ:
Beş yıl önce kiraladığım aracın sürücüsünün alkollü kazaya karışması sonucu 308 bin TL manevi tazminat davası ödemeye mahkûm oldum. Tek suçum, yaptığım meslek ve o aracın ruhsat sahibi olmak.
ŞÖYLE Kİ:
Vatandaşın arabası bozulur. Parça çok pahalıdır. Akıllı vatandaşımız kendi aracının aynısından üç gün kiralar. Sağlam parçayı rent a car aracından söktürüp, kendi aracına taktırır. Bizim sektörün hırsızı da bitmez.”

Haberin Devamı

* Çağatay ÇAKTI: “Araç kiralama firması ile sorun yaşayan müşterinin olayı bütün firmalara mal edilmemeli. Yapılan olayı haklı bulmuyorum. Yapan kişi ya da kişiler cezalarını elbette çekmeli.”
* Ali Erkan ÇETİN: “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de olumsuz durumlar ile karşılaşılmaktadır. Fakat, birkaç kendini bilmez firmanın yaptıkları tüm camiaya mal edilmemeli.”
* Sevgi AKÇA: “Mesleğimizdeki tüm sorunlar (alkollü müşterimizin yaptığı kaza, ehliyet sahibine verdiğimiz aracın ehliyetsiz birine teslimi gibi) gündeme getirilip, yasaya bağlanmalı.”

‘Rent a car’cılara bir dokun bin ah işit

SORU(YORUM)

BU TEHLİKEYİ ÇOCUKLARA TRAFİK DERSİ VEREN OKUL YÖNETİMİ DE Mİ GÖRMÜYOR?

Okurumuz Mehmet Gürer, bu fotoğrafı Eskişehir Yolu’nda çekmiş ve şöyle demiş:
“Servis araçları, emniyet şeridini işgal ediyor. Trafiği de tehlikeye sokuyorlar.
SORUYORUM:
* Bu tehlikeyi trafik polisleri görmüyor mu?
* Buradaki okulda çocuklara trafik dersi veren öğretmenler ve okul yönetimi de mi görmüyor?

Haberin Devamı

‘Rent a car’cılara bir dokun bin ah işit

DİYOR Kİ-1

BU YOL SAĞLAM GİREN ARACI BOZAR

Burası, Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi.
Okurumuz Erhan Kamış, diyor ki:
“Ekonomik sıkıntı yüzünden işler zaten düşük. Bir de yollarımız berbat durumunda olunca, gelen müşteri ‘sağlam araba bu asfaltta bozulur’ diye sitem ediyor. Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi esnafı olarak, yollarımızın asfaltlanmasını istiyoruz.”

‘Rent a car’cılara bir dokun bin ah işit

DİYOR Kİ-2

DEĞİL YÜRÜMEK ARABAYLA BİLE GEÇMİYORUZ

Burası, Yenimahalle Turgut Özal Mahallesi’ne bağlı 1946. ve 1954. sokaklar.
Okurumuz S.C., diyor ki:
“Sokakların durumu yaklaşık altı aydır böyle. Önce ASKİ su borularını yenileme çalışması yaptı. Ardından da sokak üzerindeki bir şantiye, inşaata su çekmek için kazı çalışması yaptı. Değil yürümek, arabayla bile geçmiyoruz çamura saplanmamak için.”

Haberin Devamı

‘Rent a car’cılara bir dokun bin ah işit

SU SIZIYOR SIZIYOR TAŞLARIN ARASINDAN

İsmi bende saklı (gizli kalmasını istemiş) okurumuz, Öveçler’den bildiriyor:
“Reşatbey İlkokulu’nun bahçesine örülen duvardan iki yılı aşkın süredir su sızıyor. Çankaya Belediyesi, daha önce önlem almaya çalıştı ama işe yaramadı. ASKİ’den ise yanıt alamıyoruz. Çankaya’nın göbeğinde bu manzarayla yaşamak utanç verici.”

Yazarın Tüm Yazıları