Paylaş
Yemeklerin yanında sunulan soslar bazen hafife alınır ama bana sorarsanız masanın en akılda kalan ve bazı yemekleri unutulmaz kılan yıldızları arasındadır. Evde misafir ağırlarken fırında ya da derin yağda kızarmış atıştırmalıklarım çok oluyor. Böyle kaçamak akşamlarında lezzetli dip soslar atıştırmalıkları bir üst seviyeye taşıyan sihirli dokunuşlar haline geliyor. Bitki temelli sofrayı renklendirip çeşitlendirmek için de oldukça işe yarıyor. Basit malzemelerle hazırlanan bu lezzetler, sadece veganlara değil, herkese hitap edebilecek çeşitlilikte. Dip sosların tatları kadar renkleri de beni fethediyor. Klasik tarifleri bile hazırlarken içine hardal, pancar, ıspanak, fesleğen, havuç veya zerdeçal gibi renkli baharatı katarak göze de hitap eden çeşitler yaratmayı seviyorum.
Vegan mayonez için hazır alabileceğiniz ürün çeşitliliği giderek artsa da, evde yapması şaşırtıcı derecede kolay. Ben burger ve
sandviçleriniz için de severek kullanabileceğiniz bir mayonez tarifimi de paylaşıyorum. Renkleri ve tatlarıyla göz kamaştıran, her biri birbirinden yaratıcı ve lezzetli dört farklı vegan dip sos reçetesi hazırladım. Bu sosları mısır cipsi, patates cipsi, sebze çubukları veya kızarmış avokado gibi vegan atıştırmalıklar eşliğinde sunabilirsiniz. Her sosun kendi içinde benzersiz bir tadı var. Vegan dostlarınızın yemeklerinin yanı sıra atıştırmalıklarını da zenginleştirecektirler.
Taze sebzelerin doğal tatlarını ön plana çıkaran, baharatın ve otların lezzet uyumunu mükemmel bir şekilde sergileyen bu soslarla damakları fethedeceğinize eminim. Üstelik her biri paket ürünlerden daha sağlıklı, yağ oranı düşük ve besin değeri yüksek seçenekler...
Vegan mayonez
NE LAZIM?
◊ 1/2 su bardağı soya sütü
(oda sıcaklığında)
◊ 1 su bardağı bitkisel yağ
(kanola ya da ayçiçeğiyağı olabilir)
◊ 2 çay kaşığı elma sirkesi veya limon suyu
◊ 1 çay kaşığı dijon hardal
◊ 1,5 çay kaşığı tuz
◊ 1/2 çay kaşığı çekilmiş karabiber
(tercihe bağlı)
NASIL YAPARIM?
◊ Blender’da soya sütü, elma sirkesi, hardal ve biraz tuzu 20-30 saniye çekin. Yavaş yavaş yağı akıtarak eklemeye başlayın. Kıvamı istediğiniz gibi olduktan sonra çekmeyi durdurun.
◊ Vegan mayonezi bir kavanoza
aktarın ve kullanmadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin.u
Acı mango
NE LAZIM?
◊ 1 olgun avokado
◊ 1/2 mango
◊ 1 yeşil çili veya jalapeno biberi
◊ 2 yemek kaşığı kırmızı soğan
◊ Taze kişniş
◊ 1 tatlı kaşığı limon suyu
◊ Tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ 1 olgun avokadoyu ezin. Yarım mangoyu küp küp doğrayın. İnce doğranmış yeşil çili biberi, doğranmış kırmızı soğanı, taze kişnişi, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyin.
◊ Tüm malzemeleri karıştırarak servis edin.
Vegan ezme
NE LAZIM?
◊ 1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1/2 su bardağı ceviz
◊ 2 köz biber (dilimlenmiş)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı ◊ 1 diş sarımsak
◊ 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
◊ 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
◊ Tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Cevizleri mutfak robotunda iyice çekin. İçine ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, köz biber, biber ve domates salçası ekleyin. Pul biber, tuz ve karabiberle karıştırın.
◊ Buzdolabında 2 hafta koruyabilirsiniz.
Kırmızı mercimekli humus
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
◊ 3 yemek kaşığı tahin
◊ 2 diş sarımsak
◊ 1 limonun suyu
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı ◊ 1 çay kaşığı kimyon ◊ Tuz ve pul biber
NASIL YAPARIM?
◊ Haşlanmış mercimekleri rondo’ya alın. Üzerine ezilmiş sarımsak, tahin, limon suyu ve zeytinyağı ekleyin. Kimyon, tuz ve pul biberle tatlandırın.
◊ Pürüzsüz olana kadar karıştırın. Servis öncesi zeytinyağı ve pul biberle süsleyebilirsiniz.
Yeşil ceviz sosu
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı taze ıspanak yaprağı
◊ 1/2 su bardağı ceviz (kavrulmuş)
◊ 1/4 su bardağı su
◊ 2 yemek kaşığı besin mayası
◊ 1 yemek kaşığı limon suyu
◊ 1 diş sarımsak
◊ Tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Ispanak yapraklarını, ceviz, su, besin mayası, limon suyu ve sarımsağı blender’a alın. Pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
Avokadolu yeşil salsa
NE LAZIM?
◊ 2 olgun avokado
◊ 1 demet taze kişniş
◊ 2 taze yeşil biber (jalapeno veya serrano)
◊ 1 orta boy soğan
◊ 2 yemek kaşığı limon suyu
◊ Tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Avokadoları ve soğanı küp küp doğrayın. ◊ Yeşil biberlerin tohumlarını çıkarıp ince ince doğrayın.
◊ Tüm malzemeleri hafifçe ezerek karıştırın. Limon suyu, tuz ve karabiberle tatlandırın.
◊ Dolapta 1 saat dinlendirin ve servis yapın.
Zencefil ve havuçlu dip sos
NE LAZIM?
◊ 2 orta boy havuç
◊ 1 çay kaşığı taze zencefil
◊ 2 yemek kaşığı tahin
◊ 1 yemek kaşığı elma sirkesi
◊ 1 tutam tarçın
◊ Tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Havucu 15 dakika haşlayın ve püre haline getirin. Rendelenmiş zencefil, tahin, elma sirkesi, tuz, karabiber ve tarçın ekleyip karıştırın. Tatlılığını dengelemek için dilerseniz 1 çay kaşığı kadar acı sos da ilave edebilirsiniz.
◊ Tüm malzemeleri karıştırıp pürüzsüz bir dip elde edene kadar blender’dan geçirin.
Hardallı dip sos
NE LAZIM?
◊ 1/2 su bardağı vegan mayonez ◊ 2 yemek kaşığı dijon hardal ◊ 1 yemek kaşığı elma sirkesi
◊ 1 yemek kaşığı agave veya akçaağaç şurubu
◊ 1 çay kaşığı sarımsak tozu
◊ 1’er çay kaşığı tuz ve taze çekilmiş karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Vegan mayonez, dijon hardalı, elma sirkesi ve agave şurubunu bir kapta iyice karıştırın. Sarımsak tozu, tuz ve karabiberi ekleyip çırpın.
◊ Buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
Paylaş