Ömer M. Koç dünyada ilk 100 isim arasında

PARİS’TEKİ Uluslararası Sanat Fuarı FIAC’da sanat dünyasının en önemli 100 kişisi açıklandı. Bu yıl ilk kez Türkiye’den Ömer M. Koç da listeye girdi.

Haberin Devamı


Yakın zamanda Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan, orijinal mektuplardan oluşan Bâkî Muhabbet kitabı da yayımlandı.

 

Kitapta özel tasniflenmiş birbirinden önemli (eski-yeni yazı) mektupların tıpkıbasımlarının yan sayfasında da yeni yazıyla kitaba aktarılmış halleri bulunuyor. O kitap hakkında ayrıntılı yazımı ileride okuyacaksınız. İngiliz Art Review dergisinde açıklanan listede birinci sırada Londra Serpentine Galerisi (Serpentine Gallery) Direktörü Hans Urich Obrist, ikinci sırada ise Documenta Fuarı’nın küratörü Adam Szymczyk var. Seçkin, uluslararası bir listede Türkiye’den bir ismin yer alması önemli bir gelişme.

 

FRANKFURT’TA ANTİK KİTAPLAR

 

Haberin Devamı

SÖZE koleksiyonculardan girmişken, bu sene Frankfurt Kitap Fuarı’nın her sene olduğu gibi, ilgi gören salonlarından biri de Antika Kitaplar alanıydı. Dünyanın her yerinden nadir eserler burada yer alıyor. Ziyaretçilerin söylediğine göre bu yıl Antika Kitap satıcıları azalmış. Geçen yıl 100 katılımcı varken bu sayı 35’e düşmüş. En büyük ilgiyi Viyanalı antika kitaplar satıcısı Andreas Moser’in standı görmüş. Bunun da sebebi, 1973 yılında ölen Ingeborg Bachmann’ın elyazıları, kitapları, dotora tezi için yazdığı hazırlık notları ve filozof Martin Heidegger ile yazışmalarından oluşan koleksiyon. Moser, Bachmann’ın yeğeni. Yazarın belgelerinin bir bölümü miras olarak ona kalmış. Moser, özel bir şahsa değil de bir müze, vakıf veya kuruma satmayı arzuladığını belirttiği 1200 sayfalık edebiyat mirası için 400 bin Euro talep ediyor.

 

TÜRK STANDI

 

DAHA evvelki yazımda da (20.10.2016 Hürriyet) sözünü ettiğim gibi Türk Standı “Türkiye... Okuyanların Ülkesi...” mottosuyla hazırlanmıştı. Böyle önemli, uluslararası fuarlarda Türk edebiyatının tanıtılması fırsatını doğru kullanmalıyız. Gerek başka yollarla gerek TEDA aracılığıyla başka dillerde yayınlanmış kitapların, başta Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk olmak üzere ayrı bir bölümde sergilenmesini ve öne çıkarılmasını öneriyorum. Geçen yılların birinde, bütün çevrilen kitaplar sergilenmişti. Yoksa kahveli, baklavalı stand günlerine geri döneriz...

 

Haberin Devamı

‘SOFİE’ 25 YAŞINDA

 

FRANKFURT Kitap Fuarı kapsamında bu sene, Norveçli yazar Jostein Gaarder’in kaleme aldığı ‘Sofie’nin Dünyası’ kitabının yayımlanışının 25. yılı kutlandı. Bugüne kadar 64 dile çevrilen kitap, 1995 yılında dünyada en çok satılan roman olmuştu. Diğer ülke yayıncılarıyla beraber Türkiye’den de Pan Yayıncılık’ın davetli olduğu, Steigenberger Frankfurter Hof’ta düzenlenen kokteylde önce yayınevi sorumlusu bir konuşma yaptı. Kitabın dünyada 45 milyonun üstünde bir satış rakamına ulaşmasından duydukları gururu dile getirdi. Ardından kitabın editörü Mia Bull-Gundersen yaptığı konuşmada bunun “bir mucize” olduğunu belirterek söze girdi ve “Hiçbirimiz hayal bile edememiştik” diye itirafta bulundu. Daha sonra söz alan Jostein Gaarder ise yıllardır kahramanı ‘Sofie’ ile ilgili “neden bir kız çocuğu” olduğu sorusunu cevaplarken önemli noktaların altını çizerek: “Sofie bilgelik demektir, Sofie eski Yunan’da da dişi bir kavramdır. Eski çağlardan beri bilgi ve bilgelik kadına aittir. Kadınlar dünyayı anlamaya çalışırlar. Oysa erkekler anlaşılmak isterler” dedi.

 

* * *

 

Haberin Devamı

FRANKFURT KİTAP FUARI, gelecek yıl kapılarını açmak üzere bu yıl kapattı. Gelecek yılı şimdiden iple çekiyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları