13 Ekim Apple etkinliğinde neler tanıtılacak?

13 Ekim Salı günü gerçekleşecek olan ve yeni iPhone modellerinin tanıtılacağı Apple etkinliğinin, son yılların en önemli Apple etkinliği olması bekleniyor.

Haberin Devamı

 Eylül ayında yeni Apple Watch ve iPad’lerin tanıtıldığı etkinlik gibi https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ergi-sener/apple-etkinliginin-ardindan-41612997, bu etkinlik de sanal olarak gerçekleştirilecek. Dünya’da akıllı telefon pazar payında, Huawei ve Samsung’un ardından 3. sıraya düşen ve son lansmanlarında, daha çok yeni dijital servislere ve aksesuarlara ağırlık veren Apple için bu etkinlik büyük anlam ifade ediyor.

 

Genellikle yeni iPhone modellerini Eylül ayında tanıtan Apple, bu sene bir sürpriz yaparak iPhone telefonlarını ayrı bir etkinlik ile alışkın olduğumuz tarihten yaklaşık bir ay sonra tanıtmayı tercih etti. Bu ertelemenin bir nedeninin Kovid-19 kaynaklı global tedarik zincirinde baş gösteren problemlerden kaynaklandığını düşünüyorum.

 

Haberin Devamı

Bu etkinliğin bir diğer özelliği de ilk 5G iPhone modellerinin tanıtılacak olması. Zaten, Apple’ın etkinliği “Hi Speed” (Yüksek Hız) olarak adlandırmasının ardında da bu yatıyor… IDC, Amerika’da bu yılın ilk yarısında 4,2 milyon 5G uyumlu akıllı telefon satıldığını belirtmişti ki, bu pazardaki satışın yaklaşık %7,5’ine tekabül ediyor. Yeni iPhone’lar ile birlikte, 5G cihazların pazar payının dikkate değer bir artış göstereceği de bir gerçek. Yıl sonuna kadar 5G destekli telefonların akıllı telefon satışlarının %20'sini oluşturacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte, yeni cihazlardaki 5G özelliği, başlangıçta tüketici deneyimini belirli bir ölçüde değiştirmeyecek. Akıllı telefon kullanıcıları ekran boyutu, daha iyi kamera özellikleri ve daha uzun pil ömrü gibi özelliklerdeki gelişmelere daha ilgililer. Bununla birlikte, pek çok ülkede 5G altyapısının henüz test için bile hazır olmaması, bu özelliğe yönelik büyük heyecana da sebep olmuyor.

 

Gelin, lansman öncesinde, yeni iPhone’larda ne olacağına geçmeden, eski iPhone lansmanlarını ve bu lansmanlarda tanıtılan iPhone’ların öne çıkan özelliklerini hatırlayalım. Apple’in 5G öncesi, ilk LTE destekli cihazı, 2012’de lanse edilen iPhone 5’di. 2014’de lanse edilen iPhone 6, ekran büyüklüğündeki artış ile en ses getiren modellerden biri oldu. Ayrıca, bu model ile iPhone’lar daha yuvarlak kenarlara kavuştu ve önceki modellere kıyasla iPhone’ların baskın tasarımında kayda değer bir değişim oldu.  Geçen yıl lanse edilen iPhone 11’lerin arkasındaki 3 kamera özelliği, beklenenden (en azından benim beklediğimden) çok daha büyük etki yarattı. Geçen yılki başarı, bu yıl için ayrı bir “challange” oluşturacak. Çünkü, artık akıllı telefon kullanıcılarının cihazlarını kullanma ortalaması üç ila dört yılı buluyor. Global olarak pandemi kaynaklı finansal problemler ve insanların tasarruf eğiliminde olması da Apple’ın aşması gereken zorluklardan biri olacak. Öte yandan, etkinliğin ardından, iPhone satışlarında %10 oranında bir artış olacağı öngörülüyor… Bernstein tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, iPhone kullanıcılarının % 18,5'inin (yaklaşık 180 milyon müşterinin) önümüzdeki 12 ay içinde telefonlarını değiştirmeyi planladığı tahmin ediliyor (iPhone kullanıcıları krizden daha az etkileniyor gibi…).

 

Haberin Devamı

13 Ekim Apple etkinliğinde neler tanıtılacak

 

Muhtemelen iPhone 12 olarak adlandırılacak olan yeni iPhone’ların dört model halinde piyasaya sunulması bekleniyor. Ekran büyüklükleri 5.4 inç ile 6.7 inç arası değişen, tümü 5G destekli dört yeni iPhone modelinin tanıtılacağı tahminlerde öne çıkıyor. Bu modeller: 5.4 inç iPhone 12 mini, 6.1 inç iPhone 12, 6.1 inç iPhone 12 Pro ve 6.7 inç iPhone Pro Max. 6,7 inçlik yeni iPhone 12 Pro Max, şu ana kadarki en büyük ekranlı iPhone olma özelliğine de sahip olacak. Öte yandan, Apple’ın iPhone 12’ler ile birlikte, iPhone 6’da olduğu gibi bir tasarım değişikliğine gideceği söylentisi de oldukça öne çıkıyor. Apple’ın, normale dönerek (back to basics), iPhone5’lerdeki gibi daha düz köşeli tasarıma geçmesi bekleniyor. Ayrıca, tüm yeni iPhone’larda OLED ekranlara geçiş yapılacağı da söyleniyor. OLED ekranın avantajları arasında, daha gerçek ve canlı renkler ve pil ömrünün iyileşmesini sayabiliriz.

Haberin Devamı

Daha gelişmiş iPhone 12 modellerinin 3 arka kameraya ve "artırılmış gerçeklik” uygulamalarını destekleyen 3 boyutlu özel bir sensöre sahip olması bekleniyor. Daha alt model iPhone 12’lerde ise 2 arka kamera olması bekleniyor.

 

Yeni kablosuz kulaklıkların AirPods Studio ismi ile tanıtılması çok büyük olasılık…

Apple’ın üçüncü parti kulaklık ve hoparlör satışını durdurma kararı, AirPods Studio’ya yönelik beklentinin artmasına yol açtı. Özellikle, pandemi kaynaklı video konferans uygulamalarının kullanımının artması kulaklıklara olan ihtiyacın ve talebin de büyük oranda artmasına neden oldu. Yeni AirPods Studio’ları ve barındıracağı özelliklerini ben de heyecan ile bekliyorum.

 

Haberin Devamı

AirTags’ler ile unutkanlığa son…

Bu etkinlikte AirTags olarak adlandırılan, Bluetooth Beacon destekli etiketlerin de lanse edilmesi bekleniyor. AirTags, cüzdan, anahtar gibi ürünlere yapıştırılarak, telefon ile bu ürünlerin takip edilmesini sağlayacak.

 

Yeni iPhone’lar ile entegre dijital servisler…

Etkinlikte iPhone müşterilerine yönelik yeni lanse edilen Apple servislerinin indirimli paketler ile sunulması da bekleniyor.

 

Bakalım Çarşamba günü bu tahminlerin ne kadarı doğru çıkacak? Apple etkinliğini hurriyet.com.tr için video analiz ile de değerlendireceğim…

Yazarın Tüm Yazıları