Limonu sevmek için neden çok!

Her daim elimin altında olmasını istediğim ürünlerden biri limon. Tatlılardan bitkisel et yapımına, içeceklerden reçele o kadar çok tarifimde kullanıyorum ki... Özellikle vegan tantuni ve şnitzeli limon sıkmadan yemeyi düşünemiyorum bile!

Haberin Devamı

Ekimizin iki hafta önceki sayısında kapak konumuz limondu. O yazıyı okuyunca gözümde anılar canlandı. Limonita Vegan Kasap’ı açtığımız günden beri “Neden içinde vegan geçen bir isim yerine limonlu bir isim tercih ettiniz” diye çok soruluyor. Bunun nedeni, annemin limonata diyecekken limonita demesi ve benim bu kelimeye âşık olmamdandı.

 

Bu tatlı dil sürçmesi bir yana, cheesecake’ten keke, kurabiyeden tarta mutfağımda hemen her üründe bir limon dokunuşu her zaman vardır. Limonata yaz-kış sık yaptığım bir içecek... Bitkisel et yaparken de pirinç pişirirken de elim yine limona gidiyor. Bitkisel tantuni ve şnitzel, Limonita’da en sık pişirdiğimiz yemeklerden... Bunları birkaç damla limon sıkarak yemenin keyfi de
bambaşka! Atıksız yaşamanın her geçen gün daha da önemli olduğu bu dönemde, limon kabuklarını rendelemeyi ve bu kabukları dondurmayı da ihmal etmiyorum, dilediğim zaman çıkarıp kullanıyorum.

Haberin Devamı

Biraz da tariflerden konuşalım... Seçim yapmakta zorlandım ama limon kreması dolgulu tartı anlatmaya karar verdim. Çünkü bu tartta kullandığım limon kremasını cheesecake sosu yapabilir veya keklerin yanında servis edebilirsiniz. Didim VegFest’te tanıştığım iki değerli şeften de iki harika tarif aldım. Şef Emre İdrisoğlu’nun scone tarifinin tatlı versiyonunu paylaşıyorum. Bu tarifi toz şekeri çıkarıp aynı oranda tuz ve 1 yemek kaşığı kadar biberiye ilave ederek tuzlu hale de getirebilirsiniz.

BURSA GASTRONOMİ DERNEĞİ BAŞKANI EMRE İDRİSOĞLU’NUN TARİFİ

 

LİMONLU SCONE

Limonu sevmek için neden çok

(4-5 kişilik)

NE LAZIM?

2 su bardağı organik yulaf unu

1/3 su bardağı toz şeker

100 ml fındık sütü

3 yemek kaşığı tahin

1.5 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu

4 yemek kaşığı ılık su

1/2 limonun suyu

1 yemek kaşığı elma sirkesi

1 limon kabuğunun rendesi

1 yemek kaşığı sıvıyağ

Haberin Devamı

1.5 paket kabartma tozu

1/2 çay kaşığı deniz tuzu

Üzerine sürmek için;

2 yemek kaşığı bitkisel süt

1 çay kaşığı pekmez (tercihe bağlı)

NASIL YAPARIM?

Fırını 180 dereceye getirin. Fındık sütü ve sirkeyi karıştırıp bir kenarda bekletin.

Keten tohumuna 4 yemek kaşığı su koyup 10 dakika beklemeye alın.

Limon suyu, limon kabuğu, tahin ve sıvıyağı karıştırın, beklemiş keten tohumunu da ekleyin. Üzerine fındık sütlü karışımını ilave edin.

Başka bir kapta yulaf unu, kabartma tozu, şeker ve tuzu koyup karıştırın.

Tüm sulu malzemeleri de ekleyip bir hamur haline getirin. Üçgen benzeri şekiller vererek kurabiyeleri yağlı kâğıda dizin.

Üzerine de bitkisel süt ve pekmezle yaptığınız karışımdan fırça yardımıyla sürüp fırında 20 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Soğuduktan sonra dilerseniz bitkisel kremayla süsleyerek servis edin.

LİMON REÇELİ

Limonu sevmek için neden çok

(1 küçük kavanoz için)

NE LAZIM?

5 limon

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

NASIL YAPARIM?

Limonların kabuklarını soyun ve minik minik doğrayıp kenara alın.

Kabukları soyulmuş limonları dilediğiniz büyüklükte dilimleyin, bir kapta şekerle karıştırın .

Limonların sulanmasını beklerken kabukların üzerine kaynar su ilave edip 5 dakika bekletin ve suyunu süzün. Bu işlemi 2 kere daha tekrarlayın.

Sulanan limonların üzerine 1 bardak suyu ekleyin ve karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra doğradığınız kabukları da ilave edin.

Ocağın ısısını düşürün, ara ara karıştırarak 40 dakika pişirin.

Haberin Devamı

Limonu sevmek için neden çok

GASTRONOMİ DERNEĞİ BAŞKANI ŞEF EMRAH KÖKSAL SEZGİN’İN TARİFİ

LİMON SORBE

(4 kişilik)

NE LAZIM?

10 adet limonun kabuğunun rendesi

10 limonun suyu

500 gr toz şeker

200 gr pudra şekeri

1.100 lt su

Nane yaprakları

NASIL YAPARIM?

Bir tencerede su ve toz şekeri kaynatın, kaynamaya başladıktan sonra 9-10 dakika daha pişirmeye devam edin. 

Şerbeti soğutun ve limon kabuğu rendesiyle karıştırın. Pudra şekeri ve limon suyunu da ilave edin. Bir kalıba alıp dondurucuya koyun, saatte bir karıştırın. 

En az 7 saat bu işleme devam edin. Dilerseniz içi oyulmuş limonların içine koyarak, nane yapraklarıyla süsleyip servis edebilirsiniz.

LİMON KREMALI TART

Limonu sevmek için neden çok

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

Limon kreması için;

1/2 su bardağı limon suyu

1 tutam tuz

1 limonun kabuğunun rendesi

1 su bardağı çiğ kaju

1 su bardağı Hindistan cevizi kreması

2 yemek kaşığı mısır nişastası

50 ml akçaağaç şurubu

Tart için;

1 bardak yulaf

1 bardak çiğ badem

2 yemek kaşığı Hindistan cevizi şekeri

4-5 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı

1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu

1/4 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

Bir kaba kajuları koyun, üzerine sıcak su ilave edin. 1 saat dinlendirip süzün.

Tart için yulaf, badem, tuz ve Hindistan cevizi şekerini rondodan geçirin. Bu karışımı bir kaba aktarın, akçaağaç şurubu ve erimiş Hindistan cevizi yağını ekleyin. Karıştırarak bir hamur elde edin.

Hamuru tart kalıplarınızın büyüklüğüne göre parçalara bölün. Her bir hamuru kalıplara elinizle çok kalın olmayacak şekilde yerleştirin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika ön pişirme yapın.

Kajularla birlikte tüm krema malzemelerini rondodan çekin. Soğuyan tartın üzerine döküp 20-25 dakika daha pişirin. 

Soğuduktan sonra dolapta en az 4 saat dinlendirin. Pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları