Sistite karşı doğal öneriler

Havuz ve deniz sezonu başlarken kadınlarda artış gösteren sorunların başında sistit geliyor. Hayatı zorlaştıran, tatili zehir eden bu rahatsızlıktan korunmak için yapabileceklerinizi ve yiyebileceklerinizi anlatalım...

Haberin Devamı

İdrar yollarının iltihaplanması anlamına gelen sistit, özellikle kadınların yaşadığı başlıca sağlık sorunlarından biri. Yanma, batma, idrar yaparken ağrıyla karakterize olan bu sorun, özellikle yazın artmaya başlıyor. Çünkü havuz ve deniz sezonunda mayonun nemli kalması veya girdiğimiz suyun
yeterince temiz olmaması sistite yol açabiliyor.

Peki, sistitten korunmak mümkün mü? Günümüzde birçok kadının karşılaştığı bir sorun olmasına rağmen aslında günlük hayatınızda yapacağınız küçük değişikliklerle büyük farklar yaratabilirsiniz. Özellikle genital bölgenin nemli kalmasını engellemek, cinsel ilişkiden sonra idrara çıkmak; çok dar, naylon içerikli pantolon ve iç çamaşırlarından kaçınmak; tuvalete çıktıktan sonra temizliği önden arkaya doğru yapmak ve genital bölgede deodorant gibi koku verici kimyasallar kullanmamak hayatınızı çok kolaylaştırabilir. Bu önerilerin dışında doğal destekler de sistitten korunma konusunda
etkili olabilir.
Sistite karşı doğal öneriler
Dost bakterilerden yararlanın

Haberin Devamı

İdrar yollarında iltihaplanma oluşturan bakterilerin başında ‘Escherichia coli’ (E. coli) bakterisi geliyor. Onu tehlikeli kılan özelliklerinin en önemlisi, mesane duvarına yapışması ve hızlı kolonize olabilmesi. Yukarıda saydığımız etkenler sebebiyle artabilen bu bakteri aslında her zaman bizim floramızda bulunan fakat sağlıklı bir bedende hastalık yapabilme yeteneği olmayan bakterilerden biri. Çünkü bizi koruyan probiyotik bakterilerimiz bağışıklığımızı destekliyor ve bunların hastalık yapmasını engelliyor. Ancak iyi bakterilerimiz azaldığında E. coli’nin çoğalması için gerekli ortam oluşuyor. Bu yüzden yararlı bakterilerimize iyi bakmalı ve onların çoğalmasını sağlamalıyız. Buna beslenme düzenimize dikkat ederek başarabiliriz. Nasıl mı? Kefir, turşu, kombucha gibi probiyotik ve prebiyotik yiyecek ve içecekleri beslenme rutinimize dahil ederek… Ayrıca araştırmalar gösteriyor ki vajinal floranın çoğunluğunu ‘Lactobacillus’ bakterileri oluşturuyor. Laktik asit olarak da tanımlayabileceğimiz bu bakteriler, vajinal floranın PH’ında yaşamaya uyumlu. Dolayısıyla sistitten korunmak için doktorunuza ve eczacınıza danışarak Lactobacillus içerikli probiyotik takviyelerinden yararlanabilirsiniz.   

Haberin Devamı

Turna yemişinin gücü

Literatürde bu konuda olumlu etkileri görülen bir bitki de mevcut. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ‘Cranberry’ olarak da bilinen, Türkçesi ise turna yemişi olan bu meyve, proantosiyanidin’ içeriğiyle ‘E. coli bakterisinin mesane duvarına yapışmasını ve burada çoğalmasını engelliyor. Kayganlaştırıcı özellik gösterdiği için bakteriler tutunamadan vücuttan atılıyor.
Sistite karşı doğal öneriler
Turna yemişinin diğer bir özelliğiyse ‘benzoik asit’ içermesi. Bu molekül de genital bölge PH’ının dengeli kalmasını sağlıyor ve idrarda bulunan bir molekül olan ‘glisin’le birleşerek idrar PH’ını düşürüyor. Böylece bakteriyi etkisiz kılıyor. Turna yemişi ekstrelerini eczanelerde bulmanız mümkün.

Haberin Devamı

Kalkan görevi gören nioli yağı

Sistit bir hastalık yapıcı mikroorganizmanın çoğalmasıyla oluştuğuna göre korunmak için başvurabileceğimiz bir diğer doğal yöntem de antimikrobiyal olduğunu bildiğimiz uçucu yağlar. Bu noktada özellikle çay ağacı yağı familyasıyla yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma mevcut. Bu familyanın üyelerinde bulunan 1.8-sineol gibi moleküllerin etkinliği çalışmalarda incelenmiş. Nioli yağı dediğimiz ‘Melaleuca viridiflora’ bitkisinin uçucu yağı da 1.8-sineol içeriyor. Bu da nioli yağının idrar yolları enfeksiyonlarına yol açan patojenlere karşı doğal bir kalkan olarak değerlendirilmesini sağlıyor.
Nasıl mı kullanılıyor? Her sabah temiz iç çamaşırınıza bir damla nioli uçucu yağı damlatabilirsiniz.

Haberin Devamı

Unutmayın ki her ne kadar doğal önerilerden bahsediyor olsak da doktorunuza ve eczacınıza danışmadan hiçbir ürünü kullanmamalısınız. Her ürün ve etkisi kişiden kişiye değişiyor ve halihazırda aldığınız bir medikal tedaviyle beklenmedik etkiler oluşturabiliyor. 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları