Elçin Yahşi

Ekran karşısına kurulalım

14 Kasım 2020
Bu hafta eskisiyle yenisiyle pek çok ilginç yapım bizi bekliyor. İşte beyazcam meraklılarının ilgisini çekecek bir seçki...

LEZZETLER VE HAYATLAR

Beste Önkol

dsmartGO platformunun orijinal yapımı ‘Açık Mutfak’ isimli belgesel dizisini izliyor musunuz? Hem bilmediğimiz çeşitli lezzetler hem de sıkıştığımız hayattan bir başkasının mümkün olduğu konusunda ilham veren bir dizi. Bugüne kadar yayına giren bölümler şöyle: ‘Gölün Fısıltısı: Doğan Anapa’ bölümünde Sapanca Gölü kıyısındaki özel doğa sığınağının ve kurucularının hikâyesi anlatılıyor.

‘Vegan Mutfak: Melike Dirikoç’ veganizmin etik, çevresel ve sağlık temelli gerekçelerinin de açıklandığı bir bölüm. ‘Körfez Rüzgârı: Beste Önkol’ gazetecilikten aşçılığa uzanan bir Açık Mutfak öyküsü. ‘Derin Lezzetler: Deniz Kurt Görsev’de altı kez Atlantik Okyanusu’nu geçen deniz âşığı mega yat şefinden çok özel lezzetler var. ‘Toprağın Lezzeti: Su Ava’ akademisyenliği bırakıp Kuzey Ege’de kurulan yepyeni bir mutfağı ve sahibesini tanıtıyor. ‘Gümüşlük: Esra Şener’ bölümüyse Bodrum’un bir mandalina bahçesinin içinde gurme damaklar için sürprizler barındırıyor.

YENİ SEZON

Geniş bir hayran kitlesine ulaşan ‘This is Us’, beşinci sezonuyla ekrana döndü. Jack ve Rebecca’nın 80’lerdeki hayatına ve çocukları Kevin, Kate ve Randall’ın bugünkü yaşamlarına odaklanan dizinin pek çok ödülü var. Bu sezon pandemi dönemini de içerecek ve kısıtlanan hayatları ekrana yansıtacak.

Yazının Devamını Oku

Klasiklerden en yenilere haftanın öne çıkanları

7 Kasım 2020
Yeni başlayanlar, yeni sezonlar, tekrar tekrar izlenen klasikler... Bu hafta belgeselseverler de korku meraklıları da Yeşilçam’dan vazgeçemeyenler de aradığını bulacak.

ESKİ GÜZEL ZAMANLAR...

Modası hiç geçmeyen, her izlendiğinde insana ‘eski güzel zamanlar’ nostaljisi yaşatan Yeşilçam klasikleri iki özel liste halinde bu ay boyunca D-Smart’ta. ‘En güzel Kemal Sunal filmleri’ listesinde ‘Atla Gel Şaban’, ‘Kapıcılar Kralı’, ‘Sakar Şakir’, ‘Hanzo’, ‘Şark Bülbülü’, ‘Sahte Kabadayı’, ‘Korkusuz Korkak’, ‘Yedi Bela Hüsnü’, ‘Tarzan Rıfkı’, ‘Davacı’, ‘İbo ile Güllüşah’, ‘Şaşkın Damat’ var. ‘En iyi Yeşilçam filmleri’ listesindeyse ‘Çiçek Abbas’, ‘Züğürt Ağa’, ‘Namuslu’, ‘Şalvar Davası’, ‘Dolap Beygiri’, ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’, ‘Arım Balım Peteğim’, ‘Kurbağalar’, ‘Derman’, ‘Adak’, ‘Katırcılar’... (D - Smart)

GENÇLERİN KRİZLE SAVAŞI

‘Girls’ün Lena Dunham’ının hem yapımcı hem yönetmen olduğu ‘Industry’, HBO ve BBC ortak yapımı. Dunham dizinin haberini verdiği tweet’inde “‘Wolf of Wall Street’le ‘Melrose Place’in karışımını düşünün” demiş. Düşündüm, heyecanlandım doğrusu. 2008 ekonomik krizi sırasında uluslararası finans dünyasına adım atan yeni mezun gençlerin iş ve yaşam mücadeleleri... (10 Kasım’dan itibaren, beIN Connect)

KAHRAMANLARIN ÖYKÜSÜ

Yazının Devamını Oku

Ekranda böyle yaprak dökümü görülmedi, önemli karakterler dizilerine veda ediyor

31 Ekim 2020
‘Yasak Elma’ ve ‘Bir Zamanlar Çukurova’ dizilerinden bazı gedikli karakterlere veda ediyoruz artık. Bizlere uzun süredir ekrandan farklı duygular yaşatan bu kahramanlara teşekkür borçluyuz...

'Game of Thrones’un en çarpıcı yanlarından biri nefes nefese izlediğimiz karakterleri göz kırpmadan, hem de feci şekilde harcamasıydı. Bakmayın harcamak dediğime, bu hiçbir şeyin garantisinin olmaması izleyicinin de önemli kazançlarından biriydi. Bizde pek görülmüş değildir ana karakterlerin, hele de başrollerin vedası ama önümüzdeki haftalarda çok sayıda karakter ‘Yasak Elma’ya, biri de ‘Bir Zamanlar Çukurova’ya veda edecek. Üç sezondur iyi kötü beraber olduğumuz, sevdiğimiz-sevmediğimiz, belki bazılarını pek umursamadığımız karakterler bunlar. Öyle veya böyle, hepsine teşekkür borçluyuz; bizi epeyce bir süre dertlerimizden uzaklaştırıp kendi hayatlarına dahil ettikleri, üzdükleri, sevindirdikleri, hatta kızdırdıkları için...

YAMANLAR ÇİFTLİĞİ’NİN SULTANI HÜNKAR YAMAN (VAHİDE PERÇİN)

Adana’nın pek sevilen hanımağası, Fekeli’nin Yaman Hanım’ı. Tarzını da, klasını da hiç bozmadı, ‘Bir Zamanlar Çukurova’nın bütün kadınlarını zaman zaman etkisi altına alan makyaj dalgalarından asla etkilenmedi, klasik topuzundan vazgeçmedi. ‘Ailemizin itibarı’ diye diye evladının hem tahtını hem bahtını yaparken, akıl almaz kötülükler ettiği insanlarla tek tek arasını düzeltti son haftalarda. Hani derler ya ‘üzerine bir ölüm iyiliği geldi’ diye. Hünkar Hanım belki mutlulukla tanışamamış olarak gidecek ama arkasından ağlayanı ilk sezona göre çok daha fazla olacak.

KOSSKOCA HALİT ARGUN (TALAT BULUT)

Talat Bulut

Holding patronu, sosyetenin ‘elitlerinden’, feci bir koca ama onunla evlenmek için birbiriyle yarışan kadınlara göre mükemmel bir baba ve Boğaziçi yalılarında görüp göreceğimiz en kaba karakterlerden biri. Âşıkken, kızgınken, paralı ya da sefaletin dibindeyken istifini hiç bozmayan Halit’e de bir ‘ölüm iyiliği’ gelmişti. Ee, bu dünya kime kalmış ki ‘Yasak Elma’nın Halit Argun’una kalsın. Yeri dolmayacak.

Peki Vahide Perçin, Talat Bulut deyince aklınıza ‘Annem’ gelmedi mi? Orada kızlarını oynayan Duygu Yetiş’in canlandırdığı Elif de ‘Hercai’nin sezon finalinde hayata veda etmişti. Ne bahtsız aileymiş.

Vahide Perçin

Yazının Devamını Oku

Yeni ay, yeni dizilerle geliyor

24 Ekim 2020
Senaryolar yazılıyor; kostümler, dekorlar hazırlanıyor; setler harıl harıl çalışıyor; yeni diziler gümbür gümbür geliyor. İşte önümüzdeki ay ekranda olması beklenenler ve haklarında bildiklerimiz...

İyi Aile Babası (Komedi)

Adı konusunu da anlatan, Tayfun Güneyer’in senaryosunu yazdığı ‘İyi Aile Babası’nda Çağlar Çorumlu, Şebnem Bozoklu, Melek Baykal, Salih Kalyon, Timur Acar gibi usta oyuncuların yanı sıra ‘Zalim İstanbul’la yıldızı parlayan Bahar Şahin ve uzun süredir ekranda görmediğimiz Beste Bereket de var kadroda. (Kanal D)

Dizinin okuma provaları Beykoz Kundura Fabrikası'nda başladı.

Seni Çok Bekledim (Aşk)

Ailesinden uzak, tek başına bir hayat kurmuş Kadir (Özcan Deniz) ile babasız büyümüş ve kendi ayakları üzerinde durmuş fotoğrafçı Ayliz’in (İrem Helvacıoğlu) yıllarca birbirlerine teğet geçtikten sonra umulmadık bir anda iç içe geçen hayatları olacak ‘Seni Çok Bekledim’de. Kadroda ayrıca Mustafa Uğurlu, Yıldız Kültür, Caner Şahin, İlhan Şen, Türkü Turan, Durul Bazan, Ahmet Mekin var. (Star)

Bir Annenin Günahı (Drama)

Çocuğu için suç işlemek zorunda kalan bir annenin dramını ve bu gerçekle sınanacak iki gencin aşk hikâyesini anlatacak ‘Bir Annenin Günahı’. Filipinler’de reyting rekortmeni olan aynı adlı diziden uyarlama. Özge Özberk, Musa Uzunlar, Emre Kınay ve Simay Barlas gibi isimlerden oluşan gayet iddialı bir kadrosu var. (Kanal D)

Yazının Devamını Oku

Yeni hafta için çeşit çeşit öneri

10 Ekim 2020
Dizi, film, yemek programı, talk show... Her zevke ve ruh haline göre bir seçenek bulmak mümkün. Eski-yeni filmlerden ya da ‘izlemeden duramıyorum’ dedirten şovlardan birinin karşısına kurulabilirsiniz.

Pazar maratonu: Askerlikten sonra hayata tutunamayan ama hemen anlaşılmasa da aslında çok becerikli bir dedektif Dex Parios. Çizgi roman ‘Stumptown’ uyarlamasından beş bölüm birden. (Foxcrime, pazar, 14.30’dan itibaren)

Yeni dizi 1: ‘neXt’ yapay zekâ konusunda gelinen son noktaya ve teknolojinin hayatımızı nasıl ele geçirdiğini anlatan bir hikâyeye odaklanıyor. (FX, perşembe, 21.30)

Yeni dizi 2: ‘The Good Lord Bird’de 19’uncu yüzyılda köleliği kaldırmak için mücadele eden John Brown’ın (Ethan Hawke) yaşadıklarını izleyeceğiz. Kadroda Ethan Hawke ve Uma Thurman’ın kızları Maya Hawke da var. (beIN Connect)

Yeni bir festival filmi: ‘Gizli Bir Yaşam’ / ‘A Hidden Life’. Konu; 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi ideolojisi Avusturya’da hızla benimsenirken Hitler’e bağlılığı reddeden vicdani retçi Franz Jagerstatter’in vatana ihanet suçuyla idama mahkûm edilmesi. (MovieSmart Premium, cumartesi, 20.00)

Her zaman ele geçmez bu fırsat: ‘Batman’in 1966 tarihli orijinali! Gotham City’nin dört kötüsü Penguen, Joker, Riddler ve Kedi Kadın güçlerini birleştirir. Ancak karşılarında Batman ve Robin vardır. (MovieSmart Action, pazar 20.45)

‘Çekirdek etkili’ programlardan: ‘Federico’nun Güzellik Salonu’nda İtalyan kuaför Federico Lauri’nin sınırsız hayal gücüyle ortaya koyduğu, birbirinden çılgın ve yaratıcı saç modelleri bakalım bizdeki ‘Kuaförüm Sensin’in fantastik modellerinden öteye geçmeyi başarabilecek mi? (TLC, hafta içi her gün, 18.15)

Beslenme saati: Pratik ve lezzetli hem de her bütçeye uygun tariflerle günün yemeği. ‘Öykü Gürman ile Günün Yemeği’nde konuklar da olacak. Dizilerdeki performansını bekliyoruz kendisinden. (Show, hafta içi her gün, 11.30)

Beslenememe saati:

Yazının Devamını Oku

Haftanın beş programı

3 Ekim 2020
Kanal D’nin yeni dizisi ‘Sadakatsiz’, çok beğenilen ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’, iki program ve bir klasik film. İşte bu haftanın televizyon güzelleri...

‘ALDATILAN KADININ ÖFKESİ CEHENNEM ATEŞİNDEN BETERDİR’'Doctor Foster’ 2015’te BBC’de yayına hazırlanırken kimse ne kadar çok izleneceğini tahmin etmemişti. Evli, mutlu ve çocuklu bir doktor hanımın aldatıldığından şüphelenmesiyle başlayan dizi, önce böyle bir darbeyi ayrıcalıklı hayatının neresine koyacağını bilemeyen kadının ruhsal gelgitlerine, sonra da hızla tek kişilik bir intikam tugayına dönüşüne tanık olunan beş bölümde bitiverdi. Tadı o kadar damakta kaldı ki hemen bir ikinci sezon hazırlandı.

Senaryosu iki taptaze isme emanet edildi

Hatta şu sıralar, komşu kadın üzerinden ilerleyen bir spin-off dizisi, ‘Life’ yayına girdi BBC’de. Bu çarşamba ekranda yerini alacak olan ‘Sadakatsiz’in senaryosu, popüler kültür alanının önemli isimlerinden biri olan, şiirleri, metinleri oyunları çok izlenen, beğenilen Kemal Hamamcıoğlu’yla yine çok okunan bir Wattpad yazarı Dilara Pamuk’a emanet edilmiş.

Bu alanda taptaze iki yeni isim görmek çok güzel, süre olarak tamamı bizim iki bölümümüze denk gelen bir diziyi nasıl dönüştürecekleri de merak konusu.

‘Sadakatsiz’in başrollerinde Cansu Dere ve Caner Cindoruk var.

Cansu Dere ve Caner Cindoruk’un canlandırdığı çiftin evliliğine serbest dalış yapan karakteri Melis Sezen oynuyor. ‘Sadakatsiz’in, yani ‘Doctor Foster’ın yaklaşık 90 dakikalık 16 bölümden oluşan bir de Kore uyarlaması var: ‘The World of the Married’.

Dizinin sloganı da 17’nci yüzyıldan bu yana geçerliliğini koruyan bir ‘özlü söz’: “Aldatılan kadının öfkesi cehennem ateşinden beterdir.”  (Kanal D, çarşamba, 20.00)

İZLEYİCİSİNİ KAYBETMEDEN STANDARDINI KORUYOR

Yazının Devamını Oku

Herkese göre yeni bir program var bu hafta

26 Eylül 2020
Kahramanlık hikâyeleri, mimarlık söyleşileri, yeni hayatlar, yeni mutfaklar... Ekranlarda her ilgi alanına hitap edecek programlar başlıyor.

YEPYENİ EVLER: EMLAK AVCILARI TÜRKİYE

TLC kanalının en çok izlenen programlarından biri olan ‘Emlak Avcıları’nı bilirsiniz. Genelde çocuklu veya çocuksuz çiftler ev avına çıkar; emlakçıyı biraz yorduktan sonra bütçelerine ve zevklerine en uygun yeri seçer, mutlu olurlar. Ekran başında onları izleyenler de sanki kendileri yeni  eve geçiyormuşçasına mutlu olur. Tamamen insan hikâyelerine dayanan bu başarılı programın şimdi yerli versiyonu yayında. İlk etapta sekiz şehirde, sekiz eve ve sekiz yaşamöyküsüne tanık olacağız; büyük şehirden kaçıp Akdeniz’de sessiz bir limana sığınanlar, aşk peşinden İstanbul’a gidenler, düğün hazırlığı yapanlar…  Kapadokya’da çekilen ilk bölüm yayımlandı bile. Düğünlerine bir ay kala kiralık ev arayışına giren Esra ve Sabrican çiftinin hayali bahçeli, duşakabinli, iki salonlu, camlarına sineklik takılı bir evdi. Kira bütçeleri 1.500 liraydı, kirası 900 ve 1.300 lira arasında değişen üç ev gezdikten sonra en mantıklısında karar kıldılar ama Sabrican ikinci salonu kayınvalideye kaptırdı (gayet eğlenceli bu bölümü kanalın web sitesinden izlemek mümkün).Programda Türkiye’nin her yanından evleri görüyoruz ve pek çok insan hikâyesi izliyoruz.

Bu hafta izleyeceğimiz Kuşadası bölümündeyse mücevher tasarımcısı Yıldız ve Şeref çifti, iki çocuklarıyla birlikte deniz manzaralı ve bahçeli bir evde yaşamak için ‘emlak avı’na çıkıyor, 1.5 milyon lira da bütçeleri var. Avları mübarek olsun diyelim (ki oluyor) ama program böyle giderse insan ciddi ciddi “İstanbul’da ne işim var? Neden buradayım?” diye düşünmeye başlar, bu da aklınızda olsun. (TLC, pazartesi, 20.30)

MİMARLIK SÖYLEŞİLERİ: MİM

Mimar Nevzat Sayın, görkemli bir mekânda, santralistanbul Enerji Müzesi’nde, konuklarıyla birlikte ‘hep içinde olduğumuz ama neredeyse hiç konuşmadığımız mimarlıklar üzerine’ söyleşiler yapacak. İlk konuğu, mimarlığı yapmanın ve öğretmenin yanı sıra mimarlığın ne, mimarın kim olduğu hakkındaki konuşmaların da eleştirmeni olan Abdi Güzer idi.

Önümüzdeki hafta arka arkaya yayımladığı iki anı kitabıyla kendi tarihinin yanı sıra Türkiye mimarlığını da anlatan bir tarihçi, Doğan Tekeli var.

Daha sonra Buşra Al, Ömer Selçuk Baz, Arda İnceoğlu, Melike Altınışık ve Hakan Demirel söyleşileri de sırada. Yayımlanan bölümlere TRT İzle uygulamasından ulaşılabilecek.

(TRT2, perşembe, 20.00)Nevzat Sayın ve Buşra Al.

Yazının Devamını Oku

Yıldızları parlatan yanlarındaki oyunculardır, her starın ardında yetenekli bir genç vardır

19 Eylül 2020
Efendim, ekran starlarımızı seviyoruz, bağrımıza basıyoruz, onlar için ölüp bitiyoruz. Ama hepimiz aslında ortaya çıkan o çok fiyakalı işlerin arkasında kocaman bir ekip olduğunu, başrollerin en büyük destekçisinin yan roller olduğunu da biliyoruz değil mi? Ekip ne kadar iyiyse dizi de o kadar çok izleniyor, o iyilik hali izleyiciye geçiyor. Bu hafta dizilere ekstra güç katan oyuncularımıza baktık.

TAKIMIN EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİNDEN‘Aşk 101’de iyi aile kızı, sınıfın çalışkan öğrencisi olarak parlayan İpek Filiz Yazıcı bambaşka bir kimlikle ‘Yeni Hayat’ın Serkan Çayoğlu, Tayanç Ayaydın, Melisa Aslı Pamuk’tan oluşan esas takımının en büyük destekçilerinden. (Kanal D) 

USTASINA AYAK UYDURMAKLA KALMADI...

‘Baraj’da Burak Yörük, Feyyaz Duman gibi usta bir oyuncuya ayak uydurmakla kalmadı, resmen dizinin kadın oyuncularından da rol çaldı. İkisinin birlikte olduğu sahneler dizinin en ateşli diyeceğim, yanlış anlaşılacak, ‘yaşayan sahneleri’ diyeyim. (Fox)

‘TEK BİR ZAYIF HALKASI OLMAYAN DİZİ KADROSU’‘Hekimoğlu’nda Timuçin Esen, Ebru Özkan, Okan Yalabık gibi ustaların yanında, onlardan bir an bile geride kalmayan Aytaç Şaşmaz, Damla Colbay ve Kaan Yıldırım’la ‘tek bir zayıf halkası olmayan dizi kadrosu’ deyince akla ilk gelen örneği oluşturmuş olabilirler. (Kanal D)

ÖVMEYE DOYAMIYORUZ

Daha önce rol aldığı her dizide rolü ne olursa olsun kendisini övmeye doyamadığımız Dilara Aksüyek ‘Arıza’da da öne çıkacaktır. (Show)

ÖDÜLLERİ VERENLERİN BİR BİLDİĞİ VAR

Geçen yılın en başarılı filmlerinden ‘Kızkardeşler’le 38’inci İstanbul Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü diğer iki kız kardeşle paylaşan

Yazının Devamını Oku