2023’e sağlıklı bir başlangıç için...

Yılbaşı gecesinin hemen ertesi günü nasıl beslenmeliyiz? Akşamdan kalmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 2023’e sağlıkla girmek ve senenin ilk anlarında kendimizi iyi hissetmek için Dr. Ayça Kaya ile birlikte bir beslenme reçetesi hazırladık. Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlayabiliriz.

Haberin Devamı

Yeni umutlarla yepyeni bir yıla girmeye hazırlanıyoruz. Bazılarımız evlerimizde, bazılarımız davetlerde eğlenceli bir gece geçirecek. Bu eğlenceye muhtemelen alkol de eşlik edecek. Elbette bir eczacı ve doktor olarak yılbaşı gecesi alkol alacak kişilerin bunu iki kadehle sınırlandırmalarını öneriyoruz. Zira yüksek alkol tüketimine bağlı olarak ertesi gün baş ağrısıyla uyanmak, mide sorunları yaşamak, halsiz ve yorgun hissetmek olası...
2023’e sağlıklı  bir başlangıç için...
‘Akşamdan kalmak’ istemiyorsanız öncelikle bir gece önceden rakı gibi alkol oranı yüksek içkiler yerine beyaz veya kırmızı şarap gibi alkol oranı daha düşük olanları tercih edebilirsiniz. Alınan her bir kadeh için ekstra iki bardak su içilmesi gerekiyor ki ertesi gün yaşanabilecek olumsuz etkiler en aza insin. Ayrıca tansiyon, böbrek yetmezliği veya kalp rahatsızlığı olmayan kişiler bir bardak maden suyu da içebilirler.

Haberin Devamı

Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlamak 2023’ü iyi karşılamak için harika bir fikir olacak. Sabah güne yulaf, yoğurt ve meyveyle başlayabilirsiniz. İki kaşık yulaf, bir kâse yoğurt ve bir meyve bugün için ideal bir tercih olacaktır. Kahvaltıdan 1-2 saat sonra 8-10 bin adımlık bir yürüyüş, kendinize gelmenizi sağlayabilir.

Detoks çorbası etkili

Ertesi gün yardımınıza koşacak önerimiz detoks çorbası...
3-4 parça balkabağı, 1 tane sakız kabağı, bir miktar kereviz sapı ve 1 çay bardağı kadar kırmızı mercimeği haşlayıp blender’dan geçirerek bu çorbayı hazırlayabilirsiniz. Çorbanıza damak zevkinize göre bir 1 su bardağı süt, karabiber, tarçın veya zencefil de koyabilirsiniz. Öğlen bu çorbadan büyük bir kâse içebilirsiniz. Yanına da bir salata veya yoğurt ekleyebilirsiniz. İsterseniz salata üzerine 1 haş-
lanmış yumurta veya biraz ton balığı koyarak o öğünü de dengeli bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Öğleden sonra çok acıkmadıysanız 1 fincan sütlü kahve veya meyveli yoğurt tercih edebilirsiniz. Mesela bir kâse yoğurt içine ayva, kivi veya elma rendeleyebiliriz. Ayrıca buna ek olarak bir avuç leblebi yiyebiliriz.

Haberin Devamı

Akşam büyük bir kâse ertesi gün çorbası, meyve ve yoğurtla yeni yılın ilk gününü hafif bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Gün içinde limonlu yeşil çay içebilirsiniz. 8-10 bardak su içmeyi de kesinlikle ihmal etmeyin.
2023’e sağlıklı  bir başlangıç için...


Akşam için öneriler...
Yılbaşı sofrasında karbonhidrat ağırlıklı bir menü yerine sebze ve meyvelere yönelmek yıla iyi bir başlangıç için daha doğru bir karar olacaktır. Doygunluk adına yılbaşı sofrasının olmazsa olmazları kesinlikle mezeler. Ama mayonezliler yerine yoğurtluları tercih etmek, alkolle vücudunuza alacağınız kaloriyi dengelemenize yardımcı olabilir. Bol yeşillikli salatalar da hem hafif hem de doyurucu olması açısından tercih edilebilir. Keza tatlı olarak hamurlu, şekerli, şerbetliler yerine hafif tatlıları menümüze dahil edebiliriz. Yılbaşı sofrasından kalkıp midesinde hazımsızlık hissedenler sindirimi kolaylaştıran rezeneye
(1 yemek kaşığı yeterli olur) 1 tatlı kaşığı tane kimyon, 1 çay kaşığı anason ve yarım limon ekleyerek bir bitki çayı hazırlayabilirler. Bunu yavaş yavaş içmeleri midelerini rahatlatmalarına yardımcı olacaktır.

Bu yılki hedeflerimiz...

Haberin Devamı

Yeni bir araştırma günde 10 bin adım atanların ortalama 2 yıl daha uzun ve sağlıklı yaşadığını gösteriyor. Bu yıl başlayacağımız 8-10 bin adımlık yürüyüşlerimizi bir alışkanlık haline getirebiliriz.

2023’e dair yeni kararlarımızdan biri de mutfak reformu olsun. Bu yıl işlenmiş et ürünleri yemeyelim. Kullandığımız tuz miktarını azaltalım. Yağları göz kararı değil, yemek kaşığıyla koyalım. 1 kilo sebze yemeğine 2 yemek kaşığından fazla yağ kullanmayalım. Şekerli içeceklerden uzak duralım. Dışarıdan daha az yemek sipariş edelim ve menülerimizi evde kendimiz hazırlayalım.

Yazarın Tüm Yazıları