‘Türkiye satışta ama şirket alımları için dip beklenir’

SON dönemde yavaşlasa da yaşanan yüksek devalüasyon ve yetersiz büyüme nedeniyle kredilerde beklenen sıkıntı, reel kesimde konsolidasyon, yabancı sermayenin Türkiye’den şirket alımı yapıp yapmayacağı tartışmaya açıldı.

Haberin Devamı

Şahsen bölgemizdeki normalleşmeye bağlı olarak, bu ülkelere Batı sermayesinin girişinde Türk şirketlerinin kullanılacağını, o nedenle bizde yabancı sermaye alımlarının bir süre sonra başlayabileceğini düşünüyorum.

 

Konuya ekonomiye küresel hem şirketler bazında bakan, Avrupa Birliği (AB) tartışmaları için bu ay TÜSİAD’ın düzenlediği Paris Bosphorus Enstitüsü toplantıları için İstanbul’a gelen Euler Hermes Grubu Baş Ekonomisti Ludovic Subran’a bunu sordum. Toplantıda AB ile ilgili sert eleştirileri nedeniyle yeni tartışmalar açan Subran ile daha çok Türkiye ve bölgeyi konuştuk. Mülteci sorununun çözümü için atılan adımları “Türkiye ile AB arasında stres testi” olarak gören Subran, Türkiye’nin ekonomide ciddi adımlar attığını, orta sınıfın durumunu düzeltecek reformlar yaptığını, bir süre iyi büyüdüğünü ama son dönemde ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, orta dönemde Türkiye’nin önünün yine açık olacağını söyledi.

Haberin Devamı


Türkiye’nin en büyük hatalarından birinin Suriye’de yanlış politikalara girmek olduğunu kaydeden Subran, “Bugün kısa vadeye bakıldığında ekonomide iflaslar ve ödeme zorluklarının öne çıktığını, ödeme vadelerinin çok uzadığını görüyoruz” dedi. Alacak sigortası alanında çalıştıkları için bu alanı yakından izlediklerini kaydeden Ludovic Subran, Türkiye’de iş ortamında başlayan sıkıntının büyüdüğünü kaydetti. Orta vadede işlerin düzelebileceğini ama Türkiye’nin büyük bir ülkenin ihtiyacı olan yapısal reformları yerine getirmek durumunda olduğunu kaydeden Subran, “Orta vadede işlerin düzelmesi ile yine döviz girişi yaşanacağını ama politik çalışan şirketlerin orta vadede sıkıntı yaşayabileceğini” söyledi. Terör hareketlerinin cari açık sorununu büyütüp döviz girişini engelleyeceğini kaydeden Ludovic Subran özellikle ticari gelirlerde meydana gelen düşüşlere dikkat etmek gerekeceğinin altını çizdi.

 

Türkiye’de şirket alımları için yabancı sermayenin ne zaman geleceğini sorduğumda ise “Türkiye zaten satışta bir ülke. 3 yılda yüzde 40 devalüasyon yaşamış ülke doğal olarak varlıkları satışta olan bir ülkedir. Satışta bir ülke ama sermaye şirket alımları için varlık değerlerinde dibi görmek ister” dedi. Subran “politik gerilim sürdüğü müddetçe varlık değerlerinde daha da düşüş beklediğini” hükümet politikasının TL’nin değer kaybını belirleyeceğini kaydetti.

 

Haberin Devamı


SİGORTADA GERİYE DÖNÜK REGÜLASYONLAR SIKINTILI

 


Türkiye’nin Batı’nın bölgeye girişinde “tamamlayıcı rol” oynayabileceğini kaydeden Ludovic Subran, bunun hem Türkiye hem Batının lehine olacağını kaydetti. İran’ın altyapısını ve finans sektörünü dünyaya uyumlaştırmasında Türkiye’nin rol alabileceğini kaydeden Subran, Türkiye’de bu alanda çok iyi yetişmiş insangücü olduğunu, Batı’nın bunu kullanmaya başladığını söyledi.

 

Türkiye’nin kısa dönemde belirginliği artırıcı adımlar atabileceğini ifade eden Subran buna karşılık bazı regülasyonlarda geriye doğru atılan adımların yabancı sermayeyi çok tedirgin ettiğini kaydetti. Bu kapsamda trafik sigortasında yapılanları regülasyonlarda geriye adım olarak nitelendiren Subran, verilmiş sözlerden geriye dönüşün yol açabileceği sıkıntılar için, Cezayir’de geçmişteki temettü kararıyla yabancı sermayenin büyük kaçışını örnek gösterdi.

Haberin Devamı

Subran tüm ülkeler gibi Türkiye’nin de, “ince ip üzerinde geçiş yaşandığı” gerçeğini unutmadan hareket etmesi gerektiğini hatırlattı.

Yazarın Tüm Yazıları