Arkadaşım Tanyeri’nin anısına

Türk edebiyatına hizmet etmiş, öğrenci yetiştirmiş, bilgisiyle bugüne de kalıcı çalışmalar bırakmış insanların anısına mutlaka kitaplar hazırlamalıyız.

Haberin Devamı

Onları unutulmaz kılmalıyız. Bu değişmez gerekçeyle hazırlanan bir kitabı tanımalısınız. Hatice Aynur-Hanife Koncu-Fatma M. Şen’in hazırladığı ‘M. Ali Tanyeri’nin Anısına - Makaleler’ bir vefa borcunun ürünü.

 

Ali Tanyeri, benim hem çocukluk hem de okul arkadaşımdı. Okulu bitirdikten sonra da dostluğumuz devam etti. Önsöz, kitabın hazırlanışı ve içeriği konusunda bilgi veriyor: “Mehmet Ali Tanyeri Hoca’nın 9 Haziran 2013 tarihinde aynen yaşadığı gibi sessiz sedasız bu dünyadan ayrılışı üzerine kendisi için bir hatıra kitabı hazırlamayı, böylece sevgili hocamızın da ‘unutulanlar’ kervanına karışmasını bir nebze olsun geciktirmeyi arzu ettik.


Hatıra kitabına girecek yazıların hocanın bizatihi kısa veya uzun süre çevresinde bulunmuş dostları, arkadaşları ve öğrencilerinin kaleminden çıkmasının -prensiplerini her şeyin önüne koyan Hoca’ya- daha uygun düşeceğine karar verdik.”

Haberin Devamı


Bu gerekçeye katılmamak mümkün değil.


Kitabın başlarında, kitabı hazırlayan adların ‘Anılarımızdaki M. Ali Tanyeri’yle hasbıhâl’ adlı yazısı yer alıyor. Hasbıhâl, beni yıllar ötesine götürdü, anılarımı tazeledi, hatta hüzünlendim.


Mustafa S. Kaçalin’in Mehmet Ali Tanyeri (1934 - 9 Haziran 2013 Pazar) kısa biyografisi, bilmeyenler, tanımayanlar için bir kaynak.


Eserleri sayfasının ardından, benim ‘Hâlâ Ali’ler kaldı mı?’ yazım, Hilmi Yavuz’un ‘M. Ali Tanyeri, hatıralar’ yazısı, Ayşe Sarısayın’ın “Kim atar kemendi kalkar divandan...” başlıklı yazısı geliyor. Üçümüz de Ali’yi çok yakından tanırdık. Ayrıca Abdullah Uçman, Ahmet Atilla Şentürk, Ali Emre Özyıldırım, Fatma Meliha Şen, Hanife Koncu, Hatice Aynur, M. Fatih Köksal, Murat A. Karavelioğlu, Müjgân Çakır, Ömer Zülfe, Rahim Tarım, Walter G.Andrews-Mehmet Kalpaklı gibi edebiyatçıların yazıları yer alıyor.
Kitabın sonunda da ‘kaynakça’ bulunuyor.


Yazarın, divan edebiyatı üzerine çalışmaları, divan edebiyatının doğru okunmasını, doğru öğrenilmesini sağlayan yazıları, eski edebiyat ile ilgilenen herkesin her zaman yararlanacağı kaynaklardır. Bir edebiyat bilim insanının, eski arkadaşımın anısına bu kitabı hazırlayanlara teşekkür borçluyuz.

 

 

Haberin Devamı

Arkadaşım Tanyeri’nin anısına


M. Ali Tanyeri’nin Anısına-Makaleler
Hatice Aynur-Hanife Koncu-Fatma M. Şen
Ülke Armağan Yayınları

 

Yazarın Tüm Yazıları